Det måste ansas vara en självskriven sak att en organisation ska flytta fram sina positioner när den har framgång. I den situationen befinner sig Svenska pensionärsförbundet. Nya medlemmar strömmar in. Det innebär breddad sakkunskap och, medlemmar som man har rätt att förvänta sig, att med styrka och vilja engagerar sig för vår rörelse. För det behövs flera saker.
Vi bör vi ta reda på de nya medlemmarnas intressen, kunskaper och erfarenheter från deras yrkesaktiva liv. Vi ska inte heller glömma deras erfarenhet från olika slag av föreningsverksamhet.
Den samlade erfarenheten i en förening, för att inte säga i hela förbundet, måste vara enorm. Den ska tas till vara.
En mindre förening kan kanske i ett generationsskifte känna sig tom på idéer men då är det verksamhetsledarnas sak att inspirera. Det kan lyckas genom att de för goda verksamhetsformer vidare. Det kan vara så att föreningar isolerar sig. Det kan man förstå, om man anser sig ha en god verksamhet som medlemmarna är nöjda med. Värre är om det har uppstått idéorka.
Inbjudna gäster och gemensamma program föreningar och klubbar emellan har tidigare rekommenderats och också praktiserats. Pensionärer känner gemenskap sinsemellan. Därför behöver tröskeln inte vara hög.
Detta gäller framförallt föreningarnas interna verksamhet. Men inte helt. Alltför ofta tycks föreningarna glömma att de representerar lokala pensionärer i kommunerna. Man försummar, som det flera gånger har påpekats i God Tid, att lyfta fram lokalpolitiska – kommunalpolitiska – frågor som berör pensionärer. Det varken bör eller borde saknas sakkunskap hos vår medlemskår ens i detta hänseende. Men tydligen sådana som tar initiativ och drar med sig andra.
Förbundets stora utmaning är nu att anpassa verksamheten till de krav och förväntningar som det växande medlemsantalet medför. Detta förutsätter visioner, vakenhet och initiativförmåga. Det är inget nytt. Men det gäller framförallt för styrelsen, verksamhetsledaren och ombudsmännen att analysera vad den nya situationen kräver. Därför kommer ledarkonferensen att utgöra ett särdeles viktigt instrument i årets program.
Målet är att förbundets verksamhet håller kvalitativt sett en hög nivå. Det innebär att rätta saker görs på rätt tid och på rätt sätt. Och med en ständig blick på vad som händer i samhället också efter bestämmandet av positionerna. Ett dynamiskt samhälle kräver vakenhet och anpassning. Det må vara förbundets motto för år 2008.
Vi ska alla känna inspiration och glädje av att vara med i ett så aktivt förbund som Svenska pensionärsförbundet. Det förväntas av oss.
Hjärtlig önskan om ett gott verksamhetsår 2008 och fortsatt gott samarbete.
SAMUEL LINDGRÉN
förbundsordförande