Beträffande intressebevakningen pågår den som intensivast just nu. Medelsanskaffningen till förbund, möjligheterna att påverka ministerier och beslut är alltid lika aktuella frågor. Det är många aktuella ärenden: finanskrisen, de sociala ärendena och regeringens tilläggsbudget.
Finanskrisen har lyckligtvis inte tillsvidare inneburit väldigt stora uppoffranden för pensionärerna i Finland. Skattebetalarnas centralförbund gav nyligen ut en rapport, där man påpekar att pensionärernas köpkraft kommer att öka. Det är mycket bra, men fortfarande är en procentuell ökning orättvis på grund av volymerna. Höjningen blir mindre på en lägre pension än på en högre. Vi väntar ännu på att de lägsta pensionerna ska stiga. Inkomstklyftorna mellan pensionärerna och mellan pensionärer och löntagare får inte öka. Tvärtom behövs nu insatser för att se till att pensionärernas situation ska bli bättre.
De sociala frågorna har varit aktuella både på grund av kommun- och servicestrukturreformen och med tanke på förändringen av de sociala frågorna i samhället. Förbundet vill på allt sätt medverka till att de äldre har en bra social service också på sitt modersmål. Det verkar gå bra att diskutera på ministerienivå, men det är kommunerna som ska förverkliga tjänsterna, och vi behövs alla för att förklara för kommunerna att äldreomsorgen måste prioriteras. Till detta hör även boende, långvård, hemservice, köpkassetjänster, hemsjukvård med mera.
Även närståendevården ska stärkas. Här vill jag igen påpeka det viktiga med att en närståendevårdare ansöker om stöd för att vårda sin nära och kära. Jag hörde nyligen på ett seminarium att de flesta närståendevårdare inte ansöker om medel för att de inte vet att de är närståendevårdare. Det lönar sig att söka, och det är ingen skam att få socialt bidrag. Tvärtom, det blir vanligen lättare att kunna klara vardagen om kommunen vet ens situation. Då kan man förutom närståendestöd även få hjälp att avlasta servicen så att man kan utföra uppköp och gå på ärenden. Närståendestödet gäller jämlikt såväl män som kvinnor.
Regeringens tilläggsbudget innebar cirka 8 miljarder euro som stimulans till det finländska samhället för att klara av finanskrisen. Små- och medelstora företagare ska i synnerhet stärkas med investeringsbidrag, vilket är välkommet. Sysselsättningen behöver tryggas för att det finländska samhället ska klara sig och för att även pensionärerna ska ha det bra. Men man får inte glömma de sociala rättigheterna för pensionärerna.
VERONICA FELLMAN
verksamhetsledare