Hur bra är åldringsvården? (nr 8/2010)

05.11.2010 kl. 00:30
Förbundsordförande Ole Norrback hänvisar till en ny rapport som pekar på brister i vården.
– En rapport av det här slaget blir värdefull först när man drar de rätta slutsatserna. Mera resurser kommer säkert att behövas, men vi skall akta oss för att tro att mera pengar löser alla problem.

Senaste vår fick vi larmrapporter om brister i åldringsvården. Nu har statens myndighet för övervakning av social- och hälsovården, Valvira, kommit med en ny rapport. Också den här rapporten pekar på brister i vården, men på en mera allmän nivå.
   Svenska pensionärsförbundet har under året haft ordförandeskapet för Pensionärernas intresseorganisation, en centralorganisation för sex pensionärsförbund. I den egenskapen har vi diskuterat åldringsvårdens kvalitet med statsministern, med flera ministrar, med riksdagsmän från alla partier och med tjänstemän bl.a. inom Valvira. Vi har dessutom sänt brev till alla kommuners äldreråd och uppmanat dem att begära uppgifter av ansvariga lokala myndigheter om kvaliteten i åldringsvården. I vår intressebevakning är kvaliteten i åldringsvården bland de högst prioriterade frågorna.
   I den rapport som nu presenterades har 1 237 vårdinrättningar tillfrågats utgående från sju centrala kvalitetskriterier, dvs. om personalens storlek och utbildning, användningen av mediciner, kosten, motionen, utrymmen och klientrapporterna. Endast 149 fyllde alla kriterier åtminstone till den lägsta, angivna nivån. De övriga eller 1 088 fyllde inte kraven åtminstone ifråga om ett kriterium.
   I rapporten noterar man också att privata vårdinrättningar fyllde kvalitetskraven bättre än de kommunala. Orsakerna sägs vara att de privata är nya, de måste fylla givna kvalitetskrav innan de kan påbörja verksamheten och de skall årligen rapportera om sin verksamhet.
   Skillnaderna i fråga om kvaliteten tycks vara stora. Nu är det viktigt att dra de rätta slutsatserna om vad vi bör göra, men också om vad vi inte skall göra. En rapport av det här slaget blir värdefull först när man drar de rätta slutsatserna.
   Mera resurser kommer säkert att behövas, men vi skall akta oss för att tro att mera pengar löser alla problem. Skillnaderna i kvalitet finns också mellan kommuner med samma ekonomiska förutsättningar. Det är viktigt att våra pensionärsföreningar är aktiva, men vi skall använda normala kanaler som äldreråden samt tjänstemän och förtroendevalda. Vi kan motverka ett gott syfte och irritera personalen om vi som enskilda medlemmar själva börjar gå i åldringshemmen för att försöka mäta kvaliteten i vården. Personalen skall uppmuntras till ett gott jobb, inte misstänkliggöras.

En åtgärd bör vara att också de kommunala vårdinrättningarna börjar avge årliga rapporter om kvaliteten. Personalens vidareutbildning måste ägnas större uppmärksamhet. De privata vårdinrättningarna, som är nya har kunnat anställa utbildad personal, medan de kommunala har verkat länge och anställde personal när kompetenskraven var annorlunda. Det är också viktigt att sprida information om hur de mest framgångsrika jobbar. Hur gamla vi än blir kan vi lära av varandra.
   Som en uppföljning av den här rapporten skall vi från Spf ta kontakt med Valvira och be dem kontrollera hur väl klienterna blir betjänade på sitt språk.
   Alla har vi ju också ett personligt ansvar för varandra. Det är säkert ett välkommet avbrott i rutinerna om vi från föreningarna då och hälsar på våra vänner i åldringsvården. Kanske våra föreningar då och då kunde bjuda på program. Delad glädje är ju som känt dubbel glädje.

 

OLE NORRBACK
förbundsordförande

 

Kommentarer (1)
Mycket bra ledare om ett komplicerat problem. Sture Erickson
Anonym05.11.10 kl. 11:13

ANNONSER