Pensionärskrafter för en bättre by

07.06.2019 kl. 09:55
Skröbbel-Gåbbana är ett gäng pensionärer som inte är rädda att ta i. I sin by rycker de ut när det behövs – oavsett om något hus ska räddas eller om det ska ordnas allsångskväll.

Vingarna hade ramlat av den gamla väderkvarnen på Kvarnbacken i Skräbböle, Pargas, och låg och förmultnade på marken. Det klarade bland andra Rainer Wahtera inte av att se hur länge som helst. Han drog ihop några gubbar i byn som såg till att kvarnen fick sina vingar igen. Bolaget Nordkalk som ägde kvarnen bidrog med medel för byggmaterial.

Det var så Skröbbel-Gåbbana föddes år 2000. Rainer Wahtera utsågs till ”yviman” (överman), ett lokalt och dialektalt begrepp på samma sätt som Skräbböle kallas Skröbbel. Sedan dess har gåbbarna varit något av en kulturhistorisk insatsstyrka i Skräbböle och bidragit till utvecklingen i byn.

På Kvarnbacken pågår en febril aktivitet. Det räfsas och körs undan vinterskräp i skottkärror. Skröbbel-Gåbbana har talko, något de är väldigt bra på. Det är mycket i görningen, för snart är årets höjdpunkt här. Den 26 juni ordnas allsången, numera den största allsångstillställningen i Åboland, enligt arrangörerna Skröbbel-Gåbbana.

Det är en idyllisk plats. Försommargrönskan är ohyggligt grön och vattnet glittrar en bit bort när man kliver upp på Kvarnberget.

– Platsen är ett gammalt gårdstun med rik bondekultur. Här finns Norrgårds, Södergårds och Mellangårds. Här har funnits både rusthåll och gästgiveri, berättar Rainer Wahtera, pensionär och yviman för Skröbbel-Gåbbana och enligt de andra gubbarna en levande historiebok.

Diskussionerna är livliga och mitt i räfsandet måste man bara stanna upp och prata, skratta och vila hakan mot räfsskaftet en stund. Och så vet man ju att kaffet snart är klart.

– Jag växte upp här på området, berättar Olle Karlsson som är gubbarnas kaffekock. Han har pannorna och termosarna fulla, semlor och bullar, och alltid ett glatt skämt i beredskap.

Gåbbklubb med jämlikhet

Inne i den gamla bykstugan och bastun som också är ett av Skröbbel-Gåbbanas projekt och deras samlingsplats, är det ombonat och fint. Stugan, i dag kallad Kvärnstogon, var fallfärdig innan den rustades upp. Pargas stad stod för fiolerna mot att gåbbana restaurerade stugan på talko.

– Vi samlas här varje fredagsmorgon för att dricka kaffe. Vi sitter här så länge det finns något i termosen, berättar Gabriel Sjöström.

Och den sista fredagen i månaden samlas gåbbana kring något speciellt program. Ofta får de lyssna till något föredrag av en inbjuden gäst eller en annan gåbbe som delar med sig av sin erfarenhet. En uppgift är också att de varje gång ska lära sig en ny app på smarttelefonen eller mer om hur sociala medier fungerar. Skröbbel-Gåbbana har egen facebooksida och webbsida.

Skröbbel-Gåbbana är ingen registrerad förening utan mer som en klubb, ”gåbbklubb”, som de kallar det.

– För att räknas som Skröbbel-Gåbbe ska men endera härstamma härifrån byn och bo här, härstamma från byn och vara bosatt någon annanstans eller komma någon annanstans ifrån men bo här, säger Björn Lindholm.

Så i gänget finns också personer med rötter i såväl Lappfjärd som Närpes och Molpe i Österbotten. Samtliga nuvarande medlemmar är pensionärer i någon form. Klubben har 35 medlemmar i åldrarna 59 till 95.

– Medelåldern sjönk i alla fall när jag kom med, säger Dick Tallberg, 59, som är det senaste tillskottet.

– Jag är sedan tidigare aktiv i bland annat byaföreningen så vi kan fördjupa samarbetet.

– Vi pratar om allt, förutom religion och partipolitik, säger Karl-Gustav Nygårdas.

Därför är stämningen god runt kaffebordet och i andra göromål. Här är man Skröbbel-Gåbbe så ingen skillnad görs på om man är bergsråd eller har en bakgrund som donare på ”boulage”, Partek, den dominerande arbetsgivaren inom byggnadsämneindustrin i Pargas.

