Om att bli pensionär II (God Tid 7/2008)

02.10.2008 kl. 22:00
Mest spännande är ändå de fall, där en pensionär ger sig i kast med någonting helt nytt, kanske till att börja med litet främmande man samtidigt också med det okändas lockelse och utmaningar, skriver Anders G. Lindqvist.

I ett tidigare nummer av God Tid varnade jag alla nyblivna pensionärer för att bli sittande i gungstolen. Inte ens ett fridsamt gungande var jag beredd att rekommendera. Allt i bästa välmening. Och kanske för det mesta alldeles i onödan.

Ändå vet jag att det finns nyblivna pensionärer, som känner sig ganska villrådiga. Ofta handlar det säkert om sådana, som helt och fullt har gått upp i sitt yrkesliv, gjort långa arbetsdagar och inte riktigt kunnat/hunnit koppla av med fritidssysslor av något slag. För dem kan pensionärstillvaron bli problematisk, i värsta fall kännas tom och meningslös. Och det mår ingen bra av.
   Alla vi aktiva pensionärer vet naturligtvis vilket råd vi då vill komma med: Se till att du har någonting att syssla med, lagom utmanande, lagom avkopplande, lagom annorlunda! Men det kan vara lättare sagt än gjort, i all synnerhet om det sociala nätverket har varit ganska anspråkslöst och det inte finns några färdiga kontakter till andra i samma situation.
   Familjesamhörigheten är naturligtvis en tillgång. Den ensamståendes sits är besvärligare än om det finns närstående, jämnåriga kanske i första hand, men t.ex. barn och inte minst barnbarn kan ge mycket innehåll åt pensionärstillvaron.

Mest spännande är ändå de fall, där en pensionär ger sig i kast med någonting helt nytt, kanske till att börja med litet främmande man samtidigt också med det okändas lockelse och utmaningar. Jag ser framför mig byggnadsarbetaren som början släktforska och bibliotekarien som slår sig på rosenodling.
   Det finns säkert bland God Tids läsare sådana som känner igen sig i den här beskrivningen, som har tagit itu med någonting helt nytt när de yrkesverksamma åren är förbi och som sedan finner att det gett pensionärstiden ett stimulerande innehåll, både de nya aktiviteterna som sådana men också bieffekterna i form av nya kontakter och engagemang.

Du som har egna erfarenheter av det som jag nu har skrivit om får gärna ta kontakt med mig, så skall jag rapportera vidare i denna spalt, kanske kan t.o.m. en intervju bli aktuell. Skriv, ring: Braxenv. 10 A 4, 02170 Esbo, tfn (09) 412 6576, 040-586 1575, e-post anders.g@kolumbus.fi. Temat kunde vara: ”Mitt nya liv som pensionär”.

ANDERS G. LINDQVIST

ANNONSER