Pensionärsorganisationen viktig

04.10.2013 kl. 14:26
Verksamhetsledare Veronica Fellman redovisar resultaten från enkäten ”Inför morgondagen” i sin kolumn i God Tid 7.

Inför morgondagen
Pensionärsförbundens intresseorganisation PIO ger gemensamt vart tredje år sedan 2007 ut en enkät som har beställts från TNS Gallup och direktör Juhani Pehkonen som analytiker. Enkäten, som på finska heter ”Huomisen kynnyksellä”, på svenska översatt som ”Inför morgondagen” publicerades nyligen. I enkäten intervjuades 1 116 personer på två språk i maj–juni 2013 bland 55–79-åringar. Svarsprocenten var 43. Frågorna gällde individens uppfattning av samhällsattityder gentemot åldrande, förhållande till pensionärsorganisationer, förtroende för pensionssystemet och uppfattning av lycka. Enkätresultaten översattes i sin helhet till svenska 2010, men i år publiceras de endast på finska. Rapporten kan beställas från kansliet och finns också på förbundets webbplats.

Föreningsaktivitet
Enkäten visar att 22 procent av de svarande har varit aktiva i en pensionärsförening och en tredjedel (31 procent) hör till en pensionärsförening. Den bästa åldern att ansluta sig är i 60–64-års åldern anser man i enkäten, och 41 procent meddelar att de vill höra till en pensionärsförening. Andelen personer som är osäkra är 28 procent. Det här är en signal till föreningarnas medlemsvärvare i pensionärs­organisationerna: synligare budskap, flera kontakter och tag inte ett första nej som ett slutgiltigt svar på frågan om medlemskap. 41 procent säger att de troligen inte kommer att delta i pensionärsföre­ningarnas aktiviteter.

Pensionärsorganisationernas roll
Enligt enkäten är pensionärsorganisationerna viktiga i framtiden, endast 4 procent var av delvis eller annan åsikt på den punkten, 73 procent var av samma eller delvis samma åsikt, 23 procent var osäkra. Önskemålet är att pensionärsorganisationerna ska vara aktivare och ettrigare (67 procent) och hälften anser att pensionärsorganisationerna är avlägsna och okända.
En del anser att pensionärsorganisationerna är för politiska (41 procent) och 38 procent anser att pensionärsorganisationerna är kunniga i pensionärspolitik. Yngre svarande ser pensionärsorganisationerna som intressebevakare medan äldre svarande ser dem som serviceorganisationer.
Frågan hur mycket man litar på olika parter som sköter pensionärsärenden, fick följande svar: Folkpensionsanstalten (65 procent mycket eller rätt mycket, 10 procent osäkra, 24 procent litet eller inte alls), Arbetspensionsförsäkringsbolag (43, 21, 36), pensionärsorganisationer (36, 28, 36), löntagarorganisationer (32, 24, 44), landets riksdag (21, 18, 60), landets regering (20, 19, 60) och arbetsgivarorganisationer (13, 28, 59). Pensionärsorganisationerna placerades således på en tredje plats, inte illa.

Oroshärdar
Enligt enkäten bekymrar sig de tillfrågade för närvarande främst för att pensionen inte räcker till och för ensamhet. På tio års sikt är bekymren för att social- och hälsovårdstjänsterna inte räcker till och att priset för social- och hälsovårdstjänster kan bli för högt de förhärskande orosmolnen.
Enligt enkäten borde pensionärsorganisationerna speciellt koncentrera sig på att trygga social- och hälsovården för de äldre (72 procent), trygga pensionsförmånerna (62), sänka pensionsskatten (51), minska ensamheten (31), minska pensionärernas boendekostnader (24) och minska serviceavgifter och egenrisk (23). Detta sammanfaller med de svar förbundet har fått via förfrågningar bland sina medlemsföreningar.

Livssituationen
I allmänhet var svarande nöjda med sin nuvarande livssituation, på en skala mellan 1 och 10 var genomsnittet 8,14 jämfört med hela befolkningen, som är 7,48. Däremot var man försiktigare än snittet för hela befolkningen när det gällde situationen om 10 år (7,67 i enkäten, 7,77 för hela befolkningen) eftersom hälsan, som är en av de viktigaste faktorerna för lycka, anses vara en osäkerhetsfaktor i framtida perspektiv bland de svarande.
Enligt enkäten såg man följande frågor som de viktigaste förmånerna pensionärsorganisationerna erbjuder medlemmarna: Intressebevakning och medverkan i beslutsfattande (45 procent), råd i äldrefrågor (42), möjligheter till samvaro (36), hobbyverksamhet (34), resor (31), frivillig- och vänverksamhet (27) och medlemsförmåner och -tjänster (27).
Fram för aktiva, dynamiska och ivriga föreningar och föreningsmedlemmar. De utgör grunden för social gemenskap, fysisk och psykisk hälsa.

Veronica Fellman
verksamhetsledar

ANNONSER