Ju fler vi är tillsammans (nr 2/2010)

26.02.2010 kl. 00:00
I all intressebevakning gäller det att ha sakerna i god viktighetsordning. Det har vi, skriver förbundsordförande Ole Norrback i ledaren. - Att gnälla och marra för inte framåt. Vill vi som pensionärer misslyckas i vår intressebevakning skall vi börja med att meddela att allt var bättre för och att dagens beslutsfattare ingenting begriper.

Ingen organisation är ett självändamål, inte ens Svenska pensionärsförbundet. Organisationen skall ha ett syfte och mål för sitt arbete, som medlemmarna och utomstående kan uppfatta som viktiga och som de kan omfatta. Svenska pensionärsförbundet har tre viktiga uppgifter: 1. Att skapa sunda aktiviteter för och bland medlemmarna, 2. Att bevaka pensionärernas intressen gentemot myndigheter och privata företag, samt 3. Att skapa kontakter mellan pensionärer och det övriga samhället i syfte att bättre utnyttja de samlade erfarenheter och kunskaper pensionärerna har.

Medierna rapporter ständigt om hur i synnerhet unga brottas med mentala problem. Vi har inga tillförlitliga mått på det mentala välbefinnandet. Därför är det inte lätt att veta om problemen verkligen har ökat eller om vi bara fäster större uppmärksamhet vid dem nu. När vi var unga talade ingen om skolleda, utbrändhet och knappast om mobbning, också om företeelserna säkert fanns också då. Oberoende av hur det är, så skall problemen tas på allvar.
   Täta sociala nätverk, goda och nära vänner samt aktivitet av olika slag, bryter ensamheten och ger mindre utrymme för nedstämdhet eller svårmod. Listan över de aktiviteter våra föreningar erbjuder sina medlemmar kan tyckas nästan oändligt lång, allt från andaktsstunder till dans, från resor till kortspel. Alla som vill är varmt välkomna med. ”Bli medlem och lev ett bättre liv” kan låta som ett flåshurtigt slagord, men innehåller en god bit sanning.
   Pensionärerna är en växande grupp i samhället med egna intressen, egna förhoppningar och egna krav. Pensionärerna är ändå ingen enhetlig grupp. Det finns rika och fattiga, feta och magra, gnälliga och sympatiska, men mera kvinnor än män. I vår intressebevakning måste vi ha klara prioriteter. Den första prioriteten är att de lägsta pensionerna höjs först. En lika viktig prioritet är att vi kan få god service på svenska som äldre. Anhörigvårdares situation skall vi aktualisera tydligt inför nästa riksdagsval. Som bäst för vi en diskussion om vilka frågor vi vill att kandidaterna i nästa riksdagsval skall ta ställning till.

I all intressebevakning
gäller det att ha sakerna i god viktighetsordning. Det har vi. Att gnälla och marra för inte framåt. Vill vi som pensionärer misslyckas i vår intressebevakning skall vi börja med att meddela att allt var bättre för och att dagens beslutsfattare ingenting begriper. Det var inte bättre förr, och dagens beslutsfattare är minst lika kompetenta som tidigare beslutsfattare. Sakliga förslag bemöts vanlige sakligt, osakliga behandlas vanligen enligt sitt värde.
   Vår livserfarenhet och våra yrkeskunskaper är oftast som störst när vi går på pension. De flesta av oss vill njuta av den frihet som pensioneringen innebär. Trots det är det många som gärna vill dela med sig av erfarenheterna. Vi vill gärna utveckla system för kontakter mellan pensionärerna och det övriga samhället, för överföring av kunskaper och erfarenheter vi samlat på under ett långt liv. I vår kommer vi att diskutera med arbetslivets organisationer.

Våra arbetsuppgifter i pensionärsförbundet är många.”Ju mer vi är tillsammans, dess gladare vi blir” är en bra beskrivning av verksamheten i SPF. ”Ju fler vi är tillsammans dess starkare vi blir” är också en hållbar beskrivning. Kom med i förbundet på våra aktiviteter och kom gärna med nya och goda idéer. Vi kan aldrig bli för många, och vi kan alltid bli bättre.

OLE NORRBACK
förbundsordförande

ANNONSER