Det brutna indexet

04.03.2016 kl. 09:28
Ledare # 2 Enligt det s.k. brutna indexet bestäms de årliga förändringarna i pensionerna till 80 % på basen av kostnadsutvecklingen och till 20 % på löneutvecklingen. 

För några år sedan ändrades vår lagstiftning så att 50000 medborgare kan få ett ärende till behandling i riksdagen. Det var en bra förstärkning av demokratin. Flera initiativ har behandlats av riksdagen och några har lett till lagändringar. Just nu samlas namn under ett initiativ om att ändra det brutna indexet så att löneutvecklingen får en större roll och prisutvecklingen en mindre. 
Några pensionärer har frågat vad vårt förbund anser. Det är lätt att ha en klar åsikt om själva medborgarinitiativet. Det är tänkt att vara medborgarnas, inte organisationernas. Därför skall de som tycker att initiativet är motiverat skriva under, utan att förbundet anger vilken våra medlemmars åsikter borde vara. Initiativet har nu tillräckligt med namnteckningar, och det går därmed till behandling i riksdagen.

Vårt pensionssystem är komplicerat och det är lätt att gå vilse i snårskogen av regler och beräkningar. Missförstånd uppstår därför lätt. Jag vill kommentera några jag stött på.
Ett är att våra pensioner i sin helhet är avkastning från fonderna, som vi byggt upp. Så är det inte. Bara en fjärdedel av arbetspensionerna kommer från fonderna, tre fjärdedelar arbetas in varje dag av dem som är i arbete, av våra barn och barnbarn. Därför har de som blir pensionärer efter oss sin självklara rätt att se till att också de får en pension de kan leva på.
Inflödet till fonderna i form av pensionsavgifter är nu dessutom mindre än pensionerna som betalas ut. Antalet pensionärer ökar också. Delade meningar råder mellan ansvariga för pensionsfrågorna och initiativtagarna. Initiativtagarna anser att mera av fondernas pengar kan delas ut. De som svarar för fonderna och pensionsfrågorna anser att större fonder behövs för ett hållbart pensionssystem över längre tid. Riksdagen kommer nu att ta ställning till den frågan.
Arbetspensionernas storlek baserar sig på tidigare löner. Ju större roll löneutvecklingen spelar, dess mera ökar de större pensionerna, medan ökning är mindre, ju mindre pensionen är. En förändring av indexsystemet gagnar inte alls dem som inte har arbetspension och bara i liten utsträckning dem som har små arbetspensioner. Därmed hjälper en indexförändring inte alls eller bara litet dem som har de lägsta pensionerna.
Ole Norrback

Markus West

ANNONSER