Om sommar- och vintertid (God Tid 9/2011)

09.12.2011 kl. 09:38
Anders G. Lindqvist är inte särskilt förtjust i övergångarna mellan sommar- och vintertid.
Det är väl bäst att jag säger det först som sist: De här övergångarna mellan sommar- och vintertid är jag inte särskilt förtjust i. Och torde inte var ensam om den åsikten. Som pensionär finner jag det dessutom ganska meningslöst. Vi kan ju utnyttja de ljusa timmarna – vilket torde vara systemets huvudargument – precis som vi själva vill utan att använda två söndagar i året till att ronda husets alla klockor. En del låter sig justeras utan problem, andra är mera motspänstiga, för att inte alls tala om klockorna i bilen. De kan kräva ett ingående studium av handboken, som sällan hör till det mest lättsmälta i litteraturväg.

Och så har vi jordbukarna i allmänhet och korna i synnerhet. Sistnämnda lär vara punktliga av sig och vill inte veta av störningar i mjölkningstiderna. De har min fulla förståelse.
   Någon tröstar sig kanske med att det här omställningsbesväret drabbar alla människor runtom i världen. Men nehej, det stämmer inte alls. Mer än hälften av världens befolkning har samma tid året runt. Det är främst vi i Europa och Nordamerika som vrider klockor. Dock ingen regel utan undantag. Island har inte sommartid. Och stora länder som Ryssland (som slopade sommartiden i år), Kina och Indien har inte heller sommartid. Men de har ju sina tidszoner att hålla reda på istället. Alla EU-länder har sommar- och vintertid, så någonting tycks man ha kunnat ena sig om.

Sen skall ingen tro att klockorna vrids på samma dag i alla de länder som är med i systemet. Där finns en hel del variationer. Hos oss är det numera sista söndagen i mars och sista söndagen i oktober (det var tidigare september), men den dagen kan ju sedan vara allt mellan 25 och 31. Här finns det en del att hålla reda på för dem som plitar med internationella tidtabeller.
   Själva systemet infördes 1981 hos oss, ett år efter Sverige. Men vi hade gjort ett kort försök redan 1942, som dock inte ledde till någon fortsättning i det skedet.

Ytterligare bör vi notera att det som kallas sommartid hos oss heter vintertid på södra halvklotet, och tvärtom. Det här beror på jordaxeln lutning, och det är ju bra att den lutar, annars skulle vi inte ha några årstidsväxlingar, vilket vore ett hårt slag för konfektionsindustrin. Påpekas kan ännu, att vintertid brukar betecknas som normaltid, sommartid är det avvikande. Konstigare än så var det inte.
   God jul! Ät måttligt, var glad!

ANDERS G. LINDQVIST

ANNONSER