Full fart på intressebevakningen igen!

31.08.2012 kl. 05:20
Veronica Fellman skriver bland annat om förslagen till äldreomsorgslag och ändring av sjukförsäkringslagen i God Tid nummer 6.

Under sommaren har jag läst boken Ansioiden mukaan (Enligt förtjänst, VF:s översättning) skriven av Matti Hannikainen och Jussi Vauhkonen och utgiven av Pensionsskyddscentralen (ETK) och Arbetspensionsförsäkrarna (TELA). Boken är en historisk tillbakablick på den privata sektorns arbetspensioner och ger en bild av det nuvarande pensionsläget.
   Finland har fattat kloka ekonomiska beslut i pensionsfrågor eftersom vi har allokerade medel i pensionsfonder. Pensionsbesparingarna har under 50 års tid gett utdelning i en stabil ekonomisk utveckling för Finlands del.
   Finland har Europas näststörsta pensionsfond efter Nederländerna, och förvaltningen har varit klok och framsynt, eftersom pensionsfonderna inte har mött samma svårigheter som till exempel i Frankrike under 1990-talets depression (vilket ledde till Balladur-avtalet) vilket har gjort att fransmännen fortfarande är avogt inställda till pensionsfonder.

Äldreomsorgslagen har diskuterats flitigt under sommaren och verkar bli en riksomfattande fråga i och med budgetbehandlingen i regeringen och riksdagen samt i kommunalvalet under hösten. Avsikten är att lagen ska träda i kraft den 1 juli 2013, vilket även finansministeriet har bekräftat i sitt uttalande om budgeten för 2013. Partipolitiska svängar vill jag inte ge in mig på, men lagen är uttryckligen avsedd att trygga äldre en god vård, inte att väcka en arbetsmarknadspolitisk diskussion.
   Personaldimensionering är viktigt, men rigida formuleringar kan också tolkas så att de blir maximigränser. I vissa vårdprocesser behövs mer än 0,7 vårdare per klient eller kund för att trygga en god vård. Många kommuner kommer att ha svårt att fylla de eventuella kraven i äldreomsorgen, men det är just det intressebevakarna vill komma åt.
   Finland behöver ett mer personligt grepp om äldreomsorgen där nya möjligheter till vård utgående ifrån den äldres önskemål beaktas är viktigt. Om Maja i Vörå önskar vård på ett seniorhem, men Lasse i Pargas vill vårdas hemma ska det finnas flexibilitet i systemet så att vardera kan vårdas på ett kvalitativt gott sätt. Kommunerna är ansvariga för tillsynen av vården och Valvira i sista hand. Oavsett om personaldimensioneringen införs i lagen hoppas jag att det efter den här offentliga debatten äntligen blir en rusning till utbildningen av vårdare inom äldreomsorgen.

Under sommaren har även en utlåtanderunda om förslaget till ändring av sjukförsäkringslagen kommit. Ändringen avses träda i kraft 1.1.2013, för läkemedelsersättningens del från 1.2.2013. En av de stora förändringarna är att resor till följd av sjuktransport ersätts från och med 14,25 euro, när de tidigare var 9,25 euro. Denna självriskandel på 14,25 euro räknas med i den totalt kumulerade självriskandelen, som föreslås höjas till 242,25 euro från tidigare 157,25 euro, vilket motsvarar 17 enkelresor.
   Läkemedelsersättningarna föreslås bli så att specialgruppernas ersättningsprocenter sänks: 42 procents basersättning ändras till 35 procent, 72 procent till 65 procent medan den översta ersättningsgruppen förblir oförändrad. Den årliga självriskandelen ändras från 719,73 euro till 670 euro, vilket är en positiv sak. Även de läkemedel som omfattas av läkemedelsersättningssystemet kommer att ses över. Kom även ihåg att man kan ansöka om utkomststöd för köp av läkemedel om det annars blir kärvt. Den här ändringen gäller drygt 1,3 miljoner finländare (1 310 514 personer år 2011).
   Om dessa förändringar träder i kraft sparar staten 153 miljoner euro. I synnerhet Folkpensionsanstaltens kostnader har staten strävat efter att minska. Det är alltid illa att förändringarna påverkar den enskilda människans möjligheter att köpa läkemedel, men en sänkt självrisk är välkommen. Det är viktigt att staten mer satsar på förebyggande omsorg och vård av äldre än för närvarande. Här är våra föreningar så otroligt viktiga, vilket det finns flera exempel på.

Det är åter en gång orsak att tacka våra fina SPF-föreningar, deras ordförande och styrelser och samtliga medlemmar och välkomna er till höstens utmaningar. Det är er vi finns till för på förbundets kanslier, så återkom gärna med kommentarer eller idéer på hur vi kan förbättra vårt arbete.
Vi har kommunalval den 28 oktober 2012. Kom ihåg att ställa upp eller stöd gärna någon som önskar ställa upp. Det behövs flera seniorer i fullmäktige och nämnder när kommunerna ska ta ansvar och beslut om bland annat äldreomsorgen.

VERONICA FELLMAN
verksamhetsledare

ANNONSER