Intressant nytt år för pensionärerna

17.01.2013 kl. 22:00
Verksamhetsledaren berättar om lagändringar som berör pensionärerna.

För närvarande är många järn i elden när det gäller förmåner för våra medlemmar. Sedan senaste nummer har läkemedelsersättningen, arbetspensionsindexet och ordnandet av social- och hälsovårdstjänster och metropolområdet utretts. Ålderslagen har stadfästs och det finländska pensionssystemet har genomgått en internationell utvärdering. Systemet med försäkringsläkare kommer att ses över av en grupp som har tillsatts för 2013 med minister Risikko som ordförande.
   På den individuella nivån har lagen ändrats så att maximibeloppet för boendekostnader (hyra eller ersättning för exempelvis vatten- och uppvärmningskostnader) som beaktas i samband med bostadsbidrag för pensionstagare har höjts från början av 2013 med 3,8 procent. På läkemedelssidan sker en förbättring: var och en som tycker att den har biverkningar till följd av läkemedelsintag kan i fortsättningen själv anmäla om detta till myndigheterna. Det är också en välkommen förändring från början av 2013.

Inför julen såg vi de första stegen till födseln av ett nytt pensionsförsäkringsbolag, Pensions-Fennia har slutit ett intentionsavtal med Pensions-Tapiola om samgående. Totalpremieinkomsten i det nya arbetspensionsbolaget kommer att vara ca 3 miljarder euro och de sammanlagda pensionstillgångarna ca 17 miljarder euro för de cirka 450 000 arbetspensions- eller företagarpensionsförsäkrade.
   De här ändringarna är så många så det går inte att behandla alla i denna spalt. Samtidigt har det kommit respons på att det är bra med mer faktainformation om frågor som gäller våra medlemmar. Jag kan tipsa om social- och hälsovårdsministeriets webbplats, www.stm.fi, där de flesta viktigare frågor finns. Det är bara att ta kontakt med mig om ni funderar över något av dessa eller andra ärenden.

Brutna indexet
Den av social- och hälsovårdsministeriet tillsatta indexarbetsgruppen föreslår inte några ändringar i det nuvarande förfarandet enligt vilket de löpande pensionerna årligen justeras enligt arbetspensionsindexet. Arbetspensionsindexet påverkas till 20 procent av förändringen i lönerna och till 80 procent av förändringen i prisnivån (s.k. brutet index). Pensionärsorganisationerna reserverade sig i slutrapporten och föreslog att pensionerna framöver skulle justeras enligt ett index där förändringen i lönenivån skulle inverka med 30 och förändringen i prisnivån med 70 procent. Pensionärsorganisationerna föreslog också att pensionerna framöver skulle indexjusteras två gånger per år.

Ordnande av vård- och hälsovårdsservicen
Utredningen av ordnande av tillgången och kvaliteten på vård- och hälsovårdsservicen kom fram till att den kommun eller det social- och hälsovårdsområde som svarar för att ordna social- och hälsovården ska ha minst 50 000–100 000 invånare. Den föreslagna nya servicestrukturen innebär att de starka primärkommunerna eller social- och hälsovårdsområdena också ska ordna en stor del av den specialiserade sjukvården. Det här är en stor förändring för kommunfältet. Det är viktigt att kräva all service också på svenska. Det är många öppna frågor i denna debatt än, bland annat vad den enskilda individen blir tvungen att betala för social- och hälsovårdsservicen. Arbetet med att skriva lagen om ordnandet av social- och hälsovården inleds i mars 2013. I mars 2013 ska även kommunerna meddela sitt ställningstagande om eventuella samgåenden eller samarbeten.

Äldreråd
Enligt lagen om stöd till den åldrande befolkningens funktionsförmåga och social- och hälsovårdsservice för äldre ska äldreråd tillsättas för de kommande fyra åren. Föreningarna får gärna vara aktiva och ta kontakt med beslutfattare för att få med sina representanter i äldreråden.

God fortsättning på det nya året!


VERONICA FELLMAN
verksamhetsledare

ANNONSER