Medlemsvärvning (God Tid 3/2010)

26.03.2010 kl. 00:00
Om förbundet och föreningarna ska fortsätta måste vi hela tiden idka aktiv medlemsvärvning. Och för att medlemsvärvningen ska lyckas måste vi också vara aktiva i förbundet och föreningarna med att skapa sådana sociala rum som nya, nuvarande och blivande medlemmar trivs i och med, skriver Veronica Fellman.

Förbundet fastställde i sitt strategi- och handlingsprogram 2006 att förbundet skulle ha 20 000 medlemmar år 2010. Förbundet hade då cirka 14 300 medlemmar och medlemstalet såg inte ut att stiga nämnvärt. Medlemsrekryteringsgruppens, sedermera medlemsaktivitetskommitténs, ordförande Henrik Svarfvar satte med gruppens, styrelsens och vårmötets bistånd 2006 i gång med en omfattande medlemsvärvningstävling för 2006–2010. Tävlingen omfattar både förbundets 81 föreningar (82 stycken från 2010, eftersom Kotkanejdens pensionärer rf blev medlem 3.3.2010) och alla medlemmar individuellt. I siffror blir medlemsvärvningstävlingen enligt tabellen nedan.
   Förbundets totala medlemskår har stigit i jämn takt. Skillnaden mellan antalet nya medlemmar i relation till året innan minskar trots att det totala antalet medlemmar ökar. Av våra undersökningar framgår att de flesta under dessa fyra år har skrivits ut på grund av dödsfall. Om förbundet och föreningarna ska fortsätta måste vi hela tiden idka aktiv medlemsvärvning. Och för att medlemsvärvningen ska lyckas måste vi också vara aktiva i förbundet och föreningarna med att skapa sådana sociala rum som nya, nuvarande och blivande medlemmar trivs i och med. Pensionärsföreningarna har i egenskap av sociala fora fått ett legitimt existensberättigande i beslutfattarnas ögon för sitt hälsofrämjande, intelligensstimulerande och nätverksskapande syfte. Ett positivt tecken i sig att antalet prenumeranter på God Tid minskat kan vara att medlemmarna trivs i föreningarna, eftersom God Tid ändå hör till medlemsförmånen. Men jag vill påminna om möjligheten att skaffa God Tid till dem som kanske inte direkt är målgruppen för föreningarna, såsom andra organisationer och förbund eller föreningar som arbetar med seniorer, barn eller barnbarn till seniorer, hälsovårdscentraler, med mera.

Det är klart att när förbundet aktiverar medlemsvärvningen så följer föreningarna upp sin medlemssituation noggrannare. Om man av andra skäl än dödsfall skriver ut en medlem, till exempel på grund av utebliven betalning av medlemsavgiften, måste man gå taktiskt tillväga för att inte väcka agg hos medlemmarna. I stadgarna måste nämnas om medlemmarna är skyldiga att betala medlemsavgift, annars kan man inte uppbära medlemsavgift. Stadgarna styr även i detta fall föreningens behandling av medlemmarna i respektive fall. Stefan Anderson på Svenska studiecentralen säger att formuleringarna i föreningens stadgar avgör på vilka grunder man kan utesluta en föreningsmedlem. Men om det inte står något om hur man kan utesluta medlemmar ska man ändå använda sunt förnuft och inte ila till förhastade åtgärder. Heikki Halila, professor i civilrätt vid Helsingfors universitet och specialist på föreningsrättsliga frågor, påpekar att man måste ange förfallodagen i medlemsavgiftsfakturan. Om det inte finns förfallodag på en medlemsavgiftsfaktura är förfallodagen alltid den sista dagen på det år som medlemsavgiften gäller. Halila anser att det är en allvarlig följd att bli utesluten på grund av obetald medlemsavgift. Förseningen måste därför vara betydande och föreningen måste påminna om en obetald medlemsavgift innan föreningen vidtar åtgärder för att utesluta en medlem. En rekommendation som många föreningar håller fast vid är att om medlemsavgiften inte för två påföljande år betalats trots betalningspåminnelser, kan medlemmen med styrelsens beslut utesluta medlemmen, efter det att medlemmen har blivit tillsagd att obetald medlemsavgift leder till att han eller hon blir utesluten ur föreningen. Men obetald medlemsavgift är utan vidare en giltig grund att utesluta medlemmar. Då har medlemmen inte fullgjort de förpliktelser som anges i föreningslagen § 14 punkt 1. Om medlemmen själv meddelar att hon eller han önskar avgå är situationen en annan och eftersom det finns föreningsfrihet i Finland kan medlemmen då gå omedelbart eller ett visst datum. Det är också viktigt att informera alla nya medlemmar om villkoren för medlemskapet, när medlemsavgiften ska betalas och följderna obetald medlemsavgift. Vi på förbundet hjälper gärna till med stadgefrågor, mallstadgar och annat för att hjälpa föreningarna i förvaltningen av organisationen. Föreningslagen håller på att ändras, vilket redovisas mer i nästa nummer av God Tid.

Sedan till medlemsförmånerna. Som ni ser i denna tidning har förbundet en del medlemsförmåner. Nykomlingen är flygbolaget Blue1 (uttalas blueone). Medlemsförmånen gäller billigare flyg med Blue1 och SAS och möjligheten att samla poäng för flugna flyg med dessa bolag och andra flygbolag inom Star Alliance. Förbundet önskar att medlemmarna registrerar sig i Blue1’s lojalitetsprogram SAS EuroBonus och meddelar att de är medlemmar i Svenska pensionärsförbundet. Medlemskap i programmet kostar inget. Kontakta SPF-kansliet för närmare information, vi sänder dig mer material, en broschyr och ansökningsblankett för denna förmån.
   Glad påsk och trevlig fortsättning på vårvintern!

VERONICA FELLMAN
verksamhetsledare

Medlemsutveckling 2006-2009
År Antal
medlemmar
totalt
Antal nya
medlemmar
totalt
Antal med-
lemmar, skilln.
från föreg. år
Understödande
medlemmar
Prenumeranter
på God Tid,
totalt
 2009  17 797  1 600  +618  78  204
 2008  17 179  1 891  +944  70  213
 2007  16 235  1 791  +1 993  55  225
 2006  14 242  1 802    ca 50  173

 

ANNONSER