Vi är det vi äter

23.03.2012 kl. 10:00
Förbundsordförande Ole Norrback diskuterar våra kostvanor i ledaren i God Tid nr 3:

   
– Vi får ständigt ta del av skräck­rapporter om ohälsosam mat. Skulle vi ta alla rapporter på allvar, kunde vi knappast äta någonting alls. Med vårt förstånd vet vi ändå att en mång­sidig kost behövs.

Rubrikens tanke har säkert formulerats av någon näringsexpert. Som mänskor är vi faktiskt mycket mera än den mat vi har ätit. Våra tankar, känslor, värderingar och sociala kontakter är var för sig säkert lika viktiga delar av oss. Kanske rubriken istället borde vara: Vi mår som vi äter. Inte heller det är helt sant, men det finns nog samband mellan vår mat och vår hälsa, också mellan maten och livslängden.
   Förändrade kostvanor är säkert en orsak till att vi lever allt längre. Insikten om hur nyttigt det är att äta mångsidigt har faktiskt medicinska experter, myndigheterna och i slutändan politikerna hjälpt oss att skaffa. Förändrade kostvanor som medel mot för tidig död i blodkärlssjukdomar, för att ta ett exempel, har ju gett goda resultat, som också fått stor internationell uppmärksamhet.

De goda råden är inte alltid så lätt att följa till vardags. Det finns så många frestelser i det överflöd av matvaror vi väljer bland i matbutiken. Vi är många, som faller för lätt för frestelserna! Det kan man göra då och då, bara det inte sker för ofta.
Gamla vanor är inte heller lätt att bryta. Har vi tagit en bulle till eftermiddagskaffet genom åren, så fortsätter vi gärna, också om vi vet att det kunde vara hälsosammare med bär eller frukt eller en liten smörgås på grovt bröd i stället.

Konstigt nog är undernäring inte ovanligt bland oss gamla. Orsakerna kan vara flera. En för ensidig kost leder till brist på viktiga näringsämnen, vilket är en orsak. En annan kan vara att när energiförbrukningen minskar, känner man inte av hungern lika lätt. Då glömmer en del helt enkelt att äta tillräckligt. Den här risken är säkert störst för den som bor ensam.
   Att äta tillsammans är en viktig del av vår sociala samvaro. Många av oss är vana vid att familjen brukar samlas vid matbordet. När våra pensionärsföreningar har möten skall vi åtminstone dricka kaffe tillsammans. För den som blivit ensam, och som är van vid att ha flera kring matbordet, blir säkert lusten att laga mat mindre. Att ständigt äta ensam, i synnerhet efter ett långt liv med flera vid bordet, minskar säkert matlusten och känslan av ensamhet ökar. Den som känner sig ensam är ändå inte ensam, upp till en tredjedel av dem som fyllt 75 säger sig plågas av ensamheten. Till dem vill vi gärna säga: Bryt ensamheten och kom med i våra pensionärsföreningar. Där kan man träffa andra som också känner eller känt sig ensamma, man kan fast träffa dem i andra sammanhang och äta tillsammans då och då.

Vi får ständigt ta del av skräckrapporter om ohälsosam mat. Skulle vi ta alla rapporter på allvar, kunde vi knappast äta någonting alls. Med vårt förstånd vet vi ändå att en mångsidig kost behövs. Intresset för närproducerad mat ökar också. Orsakerna är flera; långa transporter är inte bra för de flesta livsmedel, kontrollen av användningen av bekämpningsmedel är strikt i vårt land, och färska råvaror smakar bättre än långvarigt lagrade.
   I Svenska pensionärsförbundet försöker vi öka kunskapen om hur viktigt valet av livsmedel är för vår hälsa och vårt välbefinnande. Försöker man som regel följa de goda kostråden, så kan man också synda på nåden då och då. Att synda hela tiden är inte bra för hälsan.

OLE NORRBACK
förbundsordförande

ANNONSER