Hållbarhetsrapporter (God Tid 1/2011)

21.01.2011 kl. 00:43
Vid julen och nyår kom flera rapporter ut, bland dem två från finansministeriet. Även i övrigt märker man att riksdagsvalet närmar sig, det är många lagförslag som godkänns. Tyvärr hinner inte lagen om äldreomsorg beredas under detta riksdagsmandat, men det är viktigt att få med den i nästa regeringsprogram, skriver Veronica Fellman.

Vid julen och nyår kom flera rapporter ut, bland dem två från finansministeriet. Även i övrigt märker man att riksdagsvalet närmar sig, det är många lagförslag som godkänns. Tyvärr hinner inte lagen om äldreomsorg beredas under detta riksdagsmandat, men det är viktigt att få med den i nästa regeringsprogram.

Hetemäkirapporten
Skattearbetsgruppen, som hade tillsatts av finansministeriet för att fundera över skatternas inverkan på nationalekonomin under Martti Hetemäkis ledning, avgav sin rapport den 21 december 2010. Den fick ett blandat mottagande, bland annat i pensionärskretsar. Rapporten föreslår inkomstskattesänkningar för arbetstagare vilket ställer pensionärerna i ett ofördelaktigare läge genom att de skulle betala mera skatt för sina inkomster än löntagarna. Pensionärsförbundens intresseorganisation PIO rf tog ställning i frågan och anser att beskattningen av pensionärer inte i någon inkomstklass får vara strängare än beskattningen av löntagarnas arbetsinkomster. Tanken bakom initiativet att öka sysselsättningen i landet är positiv. Ingenting är beslutet än, så vi får se hur idéerna utvecklas.
   Eventuella höjningar av mervärdesskatten och andra indirekta skatter kan inte genomföras utan att konsekvenserna för utkomsten beaktas. Prisökningarna och inflationen har varit betydande under 2010, så trycket på privatekonomin är ändå stort.
   Skattearbetsgruppen har också bedömt frågan om hur stödet till anhörigvården bör beskattas och anser att skatteavdragen för anhörigvården är tillräckliga som de är för närvarande. PIO tog ställning för att stödet för anhörigvården bör bli skattefritt, vilket är nödvändigt med tanke på den stora insats de anhöriga gör.

Tilläggspensionen
Finansministeriet har publicerat en annan rapport om hållbar ekonomi den 12 januari 2011 om tilläggspension. Syftet är att privatpersoner skulle bidra med egna insatser till sin pension efter 80 års ålder, en långlevnadspension. Tyvärr har ingen av oss en kristallkula, så man kan ju inte veta om man verkligen lever vid 80 år, eller hur långt efter det magiska årtalet. I den tilltänkta formen kan summan inte överföras till efterlevande, vilket vanliga besparingar naturligtvis kan. Avsikten är att medlen också skulle användas till social- och hälsovårdstjänster.

Garantipensionen
Garantipensionen kan man söka från februari 2011 och den beviljas från mars 2011. Garantipensionen betalas ut retroaktivt i sex månader, så om man kommer ihåg att ansöka först i augusti, får man ändå garantipensionen från och med den 1 mars 2011, om man är berättigad till den. Garantipensionen är bunden vid folkpensionsindex och uppgår 687,74 euro 1.3.2011. Man behöver inte besöka ett kontor till Folkpensionsanstalten, utan ett telefonsamtal till Folkpensionsanstalten räcker.

Grundtrygghet
Grundtrygghetens tillräcklighet ska i fortsättningen utvärderas regelbundet vart fjärde år. I utvärderingen granskar man förutom enskilda förmåner, såsom de förmåner FPA betalar och utkomststöd, även grundläggande utkomststöd och faktorer som inverkar på dem som en helhet. Social- och hälsovårdsministeriet är ansvarigt för att utredningen görs en gång per valperiod före riksdagsvalet, så att den bland annat kan användas då regeringsprogrammet förhandlas fram, första gången före riksdagsvalet 2011. Får se hur rapporten kommer att se ut då ur seniorernas synvinkel.

God fortsättning på det nya året!

VERONICA FELLMAN
verksamhetsledare

ANNONSER