Två vaccindoser hindrar dig inte från att bli digital

Kanske ni liksom jag efter en skön och vilsam sommar börjat fundera på hösten och höstens verksamhet. Vad vågar man planera i programväg och vad vågar man som deltagare tro på att ska bli av? 


Vid första anblick på smittsiffror kan det kännas som att vi stampar på stället, men vi har ju de flesta fått två doser vaccin och dessutom lärt oss mycket under det gångna året. Nog kan vi väl se fram emot en aktiv och trevlig höst!
På Svenska pensionärsförbundets program står först golf- och boulemästerskap och därefter följer en lång rad kurser, möten och evenemang. Naturligtvis anpassas deltagarantal och arrangemang till gällande restriktioner och vi är förberedda på att ändra planerna vid behov. Det har vi vant oss vid att göra vid det här laget. Dessutom kommer vi att fortsätta med digitalt program, vi hade ju bland annat lyckade talkshower, konserter och utbildningsträffar i våras. I höst fortsätter vi med bland annat digitala teatercaféer.
Att ordna helt digitala eller delvis digitala tillställningar med hjälp av Zoom eller på Youtube är en av sakerna vi och ni i pensionärsföreningarna lärt oss. Och som ni medlemmar blivit duktiga på delta i! Även om restriktionerna helt försvinner tycker jag vi och ni ska fortsätta dra nytta av det digitala. Det ena utesluter inte det andra. Vi ska också i fortsättningen ta till alla metoder för att nå varandra, både virtuellt och fysiskt.
Förbundet erbjuder licenser för distansmöten via Zoom, så det är inte för sent att ännu ta i bruk det verktyget i föreningen. Och för er som inte ännu är digitala rekommenderar jag likaså fortsättningsvis att bli det. Med att bli digital menar jag inte att man behöver övergå till att sköta allt via dator eller smarttelefon, utan att man väljer de saker man själv har nytta och nöje av. T.ex. att delta i distansmöten kan vara en sådan sak, skulle samhället igen tvingas stänga ner eller får man själv svårt att röra sig är det en fördel om man redan är bekant med verktygen så man kan fortsätta umgås digitalt. 
Det är aldrig för sent att bli digital, men det är en fördel att göra det medan man kan få personlig hjälp. När vi senast med snabb tidtabell måste övergå till distansmöten var ett av problemen att det var svårt att komma igång och få hjälp när man redan är på distans. En lärdom är att ta emot hjälp med det digitala då man kan träffas fysiskt, t.ex. via pensionärsföreningen.
För de av er som inte är bekanta med förbundets it-verksamhet bygger den på frivilliga it-handledare i föreningarna, principen är att en annan pensionär hjälper till i lugn takt och att man själv gör och den andra stöder.
Jag ska passa på att nämna att inte alla föreningar har it-handledare och it-verksamhet, så det behövs ständigt nya handledare. Att vara it-handledare brukar vara ett trevligt sätt att träffa människor och få glädjen att hjälpa andra. Jag välkomnar därför också dig med! Du behöver inte vara expert eller kunna alla olika apparater. Det räcker oftast om du har lite tid över och lust att hjälpa och lära dig själv mer. I de föreningar som redan har it-handledare välkomnas också nya frivilliga, det är roligare ju fler man är och då lär man av varandra. Så ta kontakt med din egen förening eller med mig och kom med på nästa kurs som ordnas i regionerna i höst. 
För it-verksamhetens del planerar vi mindre regionala träffar i september och oktober, i november siktar vi på ett större it-seminarium i Tammerfors. De virtuella träffarna per Zoom kommer också att fortsätta hela hösten. Dessutom står vi på förbundet till ert förfogande för hjälp i föreningarna. Det är som tidigare gratis för er, så tveka inte att bjuda in oss till föreningen! I fråga om it vill jag speciellt poängtera att vi gärna kommer också för korta infon om t.ex. hur man deltar i möten per Zoom eller hur man tar del av de digitala teatercaféerna som kör igång i höst. Det behöver alltså inte vara bara it på programmet för att vi ska delta utan vi kommer gärna in med kort info på möten med andra teman.
Våra it-program och alla andra tillställningar som förbundet och regionerna ordnar presenteras an efter i God Tid, i utskick och naturligtvis på våra webbplatser.

 

ANNONSER