Vårdfel och människorätt (God Tid 7/2011)

30.09.2011 kl. 12:22
Veronica Fellman berättar om ett program för patientsäkerhet och diskuterar lagförslaget om äldreomsorg samt människorättsfrågor.

Institutet för hälsa och välfärd (THL) startar ett fyraårigt program för patientsäkerhet i samarbete med sjukhusen, hälsocentralerna och nationella aktörer. Målet med programmet är att halvera antalet skador som uppkommer i vården. Utgående från kartläggningar av patientsäkerheten i flera länder har man bedömt att var tionde sjukhuspatient lider skada till följd av vården, var hundrade patient får en allvarlig skada och i ett fall av tusen kan skadan eller misstaget leda till döden. De vanligaste skadehändelserna är infektioner som anknyter till vården, fel eller fördröjd diagnos, felmedicinering, kirurgiska misstag, fel i anordningar och mänskliga misstag. Summa summarum: Patientsäkerheten måste förbättras.
   Programmet för patientsäkerhet har som avsikt att skapa en ny säkerhetskultur. Enligt de programansvariga kan vårdfelen minskas med hälften genom att systematiskt arbeta för att förutse risker, genom konsekvent ledning, uppföljning och utbildning, bättre märkning av läkemedel och genom att man lär sig av sådana risksituationer som redan inträffat.
   Det är förkastligt att det förekommer fel i vården. Att medge misstag är ändå det första steget för att förbättra vårdens kvalitet. Patienten eller en närstående ska påpeka felaktigheter i vården. Patienten ska ha en aktiv roll, men personalen ansvarar för patientsäkerheten. Utöver sjukhusens egna patientombudsmän har patientorganisationerna fått en mer framskjuten roll i processen. Interaktionen mellan patienten, vårdinstansen och patientorganisationerna ska vara livlig för en utveckling av vårdkvaliteten.

Lagförslaget om äldreomsorg
Det rör på sig i social- och hälsovårdssektorn. Lagförslaget om tillgång till social- och hälsovårdstjänster för äldre personer översattes exemplariskt till svenska. Vi har diskuterat innehållet i denna lag så många gånger redan så det går jag inte in för här. Svenska pensionärsförbundet rf sände det svenska materialpaket med motiveringar och lagförslag till de svensk- och tvåspråkiga kommunernas äldreråd eller social- och hälsovårdsnämnder (i de kommuner som saknar äldreråd) för att samla in utlåtanden om lagförslaget. Förbundet tog emot tolv utlåtanden som SPF tillsammans med sitt eget utlåtande sände vidare. Vi tackar för förtroendet. Totalt fick social- och hälsovårdsministeriet in 127 utlåtanden under denna höranderunda, vilket de anser vara ett gott resultat.

Människorättsfrågor
Människorättsfrågorna har tagit ett stort steg framåt: Justitieministeriet har tillsatt en arbetsgrupp för att bereda ett förslag till Finlands första nationella handlingsplan för mänskliga rättigheter. Handlingsplanen, som gäller åren 2012-2013, ska ta upp regeringens tyngdpunkter när det gäller främjande av de grundläggande fri- och rättigheterna och de mänskliga rättigheterna, kartlägga rollen av olika aktörer inom människorättsområdet och innehålla konkreta åtgärder för att främja förverkligandet av de grundläggande och mänskliga rättigheterna inom olika förvaltningsområden.
   I regeringsprogrammet konstateras att Finlands första nationella handlingsplan för mänskliga rättigheter kommer att utarbetas under år 2011. Därtill konstateras att i enlighet med vad riksdagen har förutsatt utarbetar regeringen en mer omfattande redogörelse om de politiska frågor som gäller de mänskliga rättigheterna. I den kommer man att följa upp hur de uppställda målen nås, och göra en utvärdering av hur handlingsplanen har genomförts. Det här kommer att vara en viktig bas för oss alla som arbetar med människorättsfrågor.

Ha en givande och stimulerande höst!

VERONICA FELLMAN
verksamhetsledare

ANNONSER