Är du uppkopplad?

01.10.2015 kl. 12:51
LEDAREN # 7 Språket kring datorerna utvecklas hela tiden, onödigt mycket med engelskan som förebild. Man talar om webben i stället för nätet, delete är att ta bort och man twittrar eller är på Facebook i stället för att säga att man brevväxlar. Både språket och tekniken är trösklar för dem som borde använda datorn, men tvekar.

Språket kring datorerna utvecklas hela tiden, onödigt mycket med engelskan som förebild. Man talar om webben i stället för nätet, delete är att ta bort och man twittrar eller är på Facebook i stället för att säga att man brevväxlar. Både språket och tekniken är trösklar för dem som borde använda datorn, men tvekar. Vi som levt längre har nog tagit oss över mycket högre trösklar än de här, så det är onödigt att låta sig avskräckas. Det kan låta frejdigt i överkant, men rådet är ändå: Det är bara att börja på!
Bokstäverna IKT står för orden Informations- och kommunikationsteknik. Allt mera information når oss via datorn och umgänget med myndigheter och bolag över nätet ökar snabbt. Vi får tycka om det eller låta bli, men omvärlden blir allt mera datoriserad. Att behärska åtminstone det mest grundläggande i användningen av datorn är snart lika viktigt som att kunna läsa och skriva.

Största delen av dem som inte har eller kan använda datorn är äldre personer. Av dem som är över 75 år är uppskattningsvis en fjärdedel uppkopplad till nätet och männen oftare än kvinnorna. De äldre, som vill lära sig att använda datorer, måste själva vara aktiva. Allmän läroplikt för äldre i datorkunskap skulle vara en rättvis, men mycket radikal åtgärd, och knappast genomförbar. Kommunernas medborgainstitut är föredömligt aktiva med sina datorkurser för äldre. Valet av lärare för datorintresserade pensionärer är inte utan betydelse. Det är lättare att fråga en jämnårig lärare när man på andra lektionen glömt var on-knappen är, än att fråga en yngre datanörd. Många av våra föreningar har datorhandledare för att hjälpa våra medlemmar. De kunde också vara goda lärare i medborgarinstituten. 
Både själva datorn och olika hemsidor tycks ofta i första hand vara gjorda av nördar för nördar. Rimligen finns det en stor efterfrågan på enklare teknik, inte bara bland oss äldre. Enklare modeller borde rimligen också vara billigare, vilket gör det lättare för personer med små inkomster att bli datoranvändare. Utvecklare av både datorer och hemsidor kunde med fördel ha en testgrupp bestående av pensionärer, som skulle reagera på otympligheter och ge goda råd.
Det finns två mycket goda skäl för oss pensionärer att skaffa oss en dator och tillräckliga kunskaper i hur den kan användas. Det första är att det blir billigare, och ofta enklare att sköta våra ärenden med myndigheter, banker och företag över nätet. Eftersom alltmera av servicen flyttar över till nätet tvingas vi nog förändra våra vanor, om vi vill det eller inte. Att få service över telefonen är också komplicerat. Man skall trycka ett antal nummer enligt svårförståeliga instruktioner, och när man äntligen, ofta efter feltryckningar, kommer fram till den som borde svara, får man alltför ofta vänta i all oändlighet. Servicesamtalen är dessutom oftast dyra. Den direkta servicen, som till exempel banker, posten och myndigheter ger via egna kontor är rent fysiskt allt längre ifrån oss som kunder.
Det andra är att vi kan upprätthålla och också utöka våra sociala kontakter över nätet, vilket är särskilt viktigt när den fysiska rörligheten börjar avta. Över datorn kan vi billigt och rätt enkelt, fast dagligen, umgås med våra barn, barnbarn och vänner, var de än bor på vår jord. Vi kan också utbyta tankar och delta i diskussioner med kända och okända, om vi så önskar. 

Också som äldre mår vi bra av att ständigt försöka lära oss nya saker och av att utmana våra gränser. Inte bara för vår hälsa, utan för vårt allmänna välbefinnande är fysisk aktivitet avgörande viktig. Utmaningarna för hjärnan är minst lika viktiga. 
Enligt forskare Johanna Nordmyr, som talade på Kommunernas förbunds kommunmarknad, har en aktiv och mångsidig användning av datorn positiv inverkan på välbefinnandet. Också när andra faktorer beaktats så är det psykiska, fysiska(!)och sociala välbefinnandet hos gamla, som använder datorer, bättre än i jämförelsegrupper. Man kan naturligtvis fundera över vad som är orsak och vad som är verkan. Det kan ju tänkas att det inte är själva datoranvändningen, som ger mera välbefinnande. Kanske det är så att allmänt aktiva äldre mänskor också är aktivare datoranvändare, och att just aktiviteten ger välbefinnandet. Hur det än är, så är det klokt att bli en aktiv datoranvändare, för det har vi nytta av både i det dagliga, praktiska livet, men uppenbarligen också när det gäller både välbefinnandet och livskvalitet. För vårt eget bästa är det bra att vara uppkopplad.

Ole Norrback
förbundsordförande

ANNONSER