Ledare

Rik och frisk eller fattig och sjuk?

Ledare #2 Rubriken låter cynisk, men har tyvärr täckning i verkligheten. Det finns ett tydligt samband mellan å ena sidan kort utbildning, små inkomster, sviktande hälsa och kortare livslängd och å andra sidan god utbildning, goda inkomster, god hälsa och längre livslängd. De här skillnaderna tycks dessutom gå i arv, vilket är emot principerna för vår nordiska välfärd.Läs mera »
Ole Norrback, förbundsordförande
23.02.2018 kl. 08:17

Är valfriheten bra, illa eller både och?

Ledare #1 De flesta uppfattar ordet ”valfrihet” positivt. Vem vill nu att andra begränsar vår rätt att välja? Som allt annat har valfriheten också avigsidor. Alla, både bland äldre och yngre, har inte kunskap och/eller förmåga att välja. Att välja bort det som är nyttigt är också valfrihet. För stor valfrihet i grundskolan t.ex. medför att unga väljer bort kunskaper de senare behöver. Skolsvenskan är ett exempel.Läs mera »
Ole Norrback, förbundsordförande
26.01.2018 kl. 08:17

Verksamhetsledaren

Hälsan tiger still

Ledare # 2 Också förnöjsamheten tiger still. Däremot låter alltid ohälsan och missnöjet höra av sig. Båda kan ändå förekommas och förebyggas. Vi vet ju ganska väl hur vi skall vårda vår hälsa. Vi skall äta hälsosamt och i lämpliga mängder. Vi skall motionera både kroppen och hjärnan och vi skall umgås med andra. De täta sociala nätverken bland finlandssvenskarna sägs ju vara en stor orsak till att vi är friskare och lever längre i medeltal. Läs mera »
Markus West
04.03.2016 kl. 09:30

Det brutna indexet

Ledare # 2 Enligt det s.k. brutna indexet bestäms de årliga förändringarna i pensionerna till 80 % på basen av kostnadsutvecklingen och till 20 % på löneutvecklingen. Läs mera »
Markus West
04.03.2016 kl. 09:28

ANNONSER