Henrik Svarfvar: Äldre kvinnor har det knapert

08.06.2017 kl. 09:10
- Det finns pensionärer på landsbygden som inte har det så väl ställt. De som har det sämst ställt är äldre kvinnor som levt på ett litet lantbruk och som tidigt blivit änkor, säger Henrik Svarfvar.

Han  häver sig upp ur sängen, som han låtit placera framför ett fönster i hemmet i Tölby, Korsholm. Han blickar ut över åkrarna som breder ut sig på vardera sidan om Tölby å. Det är såningstid, men i vår får andra sköta plogen.

På bordet ligger Stephen Kings bok Pestens tid.

- Jag läser mycket för att hålla tankarna bort från min sjukdom, säger Henrik Svarfvar, som är viceordförande i Svenska pensionärsförbundet.

I fjol vid den här tiden på året fick han beskedet att han har en svårartad cancer. För Henrik Svarfvar, som alltid har varit på språng, var det ett hårt slag.

Tappert har han kämpat mot cancern, men inte blivit kvitt sin sjukdom.  Onkologiska enheten vid Vasa centralsjukhus och närsjukhuset i Smedsby har blivit mer än vällovligt bekanta platser.

- Vården har varit bra på alla sätt och vis. Närsjukhuset i Smedsby fungerar bra. Synd bara att nätförbindelserna där är så dåliga, säger han.

Henrik Svarfvar är trots sin sjukdom fortfarande aktiv i en rad av Svenska pensionärsförbundets förtroendeorgan. Han är viceordförande i förbundsstyrelsen och ordförande för SPF Österbotten. Så gott som varje vecka deltar han per Skype i något av förbundets möten.

I höstas trotsade han sin sjukdom och deltog som en av talarna under den stora manifestationen för omfattande jour vid Vasa centralsjukhus, som ordnades på salutorget i Vasa. Demonstrationen samlade 10 000 deltagare.

 Idag låter han lite resignerad när han talar om social- och hälsovårdsreformen.

- Det är svårt att säga om det kommer ut någonting positivt ur det hela.

Ingen heltidsbonde

Henrik Svarfvar växte upp i ett jordbrukarhem i Tölby, Korsholm. Han var enda barnet och på sätt och vis predestinerad till att ta över gården. Men först gick han ut lantbruksskolan i Gamla Vasa och någon heltidsbonde blev han aldrig.

För Österbottens jordbrukande befolkning - särskilt de äldre jordbrukarna - är Henrik Svarfvar en välkänd profil. I nära 30 år arbetade han som ombudsman på Österbottens svenska producentförbund.

Henrik Svarfvar är en organisationsräv av den gamla stammen. Han hann arbeta på både Svenska Österbottens ungdomsförbund och Svensk ungdom innan han hittade hem till ÖSP. När han var ombudsman på SU delade han arbetsplats med en ung lovande politiker, nämligen Ole Norrback. Deras vägar skulle korsas igen, men då i pensionärsförbundet.

När han började på ÖSP dominerades Österbotten av små familjejordbruk. På 1970-talet upplevde de ett par riktigt dåliga skördeår, men den stora prövningen skulle komma två decennier senare.

Österbottens svenska producentförbund motsatte sig Finlands EU-medlemskap, men när folkomröstningen väl visade grönt ljus, satte man sig inte ner och tjurade, utan bestämde sig för att ta ut det bästa ur den uppkomna situationen.

Hur gick det sen?

- Nog har jordbrukarna klarat det, till och med bättre än vad vi kunde tro. Den största förändringen är att jordbruksenheterna har blivit större. Men trots att de är större är de fortfarande för små.

Henrik har överlåtit familjens jordbruk till dottern Johanna. En av hennes tvillingsöner är också intresserad av jordbruk.

”Aldrig hemma”

År 2000 blev Henrik Svarfvar pensionär, men han längtade inte efter något stillasittande pensionärsliv. Han skrev omedelbart in sig i Korsholms pensionärsförening och blev snabbt en av de bärande krafterna inom pensionärsförbundet. Något år har han lagt ner mer än 100 dagar på pensionärernas organisationsliv. Till Henriks favoritsysslor inom förbundet hörde att fungera som engagerad reseledare i bland annat Österrike och Sydtyrolen.

- Han var nästan aldrig hemma. Så har det alltid varit, inflikar hustrun Carita.

När Henrik Svarfvar nu fyller 80 vet han en hel del om hur pensionärerna lever i Finland.

- Det är väldigt olika, men det finns fortfarande många pensionärer på landsbygden som inte har det så hävt. De som har det sämst ställt är äldre kvinnor som levt på ett litet lantbruk och som blivit änkor tidigt. Det är inte de här som klagar högst om hur dåligt ställt de har det.

Henrik Svarfvar fyller 80 år den 8 juni. Han firar i kretsen av de närmaste.

Alla, som vill hylla Henrik på hans 80-årsdag kan göra en inbetalning till Stiftelsen för svensk pensionärsverksamhet i Finland, kontonummer FI40 4055 0010 8895 39. Skriv Henrik Svarfvars fond i meddelandefältet. 

 

 

 

 

 

Markus West

ANNONSER