Det är dags för min första ledare i God Tid. Jag vill börja med den att citera den hälsning som jag skrev till medlemsföreningarna den 2 januari. Den lyder:
Jag har nu tillträtt som förbundets ordförande. Tack för förtroendet! Jag ser fram emot ett gott samarbete.
Min första och angelägnaste uppgift såhär på årets första vardag är att tillönska er alla ett Gott Nytt År, ett år med verksamhetslust och framgång. Ett mått på hur vårt förbund mår är hur livlig och engagerande den verksamhet är som utförs i medlemsföreningarna och klubbarna. Ju mer som i positiv bemärkelse engagerar medlemmarna desto mer sporras förbundets ledning att arbeta för pensionärernas sak. Med hänvisning till Pensionärsförbundets logo kan man säga att en aktiv verksamhet i föreningarna stimulerar ordföranden och styrelsen att hålla god vind i seglen eller – för att ta en annan bild – vara väktare på murarna.
För min del önskar jag att jag som ordförande och förbundets styrelse skall ha framtidstro och framtidsvisioner och framförallt sådan insikt som för förbundets idé och uppgift framåt mot nya mål. Den grund som förbundet idag står på är så stabil att det är lätt att flytta fram positionerna. Detta ålägger oss att ha en verksamhet som upprätthåller medlemmarnas förtroende för förbundet och som inbjuder nya medlemmar att ansluta sig
Jag är till min natur optimist. Jag brukar också ställa upp mål och ihärdigt arbeta för att uppnå de uppställda målen. Den utrustningen kombinerad med den erfarenhet som en aktiv samhällsverksamhet har givit mej samt en gedigen vana att förhandla är den resurs som jag från och med nu ställer till förbundets disposition. Jag räknar med att snart kunna presentera mej närmare i God Tid och berätta om mina tankar. Låt mej i alla fall redan nu säga att jag tar itu med arbetet i stor ödmjukhet.
Så långt min hälsning. När ni, bästa läsare, tar del av denna ledare har jag hunnit med åtskilliga ting som rör vårt förbund. Jag har deltagit i en rådplägning som det österbottniska distriktet höll med de svenskspråkiga riksdagsledamöterna i Österbotten, informerat en pensionärsförening i Helsingfors, deltagit i finanskommitténs möte, lett arbetsutskottets och styrelsens möten och deltagit i Drumsö pensionärers 30-årsjubileum. Med förbundskansliet har jag stått i kontakt så gott som varje dag. Ja, så har jag också skrivit ett debattinlägg till Hbl om pensionärernas köpkraft.
Utmaningar finns. Utmaningar sporrar. Det är bra att lyfta blicken från det invanda. Det som brukar kallas den grå vardagen.
SAMUEL LINDGRÉN
förbundsordförande
(Artikeln ingick som ledare i God Tid nr 1/2006)