Nya statliga löften och förslag inför 2010 (God Tid 1/2010)

22.01.2010 kl. 00:00
Veronica Fellman berör bland annat den så kallade SATA-kommitténs betänkande.

Det har kommit en hel del goda förslag från SATA-kommittén, som gav sitt betänkande till minister Liisa Hyssälä före julen. Socialvårdslagstiftningen håller på att ses över och vi behöver en stark lagstiftning för att trygga seniorernas välfärd framgent. En lag om äldreomsorg diskuteras, men blir knappast verklighet under den här regeringsperioden, trots minister Paula Risikkos goda intentioner. Men den ska vi inte heller glömma bort under riksdagsvaldiskussionerna inför valet i april 2011. Det är ett tag till dess, så jag tar nu fasta på några tankar i SATA-kommitténs betänkande, på social- och hälsovårdsministeriets förbättringar i grundskyddet för seniorer och på reseförsäkringar.

SATA-kommittén

Just före julen, den 22 december, överlämnade SATA-kommittén sitt betänkande om förbättringar i grundtryggheten. I betänkandet fanns 50 olika förslag för att förbättra finländarnas grundtrygghet. Ett av förslagen var att införa garantipensionen, som föreslås vara cirka 100 euro mer än den högsta folkpensionen just nu. Man har talat om totalt 685 euro, vilket är bättre än för närvarande men fortfarande på en låg nivå med tanke på Finlands höga kostnader för levnadsstandarden. Om förslaget går igenom skulle alla pensionärer få minst denna summa, vilket i sig är en förbättring.
   Ett annat gott förslag är att alla grundskyddsförmåner skulle indexeras, vilket är något som vi länge har väntat på. En annan fråga vi har väntat på är också ett ställningstagande om att alla ärenden för seniorer borde skötas av ett och samma ställe i kommunen. SATA-kommittén har avgett detta ställningstagande i sitt betänkande.
   SATA-kommittén har också föreslagit att stödet för närståendevård överförs till Folkpensionsanstalten, vilket skulle underlätta det ekonomiska beslutfattandet för kommunerna när det gäller närståendevårdarna. En vårdplan skulle uppgöras för den som vårdas i samband med vårdbidraget. Vårdbidraget och närståendepenningen skulle bilda en helhet och samtidigt skulle utbetalningen överföras från kommunerna till Folkpensionsanstalten. Utgångspunkten för reformen är att stöda hemvården för åldringar och handikappade. Kommittén är också ute efter att föregå den demografiska utvecklingen i och med att den önskar genomföra kontroll på kostnaderna som uppstår då andelen åldringar ökar. Kommunerna skulle genomföra bedömningen av behovet av närståendepenning på basis av nationella kriterier och kommunerna skulle fortfarande ha en möjlighet att lokalt betala behövliga tillägg till närståendepenningen. Det här kommer att bli en av de viktigaste frågorna i framtiden, eftersom livslängden ökar och äldre behöver stöd och hjälp i hemmet. Det finns både för- och nackdelar med att överföra utbetalningen till Folkpensionsanstalten i och med bland annat närheten till beslutfattande, men den ekonomiska tillräckligheten borde vara ett viktigt argument. En närstående behöver vårdas oavsett.
   De här förslagen är i rätt riktning, och förhoppningsvis kan de genomföras så fort som möjligt.

Social- och hälsovårdsministeriets löften
Social- och hälsovårdsministeriet har meddelat om att godtagbara boendekostnader för bostadsbidrag höjs för pensionärer med 5 procent. Det här är bra, eftersom de flesta statliga förmåner, såsom folkpensionen, tyvärr inte höjs under 2010. Förhoppningsvis blir det en förbättring till 2011. Arbetspensionsindex är 0,26 procent, vilket är åter alldeles för lågt.
   En ändring för sjukpensionärer är att det blir lättare att återgå till arbetet. Från och med i år kan en sjukpensionär förtjäna minst 600 euro per månad utan inverkan på pensionen. Dessutom kan sjukpensionen bli vilande och kan utbetalas på nytt utan att arbetsförmågan behöver prövas på nytt.
   En positiv sak som gäller många människor är att sjukförsäkringslagen har ändrats så att munhygienistvård som har föreskrivits av en tandläkare inom den privata hälsovården ersätts enligt sjukförsäkringen 2010. Totalt ersätts 15 tillfällen om vården har getts inom två år efter läkarens ordination.

Reseförsäkringar
Taloussanomat har skrivit en artikel om att reseförsäkringen är åldersdiskriminerande. En reseförsäkring på viss tid kan man erhålla rentav utan åldersbegränsning hos vissa resebolag, men en pågående reseförsäkring är fortfarande åldersdiskriminerande, åldersbegränsningen är i de allra flesta försäkringsbolag 70 år. Det här kommer förbundet också att följa upp.
   Jag vill tillönska alla ett Gott Nytt År 2010!

VERONICA FELLMAN
verksamhetsledare

ANNONSER