Inför julen och det nya året finns alltid många förväntningar. På intressebevakningsfronten kom beskedet att ministerarbetsgruppen för förvaltning och regionutveckling 15.11.2012 under ledning av förvaltnings- och kommunminister Henna Virkkunen godkände utkastet till kommunstrukturlag som 22.11.2012 sändes på remiss till kommunerna. Behandlingen är snabb: remisstiden löper ut 7.3.2013. Begäran om utlåtande gäller även riktlinjerna om servicestrukturerna inom social- och hälsovården. Kommunerna ska genomföra de i lagen förutsatta utredningarna och eventuella därtill hörande sammanslagningsframställningar före 1.4.2014. Kommunernas personal har ett uppsägningsskydd på fem år enligt lagutkastet.
Språklagen föreslås bli ändrad så att kommunsammanslagningarna inte skulle försämra invånarnas språkliga rättigheter beträffande kommunens språkliga indelning, protokollspråket, skyltar och ortnamn samt brevväxlingen med myndigheterna.
Kommunerna ska meddela finansministeriet före 30.11.2013 med vilken eller vilka kommuner de önskar utreda en sammanslagning och får understöd för utredningen. Regeringen kommer att utvärdera framskridningen med kommunreformen i slutet av 2013. Det är viktigt att förbundets föreningar aktivt följer med kommunstrukturutvecklingen och med den erfarenhet och kunskap, som våra föreningar och medlemmar besitter, påvisar betydelsen av god social- och hälsovårdsservice och andra kommunala tjänster även på svenska. Här är det åter igen viktigt att påminna om äldrerådens betydelse och föreningarnas representation i äldreråden, vilken även Pensionärsförbundens intresseorganisation PIO nyligen har påpekat vid behandlingen av ålderslagen i riksdagens social- och hälsovårdsutskott.
Socialvårdslagen
Mandatperioden för arbetsgruppen för reformen av socialvårdslagstiftningen inleddes 1.5.2009 och avslutades 30.6.2012. Arbetsgruppens rapport har sänts på remissrunda på svenska med tidsfrist för kommentarer till 31.12.2012. En länk till rapporten finns på www.spfpension.fi/ resurser/ och återkom så fort som möjligt med kommentarer till mig.
Reformen av socialvårdslagen är en del av en mer omfattande helhetsreform av social- och hälsovårdslagstiftning och är en paraplylag till bland annat den så kallade ålderslagen. Hur social- och hälsovården arrangers bereds skilt i den så kallade organisationslagen. Förutom socialvårdslagen granskas socialvårdens speciallagstiftning och gränssnittslagarna, som bland annat stiftar om klientavgifterna och klienternas ställning och rättigheter. Ansvarsfördelningen ska klargöras och samarbetet samt kompetensen utvecklas i samarbete med de övriga förvaltningsområdena. Den svenska servicen är viktig att övervaka. Avsikten är att socialvårdslagen träder i kraft stegvis tidigast år 2015.
Rundradioskatten
Med det nya året kommer även Rundradioskatten att uppbäras. Rundradioskatten ska vara 0,68 procent av summan av nettokapitalinkomsten och nettoförvärvsinkomsten. Minimibeloppet skatt som debiteras är 50 euro och betalas först när inkomstgränsen överskrider 7 353 euro (612,75 euro per månad). Skattens maximibelopp är 140 euro och betalas av dem som har en årsinkomst på minst 20 588 euro. Ungefär 60 procent av dem som betalar rundradioskatt betalar 140 euro och 40 procent betalar mindre än 140 euro. Av de inkomsttagare som uppnått myndighetsåldern betalar 17 procent inte skatt. Hittills har folkpensionen och från 1.3.2011 garantipensionen utgjort gränsen för skattefria pensionsinkomster, vilket således inte längre är fallet.
God Jul och Gott Nytt År 2013!
VERONICA FELLMAN
verksamhetsledare