Sommaren har betytt en hel del för den finländska ekonomin. Det finns tecken som tyder på att ekonomin har svängt till det bättre. En god samhällsekonomi är a och o för pensionärerna.
Statsbudgeten diskuteras ivrigt i medierna just nu och jag brukar i denna spalt i början av hösten ta upp de viktigaste statsbudgetfrågorna.
I allmänhet kan man säga att man märker inverkan av kommittén för socialt reformarbete (SATA-kommittén) i statsbudgeten för pensionärernas del. Följande poster som gäller seniorer föreslås till riksdagen:
- Staten kommer att ta över arbetsgivarnas folkpensionsavgift, som slopas för alla arbetsgivare från 2010. Kostnaderna på årsnivå är cirka 1,1 miljarder euro och en reserv på 4,12 miljarder euro införs.
- Gränsen mellan öppen vård och institutionsvård slopas. Vårdbidrag betalas för pensionärer till pensionstagare inom institutionsvård från 2010.
- Personer med invaliditetspension ska lättare kunna återgå till arbete genom en fyraårig lag som träder i kraft 1.1.2010. Denna lag medger att man kan förtjäna åtminstone 600 euro i månaden utan inverkan på pensionen.
- Det genomsnittliga bostadsstödet beräknas stiga till 263 euro i månaden.
- Höjningen av statsandelen på 21,25 miljoner euro riktas bland annat till att genomföra reformen av lagen om service och stöd på grund av handikapp och för att utveckla primärvården och servicen till äldre personer.
- De som erhåller extra fronttillägg skulle få ett veterantillägg på 100 euro per månad till det förhöjda eller högsta vårdbidraget. Krigsinvalider i Sverige med 20 procents invaliditetsgrad föreslås få ersättningsgilla hemtjänster. Frontveteraner borde fortsatt få rehabilitering inom öppna vården eller på institution.
- Ministeriet vill skydda de förmåner som är bundna till folkpensionsindexet från prissänkningar för att understöda en positiv inverkan på folkpensionerna.
Det är viktigt att alla kan åldras med bibehållen värdighet och att ekonomin fortfarande är i skick. Pensionsindexet både på folkpensioner och arbetspensioner ska vara på en skälig nivå, även under ekonomiskt pressade tider. Social- och hälsovård samt motion och rehabilitering är viktiga element för att bevara seniorernas trygghet.
Bland annat på inrikesministeriet har trygghet och säkerhet för seniorer beaktats. När det är sämre tider är det mer lockande att försöka pressa redan utsatta personer. Samhället ska vara säkert för alla invånare. Jag besökte i juli ett seminarium arrangerat av INPEA (International Network for the Prevention of Elder Abuse, ung. Internationellt nätverk för att förebygga våld mot äldre). Seminariet gav idéer om hur man i andra länder har byggt strukturer för att förhindra våld mot äldre. Metoderna var telefontjänst, hjälp av grannar, samarbete med polis, med mera.
Förbundet har tillsammans med tre andra organisationer ordnat egna seminarier kring temat eliminering av våld mot äldre den 15 juni under tre års tid, med justitieministeriets bistånd. På seminariet i juli 2009 presenterades bland andra förbundets video från en av dessa tillställningar. SPF har även gett ut en broschyr om hur förhindra våld mot äldre. Den kan beställas från förbundets kansli. Det är viktigt att trygga seniorers psykiska och fysiska hälsa och omgivning.
Källa: www.vn.fi (Statsrådets webbplats)
VERONICA FELLMAN
verksamhetsledare