Om sms och andra textmeddelanden (nr 3/2008)

11.04.2008 kl. 01:00
Anders G. Lindqvist anser att ett kort meddelande alltid är bättre än inget alls, såvida innehållet ligger inom saklighetens och anständighetens gränser.

Man kan säga vad man vill om f.d. utrikesministern, men de tre bokstäverna sms har han framgångsrikt levandegjort i det allmänna medvetandet. Och det är ju inte så illa.

Men vad betyder då riktigt sms? Liksom det mesta i den moderna teknikens labyrinter är bakgrunden engelskspråkig. Sms är en förkortning av Short Message Service, alltså en serviceform avsedd för korta meddelanden, som kan sändas med hjälp av mobiltelefoner. Sms är därmed en av gsm-systemets tillämpningar.
   Då står vi inför en annan bokstavskombination, gsm, ofta använd i samband med uppgivna mobiltelefonnummer. Bokstäverna som sådana betyder egentligen Global System for Mobile Communications, d.v.s. det digitala, världsomspännande mobiltelefonsystemet, ett jättelikt nätverk där allt flere av oss finns med på ett hörn.
   Sms handlar alltså i princip om korta meddelanden. Kortheten är inte bara en teknisk nödvändighet utan också allmänt taget en eftersträvansvärd informationsprincip. Lyckas man inte klämma in sitt budskap på det antal bokstavstecken som mobilen tillåter kan man ju satsa mera på kvantitet, sända flere sms, kanske t.o.m. flere hundra, vilket lär ha förekommit.

Ordet sms har givetvis en motsvarighet på svenska. Man brukar tala om textmeddelanden, ett ord som numera återfinns också i seriösa ordböcker. Men eftersom femstaviga ord ofta upplevs som jobbiga i vår jäktade tid är det kanske enklast att tala om sms, synnerligast som ordet textmeddelande har en vidare innebörd och dessutom som sådant är en gammal företeelse.
   Ett julkort är ett textmeddelande, ett lyxtelegram på en 50-årsdag är ett textmeddelande, ett vykort från fjärran semesterort med en bekräftelse på solsken och allmänt välbefinnande, ett mejl med livstecken, en mossig runsten, en skylt med varning för hunden, en liten lapp som man droppar in hos grannen med meddelande om att man är bortrest en vecka – allt är textmeddelanden och anbefalls dessutom härmed på det varmaste, inta bara för deras informativa betydelse utan också som bevis för omtanke, närhet och vänligt ihågkommande i största allmänhet. Sådant kan man inte vara nog generös med.
   Och ett kort meddelande är alltid bättre än inget alls, såvida innehållet ligger inom saklighetens och anständighetens gränser.

ANDERS G. LINDQVIST

ANNONSER