Låt oss påverka och rösta!

01.02.2024 kl. 14:46
Det är valvecka! Igen! Men bra så –en fungerande demokrati kräver att folket får säga sitt i olika val. 
Ibland möter jag människor som med en suck säger att är det val nu igen?

Och det kan ju tyckas att vi i vårt land har många val, men betänk då att det finns länder där människorna inte har rösträtt alls eller om de har det så är utbudet av kandidater väldigt ensidigt. 
Ibland hör jag också kommentarer om att ha flera val samtidigt och det är naturligtvis ett alternativ. Samtidigt kan jag tycka att varje val behöver sitt eget utrymme, sin egen kampanj för sina egna frågor. 
Kommunalval och riksdagsval kan naturligtvis handla om delvis samma frågor, men inte alltid. Presidentvalet är sedan en helt annan sak, men ändå minst lika viktigt som något annat val. En del säger att det är väl inte så stor skillnad vem som blir president, hen har väl inte så mycket att säga till om. 
Men det är nog inte riktigt så. 

Presidentens roll har naturligtvis förändrats med tiden och så skall det också vara. När nuvarande presidenten tillträdde var den politiska situationen i världen en annan än idag. Nu har vi ett krig nära inpå oss. 
Ett väldigt obehagligt och orättvist krig som berör. Ett krig som vi inte ser något slut på. Då gäller det för vår president (och våra politiker) att förhålla sig till denna situation. Lugnt och saktilgt, men med bestämdhet. 
Det är viktigt att presidenten ”odlar” kontakter, skapar broar till andra länder och politiker. Samtidigt finns det situationer då varken kontakter eller broar räcker till. Då det bara är en situation som inte kan accepteras och då måste också presidenten kunna säga ifrån. 
När den här texten publiceras har den första valomgången klarats av. Alexander Stubb och Pekka Haavisto gick vidare till den andra omgången. Valdagen är den 11 februari.  Förhandsröstningen avslutas den 6 februari. Så låt oss göra det då! Påverka och rösta!


 

Ulla-Maj Wideroos, förbundsordförande

ANNONSER