I Social- och hälsovårdsministeriet har Päivi Voutilainen och Virpi Vuorinen med flera förberett en lag om att trygga äldre personers rätt till vård efter att behovet till vård har bedömts ur flera synvinklar. Det här lagförslaget har varit aktuellt under flera år redan, och nu verkar det som om förslaget ändå kommer litet för sent, eftersom riksdagen inte hinner fastställa lagen. Den grundläggande tanken med lagen är att den äldre ska ha rätt till ett värdigt liv, och därför beaktas en helhetstanke som innefattar hemtjänst, hemsjukvård, närståendevård och dygnetruntvård och assistens i hemmet. Det är klart att denna lag även är en budgetlag, så förhoppningsvis kommer lagen att godkännas så att den hinner med i budgeten för 2012.
Den äldre skulle ha rätt till rehabilitering och kommunen ska ge sitt beslut inom tre månader efter det att den äldre har lämnat in en ansökan om att få tjänsten. Här blir även en del förändringar i hälso- och sjukvårdslagen. I praktiken skulle den äldre få en koordinator för servicehelheten inom kommunen. Koordinatorn ansvarar för att ge ledning inom social- och hälsovård och hjälpa till i problemsituationer som gäller tillgången till tjänster och annan social trygghet. Här har även en juridisk nyhet insmugit sig: om det är så att en anställd upptäcker ett missförhållande eller risk för det i servicen är den personen ansvarig att anmäla om det till kommunens ansvariga personer. Det här är en fråga som kommer att diskuteras, men som grundar sig på god praxis. Avsikten är inte att skrämma bort eventuella arbetstagare men att skapa en grund för god etisk-moralisk vård, vilket är utmärkt.
Lagstadgade äldreråd
Ytterligare en positiv fråga med lagen om äldreomsorg är att den innehåller en klausul om att kommunen blir skyldig att tillsätta ett äldreråd. Då skulle de äldre bli hörda i frågor som gäller dem själva inom kommunen. Steget är inte långt från att kunna ha i vissa fall ett möte för kommunens äldreråd i hela landet som kunde diskutera viktiga frågor. Om ni har kommentarer som ni önskar framföra med tanke på lagen, vänligen kontakta mig.
Intressebevakningstjänster
Staten genomför för närvarande en kartläggning av pensionärernas åsikter om betänkandet av arbetsgruppen för utvärdering och utveckling av produktionssättet för intressebevakningstjänster. Om ni har erfarenheter av intressebevakningstjänster vänligen meddela mig. Det skulle vara ytterst viktigt att få ta del av hur intressebevakningstjänsterna har fungerat i praktiken ur språklig, substansmässig, konfidentiell och informativ synvinkel. I övrigt kan konstateras med tanke på intressebevakningsfrågor att det finns en del instanser som man kan ge fullmakt till direkt, bland annat Folkpensionsanstalten och bankerna.
Social- och hälsovården till 2020
Kanslichef Kari Välimäki har gått i bräschen med att ge ut ett program för social- och hälsovårdsministeriet, där målet för strategin är ”ett socialt hållbart samhälle, där människorna behandlas jämlikt, allas delaktighet säkerställs och allas hälsa och funktionsförmåga främjas”. Han säger att grunden för samtliga beslut ska vara social hållbarhet och att välfärden byggs upp genom arbete och delaktighet. Vi hoppas att även den kommande riksdagen och regeringen håller de här utfästelserna i minnet. Kom ihåg att gå och rösta i riksdagsvalet – senast den 17 april!
VERONICA FELLMAN
verksamhetsledare