Vitbok om pensionerna dröjer (God Tid 1/2012)

20.01.2012 kl. 09:51
Det ekonomiska läget i Europa är prekärt och Europeiska kommissionen valde att inte prioritera beredningen av Vitboken om pensioner för närvarande, skriver Veronica Fellman.

Under år 2011 har Vitboken om pensioner varit den mest eftertraktade skriften inom intressebevakning om pensioner. Europeiska kommissionen skulle ge ut Vitboken om pensioner redan under hösten, och i december lämnades ut ett utkast till vitbok, som inte hade fullbordats. Det ekonomiska läget i Europa är prekärt och Europeiska kommissionen valde att inte prioritera beredningen av Vitboken om pensioner för närvarande.
   Det är klokt i en tid som denna att se till att de frågor som är anhängiga sköts först och sedan behandlas eventuella nya frågor som inte är akuta. Det som redan tidigare varit känt är det att det finns en strävan inom EU att inte ha fasta arbetspensionslöften utan en trend mot att få en arbetspension som motsvarar den pensionspremiesumma som man har betalat in med tiden. Då kan summan vara större eller mindre beroende på avkastningen, men ändå rätt oförutsägbar.

De finländska pensionsbolagen är eniga för att hålla det pensionssystem som Finland för närvarande har. AGE Platform Europes expertgrupp för pensioner Social Protection Expert Group hade under sitt möte i december besök av Fritz von Nordheim, en dansk som ansvarar för beredningen av vitboken om pensioner i Europeiska kommissionen. Han påpekade att vitboken om pensioner mår bättre av att ligga en tid nu, och det är också i Finlands intresse.
   En finländare, Matti Leppälä, som tidigare har varit direktör på Arbetspensionsförsäkrarna TELA, har blivit utnämnd till generalsekreterare för den europeiska pensionsorganisationen European Federation of Retirement Provision (EFRP)efter tidigare generalsekreterare Chris Verhaegen, som avgick med pension. Vi hoppas att även Leppälä har möjlighet att påverka beredningen av pensionsfrågor i kommissionen.

Europaparlamentarikern Carl Haglund i Bryssel har tagit upp den ekonomiska situationen i Europa i Europaparlamentet. Haglund är invald bland annat som medlem i och rapporterar från budgetutskottet. Han har påpekat att det är viktigt att respektive länder sköter sin ekonomi, och här hänvisade han till Europarådets roll som koordinerar de olika länderna, som själva måste ta tag i sina eventuella ekonomiska problem. Under julhelgen har de politiska frågorna kommit i skymundan, men förbundets roll är att understöda den positiva ekonomiska utvecklingen med tanke på pensionärernas bästa under rådande förhållanden. En viktig komponent är då en god arbetsmarknad och en hög sysselsättning nationellt, i Europa och globalt.

I expertgruppen för åldersdiskriminering har det varit aktuellt med att kommentera utkastet till tillgänglighetsdirektivet och till kompletteringen av könsdirektivet. Här har ställningstagandena i de europeiska förbunden varit helt eniga: seniorerna behöver mer tillgänglighet till offentliga platser, till tjänster såsom banktjänster och mer lika behandling mellan könen, och i synnerhet även beakta äldre damer. Även det europeiska temaåret 2012 ”Aktivt åldrande och solidaritet mellan generationerna” har analyserats och förbundet rapporterar om de åtgärder som vidtas i Finland. Det här kommer att beröras närmare på Ordförandekonferensen i Tammerfors den 8 februari 2012.

Jämställdhet för seniorer är en viktig fråga och avsikten är att samfällt gå tillsammans med flera andra förbunds plattformer för ett direktivsutkast inom tjänster, varor och förnödenheter vilket är emot diskriminering på grund av bland annat ålder, funktionshinder, sexuell läggning och religiös tillhörighet. Detta direktiv har redan presenterats i april 2010 för Europaparlamentet, men tyvärr har det stagnerat på grund av motstånd från bland annat Tyskland. Expertgruppen mot åldersdiskriminering tog även upp avtal om de grundläggande rättigheterna och kommer att göra en kartläggning av olika åldersdiskrimineringsfall.
   AGE Platform Europe är representerat i gruppen Financial Services Users Group, som bland annat behandlar direktiv och policy för finansiella tjänster för konsumenter och hur de finansiella tjänsterna påverkar vardagen. Det är viktigt att veta vad som händer i EU också, trots att många frågor, såsom social- och hälsovård och pensioner har skötts och kommer att skötas inom Finland.

VERONICA FELLMAN
verksamhetsledare

ANNONSER