Några dagar före jul inträffar som bekant vintersolståndet. Då är dagen som kortast på norra halvklotet. På södra halvklotet är det tvärtom, beroende på att jordaxeln lutar. Detta sistnämnda är dock ingenting att oro sig för, den har nämligen alltid gjort det. Och utan lutningen skulle livet vara mycket mera enformigt. Inga spännande årstidsväxlingar att prata om. Man finge hitta på någonting annat.
Alla årstider har förstås sin charm. Visst kan man försöka rangordna dem, men jämförelser är ganska meningslösa och dessutom i hög grad en smaksak. Men som diskussionsämne rätt användbart, en umgängeslivets naturresurs så att säga. Detta insåg man redan i de äldsta ungdomsföreningarna, i slutet av 1800- och början av 1900-talet. Då var det viktigt att lära ut konsten att debattera, att argumentera och lägga ut texten på ett övertygande sätt. Hvilket djur blifver av människan mest misshandlat? Kan man vara lycklig fastän man inte är rik? Vem gör större nytta i hemmet, mannen eller kvinnan? Vad månne vara bättre: att gifta sig eller förbli ogift? Där några ämnen som rimligtvis satte andarna i rörelse. Här var det ju inte fråga om att komma fram till några odödliga sanningar utan om debatträning, säkert nyttig inte minst för alla dem som hade siktet inriktat på en fortsatt karriär i samhällets och den debattdominerade demokratiska apparaturens tjänst.
Ofta fick väl – som det brukar heta – diskussionen utgöra svar på frågan. Man ibland tillgreps omröstning. Så skedde när man i en förening ställde frågan: Vad är bättre förtjänst, att ha en häst eller en ko? Där vann hästen i omröstningen. Med en hästlängd kan man förmoda.
En annan gång gav sig en förening också i kast just med årstiderna. Vilken årstid är den vackraste? Så lydde rubriken och diskussionen lär ha varit livlig. Här utgick sommaren som segrare i omröstningen, trots att hösten hade ivriga förespråkare. Höstvännerna talade om de vackra månskenskvällarna i augusti, om höstskymningen med dess klara blixtar och hur höstmörkret gynnar ungdomarna att ”taga fast”, vad det nu sedan riktigt kan ha inneburit. Att jordaxelns lutning hade med saken att göra visste man sannolikt inte, och tryggast var väl det.
Men sommaren vann ändå, även om inte bara det spännande höstmörkret utan också de färgmättade höstdagarna borde ha gett en god andraplacering. Hösten i fjol hade tillhandahållit många tungt vägande argument.
ANDERS G. LINDQVIST