Långsiktig välfärd viktig

20.03.2014 kl. 16:29
I BLICKFÅNGET # 3 2014 Att leva så, att man själv mår bra samtidigt som ekonomin är hållbar, är viktigt. Att ta hänsyn till medmänniskorna är en självklarhet, liksom att ta hänsyn till kommande generationer.

Långsiktig, hållbar ekonomi
Att leva så, att man själv mår bra samtidigt som ekonomin är hållbar, är viktigt. Att ta hänsyn till medmänniskorna är en självklarhet, liksom att ta hänsyn till kommande generationer.
För att kunna säkra ett långsiktigt välfärdssystem måste den offentliga ekonomin hållas i skick. Bland annat borde medborgaraktiviteten öka och företagsverksamheten livas upp. Samhället mår bra om de äldre mår bra: äldre i gott skick med bibehållen god köpkraft är en resurs för samhället.
Äldreomsorgslagen har nyss trätt i kraft och kommer att ses över 2014. Syftet med lagen är bland annat att stödja den äldre befolkningens välbefinnande, hälsa, funktionsförmåga och förmåga att klara sig på egen hand. Syftet och tanken med lagen ska vi se till att förverkligas och det är viktigt att äldre i livets alla skeden får social- och hälsovårdstjänster samt annan närservice.
Finland minskar i framtiden på anstaltsvården för äldre. Det är positivt att hemtjänster och olika former av hemlikt boende ökar och förbättras. Den här utvecklingen är ur mänsklig synvinkel betydande och ger samtidigt inbesparingar ur både den enskilda individens och samhällets perspektiv. Men nu om någonsin behövs mer resurser för hemtjänster och det är viktigt att satsa på tjänster som äldre behöver i sin vardag.

EU-valet
Ett av den Europeiska unionens mål är att öka fred, stabilitet och välmående för invånarna och i världen. Länderna blir allt mer beroende av varandra. Det är allt viktigare att finländarna följer med frågor på europeisk nivå och deltar i Europaparlamentsvalet. Europaparlamentsvalet är 25.5.2014, så passa på att använda din rösträtt.
Av cirka 1,5 miljoner finländska pensionärer får cirka 1,4 miljoner arbetspension. Avsikten med arbetspensionen är att säkra en rimlig, uppnådd inkomstnivå med tanke på ålderdom, arbetsoförmåga eller familjeförsörjarens död. Folkpensionen är en del av bastryggheten, som till en del ersätter eller kompletterar en arbetspension. Garantipensionen är till sitt fulla belopp 743,38 euro i år.
Finlands lagstadgade pensionssystem har visat sig vara starkt även i internationellt hänseende. Vårt förmånsbestämda pensionssystem, som delvis är fonderat, är tryggt och prognostiserbart för pensionärerna och upprätthåller stabilitet i samhället.
Det centrala målet med hela pensionspolitiken är att hela befolkningen har en täckande lagstadgad pension som säkrar en skaplig utkomst för alla pensionärer. Det är viktigt att de finländare som arbetar och har arbetat i olika länder inte hamnar mellan pensions- och skattesystemen.
Det lönar sig för Finland att hålla fast vid det nuvarande funktionsdugliga pensionssystemet. De totala arbetspensionsmedlen i arbetspensionsförsäkringsbolagen uppgick 31.12.2013 till totalt 162,2 miljarder euro, och det är första gången förmögenheten överskred nivån 160 miljarder euro. Under 2013 ökade förmögenheten med 12,6 miljarder euro. Åren 1997–2013 har den genomsnittliga årliga realavkastningen i hela branschen varit 4,0 procent. Statsskulden kommer enligt finansministeriets prognoser att öka år 2014 med 6,6 miljarder euro till sammanlagt 98 miljarder euro. Skulden har ökat mindre än året innan, vilket är ett steg i rätt riktning.

Vad är en långsiktig, hållbar ekonomi? 
Om vi alla funderar på vad vi kan bidra med för att spara av samhällets medel bygger vi en stabil grund för framtiden i ekonomiskt hänseende. Det kan gälla allt från att hjälpa en senior med en handräckning där det behövs till exempel med att byta en lampa, att besöka din släkting för att få honom/henne på gott humör till att ställa upp i en pensionärsförening för att delta i vänverksamhet. 
Jag tar det som en utmaning för mig själv också.
Veronica Fellman
verksamhetsledare

Källa: Pensionärsförbundens intresseorganisations utlåtanden februari 2014

ANNONSER