Ett utmärkt initiativ (nr 8/2006)

10.11.2006 kl. 00:00
Initiativet till så kallat seniorparlament i Esbo får beröm i ledaren.
? Det är enastående att en medborgargrupp får möjlighet att öga mot öga träffa sin kommuns beslutfattare och ansvariga tjänstemän och framföra frågor som antingen kräver klara svar eller behöver lyftas fram för vidare beredning och beslutsfattande. Initiativet borde föras vidare och förverkligas i andra kommuner.

Ordföranden för stadsfullmäktige i Esbo, riksdagsman Eero Akaan-Penttilä, har tagit initiativ till ett ”seniorparlament” som den 4 oktober anordnades i stadsfullmäktiges mötessal i Esbo. Tanken är att parlamentet inte skall bli någon engångsföreteelse.
   Till parlamentet hade alla pensionärsorganisationer i staden inbjudits och uppmanats sända in frågor på förhand. Att besvara frågorna hade kallats stadsdirektören, de sektorsansvariga och bl.a. äldre rådets ordförande. Föreningarna var väl representerade och frågor hade inlämnats i mängd. Frågor inlämnades också direkt till sittande panel. Detta var obetänkt med hänsyn till att ett utförligt svar förutsätter att vederbörande sakkunnig har haft möjlighet att kontrollera sakuppgifter.
   Vid mötet gavs även Esbo pensionärsförenings representanter möjlighet att läsa upp och överlämna förbundets appell om närståendevården och -vårdarna.
   Akaan-Penttiläs initiativ är berömvärt. Det är enastående att en medborgargrupp får möjlighet att öga mot öga träffa sin kommuns beslutfattare och ansvariga tjänstemän och framföra frågor som antingen kräver klara svar eller behöver lyftas fram för vidare beredning och beslutsfattande. Initiativet borde föras vidare och förverkligas i andra kommuner.

I ledarsticket i God Tids oktobernummer berördes frågan om intressebevakning på lokalplanet. Det finns mycket att göra på det hållet. Förbundet kan inte ha kännedom om vad som behöver rättas till i de enskilda kommunerna. Det ansvaret åvilar föreningarna. Det gäller att engagera sig. För en förtroendevald är det lättare att få saker att gå framåt och leda till positiva beslut om han eller hon har vetskap om och kan påvisa att det finns ett massivt stöd för initiativet.
   Det första man tänker på är vårdfrågor. Det är självklart att de ligger nära äldre mänskor. Men det finns andra viktiga frågor. Så var det också i Esboparlamentet. Där besvarades först en fråga från Esbo-Grankulla veteraner om rätt för frontveteraner till anvisade och avgiftsfria parkeringsplatser på parkeringsområden som upprätthålls av andra än staden. Man kan tänka på belysningen på gångvägar, på vinterunderhållet av trottoarer och vägar, på ledstänger och trappsteg, på för små och sammanpackade texter på informationstavlor, på bakgrundsmusik som gör det omöjligt för personer med nedsatt hörsel att uppfatta vad som sägs osv. Listan är lång på problem som vi pensionärer stöter på i vårt dagliga liv och som yngre mänskor inte alls har kommit att tänka på. På våra axlar vilar det att framföra våra ”stötestenar” till dem som har makt, pengar och ansvar.

Ett ordstäv lyder: ”Det är inte bara att spela och sjunga. Det skall bäras upp kollekt också.” Missförstå inte meningen! Allt är bra som görs för att vi skall trivas i våra föreningar. Men skall vi göra livet drägligare mellan våra samlingar skall vi vara aktiva att förbättra världen. Oktoberparlamentet i Esbo strävade efter det.

SAMUEL LINDGRÉN
förbundsordförande

ANNONSER