Om namns besvarligheter (God Tid 7/2010)

01.10.2010 kl. 07:00
Mot tekniken för man en ojämn kamp. Anders G. Lindqvist har tagit upp några exempel.

En människas namn är väl det som mest entydigt uttrycker hennes identitet. Heter man Karl Blomqvist så är det den skylt man bär med sig genom livet. När alltför många kan antas heta Karl Blomqvist kan man tillgripa ytterligare ett förnamn, Karl Albert Blomqvist t.ex., eller begränsa sig till initialer, K.A. Blomqvist, eller varför inte en mellanform: Karl A. Blomqvist. En entydig – och konsekvent använd – namnformulering, gärna individuell såvitt möjligt, är en helt naturlig strävan till klarhet och minimering av missförstånd.
   Detta kan emellertid vara lättare sagt än gjort. Heter man t.ex. Per Anders Gustaf Lindqvist, för att tillgripa ett nära till hands liggande exempel, så är det förstås för mycket begärt att tekniken väljer ut de förnamn man använder dagligdags. Så i officiella sammanhang heter jag vanligtvis Per Lindqvist. Och jag har kommit fram till att det är bäst att stryka datorerna medhårs, så när jag ringer för att få veta resultatet av t.ex. ett blodprov så är det enklast att presentera sig som Per Lindqvist. För så heter jag på laboratoriet. Det har datorn bestämt, Per kommer ju först i namnraden.

Skulle tvekan uppstå om vem man riktigt är – någonting man ibland också själv grunnar över – finns det ju alltid personbeteckningens 6 + 4 tecken att stöda sig på. Numera lär man också ha infört en lösning som gör att personer över 100 år inte med ens börjar få barnbidrag – århundradessiffrorna ingår ju inte i personbeteckningen.
   Också i ett helt annat sammanhang är våra namn illa ute: e-postadresserna som inte accepterar sådana exotiska skrivtecken som å, ä och ö. Skulle man heta Mårten Söderström är det inte så trevligt att bli förvandlad till Marten Soderstrom – för så heter man ju inte!! Är man född till Pääkkönen, så vill man gärna vara Pääkkönen, inte Paakkonen som kanske dessutom är en helt annan persons riktiga namn. Och det här gäller inte bara personnamn utan t.ex. också ortnamn. Post till vora-maxmo@vora-maxmo.fi kommer säkert fram, men tokigt låter det. Grönköpings Veckoblad som brukar hålla fingret på tidens puls kunde i tiden berätta att det kända verkstadsföretaget Låsar & Tänger i Grönköping bytt namn till Laser & Tanger för att ha sitt på det torra. Också näringslivet får alltså huka sig.

Vad lära vi oss nu av detta, som den blide filosofen brukade fråga. Mot tekniken för man en ojämn kamp – här har jag tagit upp bara några exempel. Men placera barnens namn i bruksordning när det stundar till dop. Och var kanske litet försiktiga med Måns, Märta och Örjan, åtminstone på första plats. Tills tekniken tar ett nytt steg framåt och man får heta vad man heter.

ANDERS G. LINDQVIST

ANNONSER