Bilutfärder, karttjänster, navigatorer (God Tid 5/2011)

10.06.2011 kl. 12:49
På sommaren rör sig många ute i vår vackra natur. Det är bilresor – med eller utan husvagn/husbil – båtutfärder i skärgården, vandringar i skogen eller kanske resor utomlands med hyrbil. Tidigare satt man hemma långt på förhand, köpte de nyaste kartorna man hittade och planerade färden så gott det gick.

På sommaren rör sig många ute i vår vackra natur. Det är bilresor – med eller utan husvagn/husbil – båtutfärder i skärgården, vandringar i skogen eller kanske resor utomlands med hyrbil. Tidigare satt man hemma långt på förhand, köpte de nyaste kartorna man hittade och planerade färden så gott det gick. Under resans gång fick man sedan anpassa sig till oväntade vägarbeten, omvägar och de planerade övernattningarna blev till panikartat sökande sent på kvällen då hotellet man tänkt sig hade gått i konkurs. För att inte tala om alla missade avtag, frågor till förbipasserande eller jakten på rätt vägnummer.

Idag sköter många planeringen med hjälp av datorn. Det finns otaliga karttjänster där du till och med kan ”köra” längsmed vägen och se tydliga bilder på avtagsvägar, restauranger eller liknande. Den mest kända är säkert Google:s karttjänst (maps.google.com). Vill man vara mera lokal finns Eniro (www.eniro.fi), Fonecta (www.fonecta.fi) plus att många av de större städerna har egna karttjänster. Gemensamt för dessa är att man kan skriva in avfärdsadressen och målet vart man vill komma – ibland också andra platser man vill besöka på vägen – som resultat får man en karta med olika alternativa rutter och hur långa rutterna är, både i tid och sträcka.

Liknande funktioner för sjöfarare eller skogsvandrare har åtminstone inte jag hittat, men åtminstone uppdaterade kartor hittar man nog. Till exempel Kartplatsen (kansalaisen.karttapaikka.fi) visar grundkartor över hela Finland.

När man väl kommit ut på vägen, havet, i skogen, då är det i dag mycket svårare att tappa bort sig. Har man en GPS berättar den hela tiden var man finns, åtminstone på ca 50m när. GPS står för Global Positioning System och är ett system utvecklat för den amerikanska armén. Systemet består av ett stort antal satelliter som roterar runt jorden och sänder en signal ner mot jorden. Den lilla GPS mottagaren som man idag kan hitta i mobiltelefoner, inbyggda i bilar eller som bärbara navigatorer tar emot denna signal från så många satelliter som möjligt. Navigatorn beräknar sedan sin position utgående från satelliternas signal, ju fler signaler som mottas desto exaktare blir positionen.

Kombinerar man denna ganska exakta (ca 5m) position med en digital karta i samma apparat så får man fram precis var man befinner sig och kan lätt hitta dit man vill, om det sedan är längs med vägar eller vatten. Men det är viktigt att komma ihåg att det bara är en maskin som visar en punkt på en karta och kan sedan utgående från vissa regler räkna ut en rutt till en annan plats på kartan. En navigator har svårt att beräkna en ”trevlig och sevärd” rutt. Den kan också ibland föreslå de märkligaste av små skogsvägar då större landsvägar kunde finnas i närheten, men kanske ger en lite längre rutt. Man skall inte lämna sin egen hjärna hemma bara för att man har en GPS navigator med sig!

Kom också ihåg att även navigatorn behöver uppdaterade kartor, vägar (och sjökort) hinner ändra en hel del redan på ett år. Tyvärr vet också navigatortillverkarna detta och tar ibland förvånansvärt saftiga priser för en uppdaterad karta. De nyaste navigatorerna har också möjlighet att ta emot och beakta vägarbeten, trafikstockningar och visa hastighetskameror. Något som kan vara till stor glädje då man rör sig på obekanta vägar.

Njut av sommaren och tappa inte bort er allt för mycket! Varken på vägarna eller i datordjungeln!


Eric Jansson
IKT projektkoordinator

Eric Jansson

ANNONSER