Demografiseminarium och hörande (God Tid 9/2008)

11.12.2008 kl. 08:15
Interaktion och öppenhet inom och utanför organisationerna är nyckelord för varje medborgarorganisation som vill leva i morgon och kunna påverka, skriver verksamhetsledare Veronica Fellman.

Europeiska unionen har under en längre tid följt med den demografiska utvecklingen i världen. Kommissionen ordnade ett forum om demografiska frågor den 24–25 november 2008. Avsikten med seminariet var att samla aktivister från olika samhälleliga strukturer från hela Europa. Resultatet var ett forum med kommissionären i sociala ärenden Vladimir Spidla och flera parlamentsledamöter närvarande tillsammans med representanter för offentliga sektorn och olika organisationer.
   Frågor om demografi, befolkningsutvecklingen, fokuserar mycket på tillgången till arbetskraft, social- och hälsovård och en tillräcklig pensionstäckning. Vad var det nya med detta seminarium? För det första publicerade Berlininstitutet i samband med seminariet boken Europas demografiska struktur av Steffen Kröhnert, Iris Hossmann och Reiner Klingholz. Den jämför demografin, ekonomin, arbetskraften, utbildningen, vetenskapen, tekniken, klimatet och hälsan i alla de 27 EU-länderna tillsammans med Island, Norge, Schweiz, de tidigare jugoslaviska republikerna, Ukraina, Vitryssland och Moldavien. Jämförelseuppgifterna har kryddats med tips om hur respektive land kan förbättra sin demografiska situation. Det som boken tar upp om Finland är att det är remarkabelt att det finns så många välutbildade kvinnor i arbete samtidigt som fertiliteten ändå är jämförelsevis hög jämfört med situationen i till exempel Tyskland. I detta fall har Finland lyckats i sin familjepolitik.
   På grund av den höga korrelationen av dödsfall relaterade till alkohol ser utredningen den finländska alkoholpolitiken som ett problem, vilket regeringen å andra sidan försöker åtgärda genom att höja alkoholskatten från 2009. Det är emellertid inte tillräckligt. Den psykiska vården och preventiva stödformer för den är också viktiga och borde få mycket mer ekonomiska resurser för planering, utförande och personal.
   Inom demografisk forskning sker spekulationer om framtiden, eftersom ingen helt hundraprocentigt kan lova hur utvecklingen kommer att ske. Det är i mångt och mycket fråga om gränsöverskridande frågor som berör utbildning, arbetskraft, social- och hälsovårdspolitik, pensioner, familjefrågor och finansiering. Demografiseminarier och -utredningar behövs, eftersom materialet och materialinsamlingen för vetenskapen återger en verklig situationsbeskrivning och en prognos för den framtida utvecklingen som man vid behov kan åtgärda med rätta insatser. Det är viktigt att dagens pensionärer inte är illa berörda av resultatet av de demografiska trenderna. Det är helheten som är det viktiga.

En annan viktig utredning som nyligen har utkommit här i Finland är Samarbetsgruppen SAG:s publikation om hörande. Finansministeriet har tillsammans med Svenska Studiecentralen och dess organisationer samt ministerier inom samarbetsgruppen SAG utarbetat en slutrapport om hur hörandet av medborgarorganisationer kan främjas. Rapporten offentliggjordes i oktober 2008. Bland annat stadgar förvaltningslagen att myndigheterna ska skaffa fram information för att kunna utreda ärenden och parter ska lägga fram utredningar om grunderna för sina yrkanden. SAG-samarbetsgruppen rekommenderar mer transparens och information om beredningsarbetet vid ministerierna. Det kan inte tillräckligt poängteras, eftersom kontakterna med lagberedarna ofta är godtyckliga och samlade anvisningar om hörandet saknas. Konkretare anvisningar för hörande bör därför utarbetas.
   Det är flera anslutande processer inom ministerier som pågick samtidigt med SAG-gruppens arbete, till exempel finansministeriets projekt ”Hör medborgaren – bered klokt”, Medborgarsamhället 2006-kommissionen, statsrådets beslut om främjande av medborgarorganisationernas verksamhetsförutsättningar, justitieministeriets och finansministeriets HAVU-projekt om att förbättra interaktionen inom statsförvaltningen och demokratienheten i justitieministeriet. Trenden just nu är mer öppenhet i beredningen av lagfrågor. Förtroendet och tilliten mellan myndigheter och tredje sektorn är ett måste för att samarbetet ska löpa friktionsfritt. Utredningen tar också upp definitioner på organisationsdemokrati:
   Demokratiskt ledarskap: är hörandesvaren tillräckligt brett förankrade?
   Organisationskultur och struktur: är organisationskulturen öppen och transparent?
   Resursfrågor: finns det tillräckliga personella, kompetensmässiga och finansiella resurser för att delta i hörandetillfällen?
   Det här betecknar framtiden för medborgarorganisationer av i dag. Interaktion och öppenhet inom och utanför organisationerna är nyckelord för varje medborgarorganisation som vill leva i morgon och kunna påverka. Svenska pensionärsförbundet är mån om att följa överenskomna principer. Då är det också lättare att bli trodd och förhoppningsvis är också medelsanskaffningen lättare. Varje medlems åsikt i en fråga är viktig, så vi fortsätter det goda samarbetet.
   En riktigt Fridfull Jul och ett Gott Nytt År!

VERONICA FELLMAN
verksamhetsledare

ANNONSER