IKT för seniorer (God Tid 4/2010)

14.05.2010 kl. 09:50
Informations- och kommunikationsteknologi för seniorer är namnet på Svenska pensionärsförbundets nya projekt. Veronica Fellman presenterar projektet.

Informations- och kommunikationsteknologi för seniorer är namnet på Svenska pensionärsförbundets nya projekt. Finansiär är Penningautomatföreningen RAY. Ansökan lämnades in i slutet av maj 2009 och i februari 2010 fick förbundet slutgiltigt besked om att projektansökan beviljats. Det är svårt i dessa dagar att få projektmedel från RAY, så förbundet försöker sitt yttersta för att få ett bra resultat av projektet. Ett motsvarande projekt har inte genomförts i Svenskfinland med RAY-medel tidigare, så nu är tiden inne för att genomföra ett lyckat projekt.
    Förbundet har fått medel för att anställa en IKT-projektkoordinator för att genomföra projektet i Svenskfinland. I skrivande stund är ansökningsprocessen av en koordinator på gång och styrelsen ska på sitt möte i juni besluta om vem som anställs. Avsikten är att koordinatorn ska åka runt till olika regioner och planera utbildning för IT-stödpersoner som kan stödja seniorer i datorhantering. Stödpersonerna hjälper seniorerna i att använda datorer och i att komma till rätta med olika datorverktyg såsom informationssökning på nätet, användning av banktjänster och elektronisk post. Föreningarna blir också hjälpta med sina webbplatser, för avsikten är att förankra projektet dels i föreningarna dels i utbildning av seniorer i form av en handbok.
    Den nya IKT-projektkoordinatorn ska tillträda sin tjänst i början av augusti i år. Den personen har två år på sig att samla kontaktpersoner i föreningarna och IT-stödpersoner samt skapa ett nätverk av organisationer som syftar till att understöda seniorers datoranvändning.

I Åboland har förbundet samarbetat med Åbo Akademi under 2008 och 2009. Planerarna Mona Riska och Kerstin Fagerström på Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademis har sammanställt en rapport över den utbildning som de genomfört i Åbo samt en rapport från en enkät på Kimito. Förbundets ombudsman för Åboland, Åland, Västra Nyland och Övriga Finland Mona Lehtonen var kontaktperson från förbundets sida. I december 2008 deltog 35 personer från främst Åbo och Pargas i utbildningen IT för Seniorer i Åboland. Slutkommentar från seminariet var att målgruppen var seriöst intresserad av skilda IT-kurser för seniorer och de flesta tyckte att det behövs en skild utbildning för tutorer. Riska och Fagerström utförde enkät om IT-utbildning för seniorer gjordes på Kimito Pensionärsförenings månadsmöte i februari 2009, och då svarade 57 personer. Svaren om innehållet i utbildningen var mycket lika i båda grupperna.
    På frågan ”Vilket innehåll skulle du önska dig i en IT-utbildning för seniorer?”, har de flesta uppgett (se bilden):
• söka information på nätet
• behandla bilder och foton
• kommunicera via nätet
• lära sig om hobbyer och nöjen
• uträtta bankärenden och skriva texter
• läsa och höra på nyheter samt läsa bloggar
• kalkylprogram
• handla varor på nätet

Det här visar att seniorer är intresserade av att följa med sin tid och lära sig något nytt. Förbundet har tidigare haft ett projekt med Nokia, och där kunde man se den populära 10-80-10 procents principen: 10 procent av alla seniorer är mycket kunniga i informations- och kommunikationsteknologi, 10 procent är överhuvudtaget inte intresserade och kommer aldrig att bli, medan 80 procent har varierande kunskaper i datorkännedom och har intresse av att lära sig något nytt.
    Tag gärna kontakt med förbundet om du är intresserad av projektet, antingen i egenskap av representant för en förening, om du vill bli IT-stödperson eller är intresserad av utbildning i IKT-frågor. Förbundet har en styrgrupp för projektet, vilket RAY kräver, och ordförande för den är Pentti Friberg från Dragsfjärd. Projektet finns till för dig och för att underlätta din tillvaro!

VERONICA FELLMAN
verksamhetsledare

ANNONSER