Allt efter som diskussionen om social- och hälsovård och äldreomsorg fortskrider dyker också ordet och vårdvilja eller vårdtestamente allt mer upp i medvetandet hos många. Det är rätt svårt att diskutera vård när man är frisk, men det är just det man behöver göra. Det ska vara lika naturligt att göra upp ett vårdtestamente som ett vanligt testamente. Båda handlingarna ska uttrycka ens egen vilja i skrift. Jag har blivit tillfrågad om dessa känsliga ämnen och tänkte därför beröra dem i denna spalt.
Vårdtestamente
Institutet för hälsa och välfärd har kunskap om hur ett vårdtestamente görs upp. Institutets definition av ett vårdtestamente är följande: ”Ett vårdtestamente är en persons viljeförklaring om sin egen vård, om personen till följd av en allvarlig sjukdom, en olycka eller ålderdomssvaghet förlorar sin rättsliga handlingsförmåga”. På webbadressen www.thl.fi, som hör till Institutet för välfärd och hälsa, finns en blankett som man kan fylla i. Vårdtestamentet fastställer situationer då man kan avstå från att vidta vårdåtgärder som kortvarigt förlänger livet genom att på konstgjord väg upprätthålla livsfunktionerna. Det står var och en fritt att avgöra om man önskar uttrycka en vilja då.
Det lönar sig att diskutera med de närmaste om hur du önskar bli vårdad i en svår situation. Gör dem på det sättet medvetna om dina önskemål och din syn på livet, döden och förlängning av livet och vårdsätt. Det är viktigt att hålla vårdtestamentet på en synlig plats för nära anhöriga, till exempel i plånboken. Vårdtestamentet behöver undertecknas av två vittnen som förstår ditt önskemål.
Organdonation
Organdonation är en annan besvärlig och viktig fråga. Den 8 december 2008 antog EU-kommissionen ett förslag till direktiv och en handlingsplan om säkerhets- och kvalitetsåtgärder för organdonation. Direktivet och handlingsplanen syftar till bättre och säkrare organtransplantation i EU, större tillgång till organ och effektivare och tillgängligare transplantationssystem. Behovet av organ är stort i världen, och det är många som avlider på grund av brist på organ. Passiv organdonation (en persons organ får användas utan uttryckligt godkännande) har diskuterats, men rekommenderas inte i många länder på grund av främst etiska och moraliska förvecklingar, bland annat de anhörigas reaktioner.
Lag om service för äldre
Om det skulle finnas en möjlighet att stifta en lag om välfärd för alla skulle det inte finnas några problem. Det goda med att diskutera dessa rätt besvärliga, och aktuella, frågor är att samhället äntligen har insett vårdetiken och varje människas rätt att oberoende av ålder, social status och boningsort bemötas med respekt. Inom förbundets strategigrupp har vi diskuterat möjligheterna att alla ska ha rätt till självbestämmande, delaktighet, individualitet, visad respekt, rättvisa och trygghet. Dessa värden är viktiga vid utgångspunkten för den kommande diskussionen om lagen om service för äldre. Om den kommer att bli ett steg närmare välfärd är ännu svårt att säga, men avsikten är att den borde tydligare uttrycka vad det finländska samhället önskar av äldrevården.
Som vi diskuterade på seminariet Vem vårdar vem är kommunernas självbestämmanderätt också beaktansvärd. Till det finländska samhällets demokratiska grundpelare hör val av prioriteringar. Tyvärr har inte det finländska samhället med endast egna val fått omsorgen om äldre att fungera överallt. Det är därför vi behöver en lagstiftning om service för äldre och om villkor för att äldreomsorgen ska fungera – också på svenska.
Åldersdiskriminering?
I vår EU-lobbyorganisation AGE Platform diskuterar vi diskriminering av äldre. Grunderna är bland andra diskriminering på grund av ålder inom bank- och försäkringssektorn, biluthyrning, bygg- och transportbranschen, social- och hälsovården, utbildning, teknik, arbetsmarknaden och flera andra grunder för ett kommande direktiv. Vissa av dessa formers diskriminering finns inte i Finland, och kanske det inte finns diskriminering alls. Men om du upplever att du har åsidosatts på grund av ålder är jag tacksam om du tar kontakt, så att jag kan rapportera det vidare. Avsikten är att förbättra samhället till allas bästa!
VERONICA FELLMAN
verksamhetsledare