Insatser för by och kultur

Men gubbarna runt bordet är eniga om att de ändå är politiska, framför allt bya- och kulturpolitiska.

– Vi försöker ta tag i saker som måste göras, säger Rainer Wahtera, som leder sina gubbar med fast hand.

Förutom att ha rustat upp kvarnen och Kvärnstogon så har de bland annat renoverat upp utrymmen åt Folkhälsan för deras barnträdgård och i utbyte fick de en gymnastikledare en gång i veckan. Och de ser till att det finns skidspår i byn varje vinter.

Skräbböle skola som ligger på andra sidan vägen från gubbarnas tillhåll är en viktig samarbetspartner.

– Vi har bland annat gjort en miniatyr över hur Skräbböle såg ut kring 1930-talet som förvaras i skolan, berättar Rainer Wahtera.

– Årligen ger vi ett stipendium till två elever med intresse för teknisk slöjd. Hantverkskunskaper behöver också uppmuntras, annars riskerar de att försvinna.

Gubbarna har bidragit med program till eftis och flera fungerar som skolfarfar. Och när skolan 2008 fyllde 80 år stod Skröbbel-Gåbbana för utgivning av historiken där elever bidrog med teckningar. Gubbarna har gett ut andra publikationer, bland annat Skräbbböle och Pjukala genom tiderna och Skäri Gostas julhälsningar, texter från Pargas Kungörelser.

De gör utfärder och ordnar tillställningar kring olika högtider och då bjuds även gummorna i Skräbböle in. Belöningen för årets slit är talkomiddagen när Heikki Järvelä kokar sin älgsoppa. Inom klubben finns en foto- och filmgrupp och sedan några år även Gåbbkören som uppträder under allsångskvällen.

Populär allsång

Mycket arbete återstår ännu innan gubbarna kan ta sommarlov. Allt ska styras upp inför allsångskvällen på Kvarnbacken som nu ordnas för sjätte gången. Bland annat ska scenen byggas upp.

– Allsången har vuxit år från år, berättar Ralf Eriksson, dragare av allsången och något av Skräbböles Lasse Berghagen. Han sticker inte under stol med att Skansen är en förebild.

– Det kommer folk från hela skärgården, Nagu, Korpo, och Kimitoön. Vi har också en del finsk publik så man måste hitta på något nytt varje år samtidigt som folk vill känna igen sig.

I år är Dalsbruks dragspelsklubb husband. Elever från skolan uppträder och förstås Gåbbkören som bjuder på en humoristisk repertoar.

– Det blir nog att bygga scenen extra stabil i år så att den håller för alla dragspelare.

Nya utmaningar

Ett stort projekt finns just nu att ta tag i. I byn har man den så kallade Baracken som i tiderna byggdes som slöjd- och gymnastiksal för skolan. Där finns eftisverksamheten och Baracken är hem för Skräbböle uf, en av många aktiva föreningar i byn. Nu har Baracken dömts ut på grund av mögelskador och rivningshotet hänger över den. Skröbbel-Gåbbana är oroade men taggade.

– Vi är tillsammans med andra engagerade i att hitta någon slags lösning, det vore ju en fasa om eftis och ungdomsföreningen inte hittar ett nytt ställe, säger Rainer Wahtera.

I Skräbböle och Pjukala bor cirka 700 invånare i cirka 400 hushåll.

– De är livskraftiga byar. Skolan är fylld och folk har arbete, konstaterar Björn Mattsson.

Men det hänger också på att föreningar och Skröbbel-Gåbbar finns som är redo att arbeta för byn.

– Kanske kan vi vara en förebild för andra, resonerar Rainer Wahtera.

– Det finns mycket krafter att ta ut.

Trots en diger praktisk verksamhet så är sammankomsterna i Kvärnstogon lika viktiga. Som i många andra byar har de naturliga samlingsplatserna försvunnit.

– Det är fantastiskt att kunna samlas här, säger Markku Pohjavirta, skrivare för Skröbbel-Gåbbana och får medhåll av alla de andra.

Behovet av social samvaro är stort. Björn Lindholm funderar också på att man kan stötta varandra i olika livsskeden, till exempel om någon minst sin livskamrat.

Här får man en meningsfull pensionärstillvaro. Men man kan också göra en meningsfull insats som pensionär.

 

Anci Holm

ANNONSER