Intressebevakning och vårdtjänster (nr 9/2008)

11.12.2008 kl. 08:00
Ställföreträdande förbundsordförande Torolf Fröjdö vill slå vakt om en vårdkultur som kännetecknas av en småskalighet med lokalt producerade vårdtjänster.
? Nu verkar det som om man tror att problemlösningarna i vårdpolitiken ligger i att man konkurrensutsätter vården där priset är av helt avgörande betydelse Det här påminner om att man för c:a 100 år sedan utauktionerade barn och orkeslösa till lägst bjudande, skriver han i ledaren.

År 2008 närmar sig sitt slut, ett år med många förändringar. Framför oss ligger år 2009 med många nya möjligheter.
   Förbundsordförande Samuel Lindgrén var med om att grunda pensionärsförbundens intresseorganisation PIO/EETU. Han medverkade till och hann uppleva en positiv utveckling i de sex förbundens nya organisation.

Intressebevakningen genom PIO/EETU börjar anta former och mer likna det jag upplever som ett rent fackligt arbete. Borta är uppdelningen i regeringsblock/opposition som under den första tiden låste positionerna. Idag förs diskussionen mer öppet och mer kring direkt konkreta frågor som skatter, garantipensioner, indexkorgens innehåll samt olika stödåtgärders bindning till varandra. Frågor som vi både vill och skall söka vägar att påverka.

Vi arbetar för förhandlingsrätt för PIO/EETU men detta är tyvärr inte så enkel att genomföra. Vi har inte en förhandlingspart utan beroende av frågans art måste vi söka olika förhandlingsparter.
   Frågan blir inte lättare då man konkurrensutsätter vården med nya nationella eller multinationella aktörer där vinstintresset tar över och med en helt annan vårdkultur.

Vården i Svenskfinland har av tradition kännetecknats av en småskalighet med lokalt producerade vårdtjänster och med en egen vårdkultur som jag fortfarande ser som angeläget att slå vakt om. Nu verkar det som om man tror att problemlösningarna i vårdpolitiken ligger i att man konkurrensutsätter vården där priset är av helt avgörande betydelse Det här påminner om att man för c:a 100 år sedan utauktionerade barn och orkeslösa till lägst bjudande.
   Jag hoppas och tror att de nu valda beslutsfattarna i våra kommuner tänker till. Vilka egna producerade vårdtjänster bör vi behålla? Vad kan vi avtala om? Vilka vårdkriterier måste uppfyllas för medmänsklig god vård? Var och när är det viktigt att kommunikationen fungerar på vårdtagarens modersmål?

Framtiden behöver inte vara mörk och osäker, det gäller att ansvar och åtgärder står i rätt förhållande till varandra. Vi konkurrensutsätter ansvaret vart fjärde år – nu är det er tur, återvald eller nyvalda att bära ansvar för en trygg vård.
   En önskan till Er alla: En riktigt God Jul.

TOROLF FRÖJDÖ
ställföreträdande ordförande

ANNONSER