Hälsan tiger still

04.10.2013 kl. 15:00
I ledaren i God Tid nummer 7 konstaterar förbundsordförande Ole Norrback att vi som åldras nu är ovanligt lyckligt lottade.
– Tidigare generationer slets ut av tungt kroppsligt arbete och krig, farsoter och undernäring skördade också unga liv. Bland yngre generationer tycks stress och mental utslitning vara ett växande problem idag. I medeltal har vi alla, också vi pensionärer, det bättre än någon annan generation före oss. Medeltal säger ändå inte hela sanningen.

En relativt god hälsa har varit normal­tillståndet för de flesta av oss, men inte för alla. Ökad information om betydelsen av goda kostvanor, av motion och av ett sunt liv i allmänhet, de medicinska framstegen samt en god folkhälsovård har hjälpt många av oss till en bättre hälsa, och också till ett längre liv. Det sägs att hälsan tiger still, vilket underförstått betyder att sjukdomarna nog låter höra av sig. Det har vi alla upplevt. Senast när krämporna kommer, upptäcker vi att god hälsa inte är en självklarhet. Om hälsan tiger still, så skall arbetet för den goda hälsan vara både synligt och hörbart i vårt samhälle.
”Det är inte åren i ditt liv som räknas, utan livet i dina år” har någon optimistisk tänkare sagt. Så kan man också tala för livskvalitet. Nu behöver det ju inte finnas en motsättning i den här meningen. Gott liv i åren kan nämligen också tänkas ge flera år i livet, och då räknas ju båda. Aktiviteter, som känns meningsfulla och stimulerande, ger liv i åren, det vill säga livskvalitet i vardagen. Sådana aktiviteter bjuder bland annat våra aktiva pensionärsföreningar på.

Vi som åldras nu är ovanligt lyckligt lottade. Tidigare generationer slets ut av tungt kroppsligt arbete och krig, farsoter och undernäring skördade också unga liv. Bland yngre generationer tycks stress och mental utslitning vara ett växande problem idag. I medeltal har vi alla, också vi pensionärer, det bättre än någon annan generation före oss. Medeltal säger ändå inte hela sanningen. Det finns pensionärer, som har svårt att få pengarna att räcka till, i synnerhet om oväntade extrakostnader dyker upp, till exempel för nya och dyrare mediciner. Pensionärsförbundet har därför sagt att de, som har det sämst, skall ihågkommas först när välfärden breddas. Garantipensionen var viktig, men nivån bör höjas ytterligare.

I vår nordiska välfärd har vi inte lyckats avskaffa utslagningen. Sociala problem tenderar att gå i arv, och det tycks finnas ett samband mellan kortare utbildning och sämre hälsa, som sedan också påverkar livslängden. Stora besparingar i de sociala kostnaderna kan vi nå med ett effektiverat arbete mot utslagning av unga, speciellt pojkar. Det är betecknande att folkpensionen, som var tänkt som en garanti på ålderns höst, allt mera betalas ut till förtidspensionerade män under 55 år medan andelen äldre, som får full folkpension, minskar stadigt. Vårt samhälles sociala ohälsa, som tyvärr ibland nog tiger still, är dyr för oss alla, men dyrast för dem som drabbas.

Det finns knappast någon patentmedicin för god hälsa och ett långt liv. Många faktorer påverkar. Våra gener, vår omgivning och våra vanor är några. Genforskningen går oerhört snabbt framåt, och nya rön och behandlingsmetoder kan hjälpa oss minska de hälsorisker, som finns inbyggda i oss. Hela vår omgivning med de sociala nätverken, naturen och bosättningen sätter spår i vår hälsa. Vi mår alla bra av ren luft, både när vi andas och, bildligt, när vi umgås.

Bara vi själva kan påverka våra vanor. Det kan låta trist, men sunda vanor, en regelbunden livsstil och få utsvävningar tycks ge förutsättningar för ett längre liv. Mångsidig och ofta återkommande motion, goda vänner och täta sociala nätverk samt sunda kostvanor är i alla fall bra för oss alla, också när krämporna börjar kännas och hälsan svikta. Med bättre vanor kan vi försöka hålla krämporna och ohälsan på avstånd och hjälpa vår hälsa att tiga still.

Ole Norrback
förbundsordförande

ANNONSER