Tiden är inne för olika organisationer att effektivera sin verksamhet. Paraplyorganisationerna Social- och hälsoorganisationernas samarbetsförening SAF (på finska förkortas föreningen YTY), Centret för hälsofrämjande (Tekry) och Centralförbundet för Socialskydd och Hälsa rf (STKL) har inlett fusionsförhandlingar. Penningautomatföreningen RAY:s penningmedel håller på att minska, vilket innebär att alla organisationer som får medel av RAY granskas. Svenska pensionärsförbundet hör till alla tre paraplyorganisationer, eftersom de har haft olika funktioner inom social- och hälsovårdsområdet. Avsikten är att dessa tre organisationer ska bli effektivare tillsammans och samgåendet ska ske med snabbast möjliga tidtabell, från början av 2011.
Fullmäktige för YTY, TEKRY och STKL beslutade att bemyndiga varje organisations styrelser att bereda beslutet att organisationerna går samman. En grupp som består av respektive organisations ordförande och verksamhetsledare koncentrerar sig på sex frågor:
- Organisationernas verksamhetsbetingelser och hurdana behov den nya organisationen ska kunna svara mot
- Missionen och uppdragen för den nya organisationen
- Grundstrukturen inklusive medlemmarna och beslutsstrukturer
- Den stiftande processen för den nya organisationen
- Eventuella åtgärder vid övergångsperioden
- Finslipning och eventuellt intentionsavtal.
YTY har varit en lobbyorganisation inom social- och hälsovårdsväsendet och bland annat grundat ett nätverk i riksdagen för social- och hälsovårdsfrågor. STKL har arbetat med utbildning av förtroendevalda och anställda inom social- och hälsovårdsväsendet och Tekry har haft många viktiga projekt i hälsofrämjande syfte och likaså lobbat inom detta område. Förhoppningsvis kommer den nya organisation som bildas att bli en aktiv och effektiv organisation som stödjer sina medlemsorganisationer i utbildning och lobbning samt har givande projekt.
Ny socialvårdslag med speciallagar
Minister Hyssälä tillsatte våren 2009 en arbetsgrupp för att se över socialvårdslagen. Den 4 juni 2010 föreslog arbetsgruppen att den nya socialvårdslagen ska stiftas som en allmän lag med stöd av vilken socialvården i framtiden primärt ska fullföljas. Målet är en enkel och klar lag där man definierar gemensamma principer för socialvårdsverksamheten, dess tjänster och stödverksamhet. En ny socialvårdslag skulle omfatta en främjande, förebyggande och korrigerande verksamhet. Mellanrapporten från gruppen som ska förnya socialvårdslagstiftningen överläts till omsorgsminister Paula Risikko och sänds nu för en snabb utlåtanderunda. Lagen bereds till 2011 som ett förslag till socialvårdslag och ett lagstiftningsprogram som gäller förslagets speciallagar. Samtidigt bereds lagar om service för åldringar. Om ordnandet, utvecklingen och övervakningen av socialvård planerar man stadga i lagen om ordnande av social- och hälsovård.
Upprop för att besöka ensamma äldre
I slutet av 2008 fanns 31 725 personer på långvården i hela Finland. Av dem var 16 452 på äldreboende och 13 271 på hälsocentralernas långvård (10 939 av dessa personer fanns på bäddavdelning och 2 332 personer på sjukhus) och på vårdanstalter för handikappade fanns 2002 personer. Det brukar vara en välkommen gest att besöka dessa personer som bor på långvården. Ett besök antingen på sjukhuset eller hemma kan ge upphov till en fin upplevelse eller en återkoppling av en lång vänskap eller kontakt. Gör därför en annan människa glad: besök någon du länge har tänkt att du skulle besöka, just den här sommaren!
Jag vill tillönska dig och dina närmaste en riktigt avkopplande och skön sommar!
VERONICA FELLMAN
verksamhetsledare