Vi ger inte upp – avgiftstaket ska ner

Så skriver vi då 2023 med allt vad det innebär. Förhoppningar, förväntningar, överraskningar – vi vet ju faktiskt inte vad ett nytt år kan föra med sig. 
I januari 2022 anade vi inte att Ryssland skulle anfalla Ukraina. I januari 2023 har vi ingen aning om hur det kriget skall sluta. Eller vem som skall få slut på det. I skrivande stund verkar det helt hopplöst, men jag väljer ändå att för min egen del försöka vara hoppfull. 


Det i sin tur betyder att en del saker behöver vara som de brukar vara. I vårt förbund sjuder det av aktiviteter nu när vi kan träffas igen. Vi har konserter, vi spelar boule och vi reser – för att nämna några saker. 
Det är tryggt att veta att allting inte är annorlunda. Och utmaningar finns det så att det räcker och blir över. Energikrisen berör oss alla, likaså matpriserna – såväl ung som gammal drabbas av det som sker. För de som har väldigt små inkomster är situationen besvärligast och allt som går att göras skall göras för att stöda de som till exempel har de lägsta pensionerna. 
Tillsammans med de finska pensionärsorganisationerna besökte vi i höstas riksdagen för att föra fram de frågor som är viktiga för oss seniorer. En fråga som vi lyfte fram handlar om att slå ihop medicintaket, klientavgiftstaket och taket för användande av FPA-taxi till ett enda tak och sänka nivån betydligt. 
Idag blir de här tillsammans 1584,16 euro och vi föreslår att de när de slås ihop skulle vara på samma nivå som garantipensionen, det vill säga 885,63 euro. 

Det skulle hjälpa de seniorer som har höga sjukdomskostnader och underlätta deras ekonomiska situation. Nu är den här riksdagsperioden snart slut så någon reform kommer man inte att hinna med, men efter riksdagsvalet tar vi nya tag. 
Vi fortsätter att driva frågor som är viktiga för dagens och morgondagens seniorer – ibland med mer framgång, ibland med mindre framgång, men vi fortsätter tålmodigt att jobba. 
En annan fråga som vi skall bevaka det kommande året är äldrerådens inflytande i de nya välfärdsområdena. Det är nu när de startar upp verksamheten som inflytandet byggs upp. Det handlar om en oerhört stor reform där vi seniorer via äldreråden skall kunna påverka. Reformen handlar om tillgången till närservice, om avgifter, om vård på modersmålet och inte minst om digitaliseringens konsekvenser. Saker som i allra högsta grad påverkar seniorernas välbefinnande. Äldrerådens roll blir bara viktigare. 
Så bästa läsare, vi börjar det nya året med nya och annorlunda utmaningar i en värld som inte är som förr. Förhoppningsvis kan pensionärsförbundet med föreningarna i spetsen ändå bjuda på aktiviteter som ger livsglädje och trygghet till många.


 

ANNONSER