Om hårlösa överläppar m.m. (God Tid 2/2011)

25.02.2011 kl. 15:40
Anders G. Lindqvist finner stort nöje i att bläddra i en ordbok.

Med en god bok är man sällan riktigt ensam, har någon sagt. Och det kan väl nog stämma. Sedan finns det ju böcker av mångahanda slag. Somliga föredrar detektivromaner, andra håller sig hellre till den klassiska skönlitteraturen, några vill läsa biografier, andra facklitteratur eller poesi. Själv kan jag ibland finna stort nöje i att bläddra litet i en ordbok.

Då avser jag inte ett språklexikon, som visar vad hagtornsbuske heter på franska eller lårbenshals på engelska. Jag avser en ordbok på modersmålet med böjningsregler och förklaringar. Ibland kan man nämligen stöta på ett ord, kanske ett ålderdomligt ord eller en ny fackterm, som man bara inte riktigt förstår, även om man kan ha sina aningar. Också den exakta innebörden av högst vanliga ord kan ibland vara förtjänta av att tittas på litet närmare.
   Hemma blev det för en tid sedan tal om ordet mule, som ju vanligtvis förekommer i samband med hästar. De har mule. Vi tyckte att också kor kan anses ha en sådan, de brukar ju gärna visa upp den i närbild så fort de får en kameralins inom synhåll. Men hur är det med får? Och grisar? Tryne, javisst, men är det möjligtvis en underavdelning till mular? Ändå älgar, flodhästar? Har de mule? I en sådan brydsam situation griper man efter t.ex. Svenska Akademiens ordlista, vanligen kallas SAOL, eller Svensk ordbok, ett förträffligt uppslagsverk i två band utarbetade av Språkdata vid Göteborgs universitet.

Och då får man veta litet mera om mule: ”Främre, hårlös del av överläpp hos hovdjur, särsk. hästar och nötkreatur.” Men vad är då hovdjur? Också där står en bra ordbok till tjänst eller ett vanligt uppslagsverk och i sista hand Google, allt vetandes urkälla. Sökandet går sålunda vidare och lämnar efter sig olika partiklar av nya kunskaper.
   I grannskapet till mule föll blickarna på ordet mugg. Vad en mugg är vet man ju, antar jag. Men ordet har flera betydelser. Det kan också vara ”en hudsjukdom i karled hos häst m.m.” Karled?? Hastigt vidare i SAOL: ”Bakre del av partiet närmast ovanför hoven på häst”. Så nu vet vi det. Och nu ser jag med större respekt på hästar. Mule i ena ändan, karled i den andra. Så har naturen ordnat det i sin vishet.

ANDERS G. LINDQVIST  

ANNONSER