Det är redan nästan jul! Nu satsar många inom intressebevakningen på de sista viktiga mötena inför julbrådskan. Vi går efter årsskiftet in i det sista hela året före riksdagsvalet i april 2011, och det märks på lagstiftningsfronten.
Inom social- och hälsovårdsministeriet sker arbeten på hälsovårdslagen, som man hoppas träder i kraft under 2010. Här kommer att bli förnyelser för en mer proaktiv och ändamålsenlig hälsovård. De här lagarna borde komma till riksdagen för behandling redan våren 2010.
Ramlagen för Kommun- och servicestrukturreformen upphör att gälla 2011. Det innebär att man under 2010 försöker få till stånd en lag om arrangemang av social vård. Den stadgar bland annat om kommunernas kriterier för att administrera social-, sjuk- och hälsovården. Även denna lag borde komma till riksdagen våren 2010 för att hinna träda i kraft 2010.
Socialvårdslagen kommer att ändras och planeras bli färdig 2012. Även en lag om service för äldre färdigställs och planeras till 2012, eller efter nästa riksdagsval. Grunderna till lagen om vård av äldre är kvalitetsrekommendationen om vård och tjänster för äldre, vilken kom ut i juni 2007. Avsikten är att kommunerna har antagit rekommendationerna och börjat vidta åtgärder i denna riktning.
Arbetspensionsplaceringarna ökade
En positiv nyhet på arbetspensionsfronten är att de lagstadgade arbetspensionsplaceringarna ökade märkbart under tredje kvartalet 2009. Alla aktierelaterade placeringar i noterade bolag hade ökat med totalt 4 procent. Det här är en mycket bra nyhet för hela nationalekonomin. Det finns fortfarande placeringar i hedgefonder, vilka har varit mycket omtalade på grund av stora fluktuationer till följd av osäkerhet kring deras placeringsbas, men de har krympt till drygt 4 procent.
Arbetspensionsindex ökar med endast 0,26 procent år 2010. Folkpensionerna och alla förmåner förknippade med folkpensionerna är på samma nivå 2010 som 2009 genom regeringens beslut om att hålla pensionerna åtminstone oförändrade. Bland andra folkpensionärerna är i förbundets fokus under nästa år. Pensionärsförbundens intresseorganisation PIO har samfällt gått in för att stöda folkpensionärerna.
Lissabonfördraget
Den 1 december 2009 var en stor dag i Europa. Då trädde Lissabonfördraget i kraft. Det är meningen att mer tydligt ta fram Europeiska Unionen som en global aktör. Man strävar efter ett Europa där allas rättigheter och värderingar ska beaktas. Frihet, solidaritet och säkerhet ska vara en självklarhet för invånarna. Det här är verkligen lättare att skriva och säga än att utföra. Finland har sina egna svårigheter och håller på att arbeta med dem. Det finns många orättvisor i Europeiska unionen fortfarande. Jag undrar om dessa mål någonsin uppnås i hela Europeiska Unionen. Det viktigaste med fördraget enligt min åsikt är att mänsklighetens främsta strävanden för framtiden kommer fram för diskussion.
Europeiska unionens tema för 2010 är bekämpning av fattigdom och social utestängning. För förbundets del passar detta bra, eftersom vi har ett projekt under 2009 och 2010, InclusAge, som strävar efter att inkludera äldre i samhället. Det är meningen att varje invånare oavsett ålder, ställning, utbildning, ursprung och ekonomi ska ha en möjlighet att göra sin röst hörd. Europeiska unionen pläderar för medborgaraktivitet, precis som Finlands regering. Där har organisationerna en viktig roll: de agerar som ett medium för medborgarna.
En riktigt Fridfull Jul och ett innehållsrikt Nytt År!
VERONICA FELLMAN
verksamhetsledare