Nya krafter! (God Tid 6/2011)

26.08.2011 kl. 16:07
Veronica Fellman skriver om arbetsmarknaden, statsbudgeten och förbundets verksamhet under de närmaste månaderna.

Arbetsmarknaden
Nyligen publicerade fackförbundet PRO en rapport om att hälften av alla tjänstemän går i pension mot sin vilja. Vad har det här med förbundet att göra? För det första visar statistiken att ålder fortfarande är en diskriminerande faktor i arbetslivet. För det andra yppar siffran att trots att det finns en klar trend att pensionsåldern ska höjas verkar det inte finnas tillräckligt med arbetsmöjligheter för personer som närmar sig pensionsåldern. Det här syns också i möjligheterna att utnyttja pensionärernas kunnande och resurser. Arbetsmarknaden borde vara mer flexibel var ålder anbelangar.
   Frågan är mångdimensionell. Det är inte endast de ekonomiska frågorna som dominerar diskussionen om att äldre ska behandlas med respekt i arbetslivet, utan här återspeglas sociala kontakter, nätverk, erfarenhet och kompetens vilka inte beaktas i arbetet. Faktorer som lärande organisationer och kompetensöverföringsplaner ska vara naturliga redskap för att tillvarata personalens kunskap. Systemet med företagsfaddrar, mentorer och coachar har utvecklats men är inte tillräckligt. Finland har inte råd med att så mycket kompetens går outnyttjad.
   De 27 EU-ländernas arbets- och social- och hälsovårdsministrar träffades i Sopot, i EU-ordförandelandet Polen i början av juli i år. Där framfördes bland annat aktiv sysselsättningspolitik, livslång så kallad flexicurity (en välfärdsmodell med en proaktiv arbetsmarknadspolitik), solidaritet mellan generationerna och en högre pensionsålder (!) som lösningar på problemet. Ministrarna kom också överens om att stödja partnerskap mellan offentliga och privata aktörer för att effektivera anställningsmöjligheter. László Andor, EU-kommissionär med ansvar för sysselsättning, sociala frågor och inklusion, deltog i mötet, som förklarade att detta ärende har högsta prioritet. Fortfarande är inte alla EU-länders representanter övertygade om att pensionsåldern kan höjas i och med att arbetslösheten i vissa länder är hög. När signalen om att pensionsåldern ska höjas brukar ändå arbetsmarknaden foga sig till slut.
   Många pensionärer har sagt till mig att de hade kunnat avsluta sin arbetskarriär på ett mer värdigt eller övervägt sätt. Passa på att ta med dem som är kompetenta och kraftfulla personer i förbundets verksamhet!

Statsbudgeten
Statsbudgeten kom ut under devisen arbete, ansvar och rättvisa. Sparbesluten är många och omsorgsminister Guzeninas förslag att lagpropositionen om tillgång till social- och hälsovårdstjänster för äldre inte ska föras vidare är inte överraskande men beklagligt. Att kväsa spädbarnet i sin linda är det minsta vi behöver i dag. Det bästa skulle vara att anta lagförslaget men om det inte går så åtminstone börja tillämpa lagen lite i taget. Ministerns uttalande får absolut inte resultera i en sämre status eller mindre prioriteringar för äldreomsorgen i statens och kommunernas budgetbehandling.

Förbundet 2011–2012
Här i förbundet kommer slutet av 2011 och år 2012 att vara hektiska. Under hösten kommer förbundets tre ombudsmän, Jan Holmberg, Mona Lehtonen och Per Thomasfolk, att besöka samtliga föreningar för att stärka banden mellan förbundet och föreningarna och vidareutveckla förbundets arbete i en för regionerna, föreningarna och pensionärerna gynnsam riktning. Som ni kanske har sett under lediga platser i tidningar i Österbotten och Hufvudstadsbladet byts ombudsmannen i SPF region Österbotten ut när regionens tredje ombudsman någonsin ska väljas, då vår mångårige ombudsman Per Thomasfolk avgår med pension under början av 2012. Och år 2012 firar förbundet sitt 40-årsjubileum med olika evenemang, vilka vi kommer att återkomma till. Vi tar gärna emot goda tips och förslag på hur vi kan synliggöra jubileet och aktivera pensionärerna.
   Vi ses på förbundets höstmöte 9.11 och Seniorkryssningen 21–23.11.2011! Välkommen med!

VERONICA FELLMAN
verksamhetsledare

ANNONSER