Vad angår Europa oss? (nr 8/2011)

04.11.2011 kl. 07:02
I ledaren skriver förbundsordförande Ole Norrback att vi äldre berörs allt mera av det europeiska samarbetet. EU satsar just nu betydande resurser på att både utreda och planera olika åtgärder, som behövs när andelen äldre mänskor ökar i alla länder.

– Också om länderna är olika i de flesta avseenden, så är utmaningarna desamma. Trycket på vårdapparaten ökar, finansieringen av pensionerna kräver tuffa åtgärder och pensioneringen kommer att ske allt senare. Blir den ekonomiska krisen långvarig, ökar också behovet av gemensamma lösningar, såväl när det gäller ekonomin som när det gäller ländernas åtgärder för att garantera de äldre ett gott liv.

Svaret kan ges med ett ord: Mycket. Vår välfärd med pensioner och studiestöd och barnbidrag och vård och allt annat är idag helt beroende av att vårt internationella samarbete fungerar väl. Den internationella handeln är avgörande viktig för vårt välstånd, och nya gränshinder påverkar genast vår ekonomi och därmed vårt dagliga liv negativt. Vår miljö kan skyddas bara med hjälp av mera samarbete mellan länderna, tänk bara på Östersjön. Freden i Europa är inte hotad så länge länderna samarbetar. För bara 70 år sedan var de länder i ett fruktansvärt krig mot varandra, som nu varje dag sitter och förhandlar om stora och små frågor. Vi är mer och mer beroende av varandra, vi må tycka om det eller inte.
   Samarbetet i Europa växer på allt fler områden. Orsakerna är inte Brysselbyråkraternas klåfingrighet, utan det växande beroendet av varandra, som medlemsländerna känner. Inget land skulle väl spontant vara berett att ge miljarder till Grekland, som misskött sin ekonomi så totalt. Nu är det inte i första hand fråga om att rädda Grekland, utan om att undvika en finansiell kris, som skulle drabba oss alla mycket hårt.
   Ekonomin är global idag, medan ansvaret och reglerna i stor utsträckning är nationella. För att minska risken för kriser i ekonomin behöver vi mera internationella regler, inte färre. Vi behöver ett starkt EU för att skapa reglerna i Europa, men också när globala regler utformas. Svaret på utmaningarna i ekonomin är inte mindre europeiskt samarbete, utan mera samarbete.

Vi äldre berörs också allt mera av det europeiska samarbetet. EU satsar just nu betydande resurser på att både utreda och planera olika åtgärder, som behövs när andelen äldre mänskor ökar i alla länder. Också om länderna är olika i de flesta avseenden, så är utmaningarna desamma. Trycket på vårdapparaten ökar, finansieringen av pensionerna kräver tuffa åtgärder och pensioneringen kommer att ske allt senare. Blir den ekonomiska krisen långvarig, ökar också behovet av gemensamma lösningar, såväl när det gäller ekonomin som när det gäller ländernas åtgärder för att garantera de äldre ett gott liv.
   Svenska pensionärsförbundet är medlem i AGE Platform, som har medlemmar från EU-länderna samt från Island. Det medlemskapet är viktigt av flera orsaker. Age Platform är remissinstans när EU-kommissionen planerar åtgärder som rör oss äldre. Vi får också information om andra länders system för äldre personer och kan lära av dem. EU finansierar nästan hela AGE Platforms verksamhet, och därför är vårt medlemskap billigt, i synnerhet i relation till möjligheterna att få information och att påverka. 

Allt flera mänskor kommer att arbeta i flera länder under sitt yrkesverksamma liv. I synnerhet företagen är allt mera internationella. Därmed ökar också behovet av gemensamma regler. EU-samarbetet är verkligen ingenting som rör bara politiker och tjänstemän. EU finns till för att vi tillsammans skall kunna ge invånarna ett gott liv. Framför allt är EU det stora europeiska fredsprojektet. I en tid när den inåtvända nationalismen, intoleransen, populismen och fanatismen ökar, måste vi tydligare våga försvara det internationella samarbetet. Ju mera vi kan samarbeta, dess tryggare kan vi leva.

OLE NORRBACK
förbundsorsförande

ANNONSER