Medlemsregister

Svenska pensionärsförbundet upprätthåller sitt medlemsregister på Webbhusets Desky där medlemsföreningarna har tillgång och ansvarar för den egna föreningens medlemsregister.

Detta betyder att föreningarna inte behöver upprätthålla ett separat medlemsregister.

Fördelen med att använda samma medlemsregister är att det är ett säkert system
(inloggning, loggföring, säkerhetskopiering, ej personbundet), uppbyggt för finlandssvenska organisationer och dess föreningar och de juridiska aspekterna är beaktade.

För att ta i bruk det nya registret krävs ett beslut från föreningarnas styrelser om att förbundet administrerar deras medlemsregister samt ett avtal med förbundet. Medlemsregistret är gratis för föreningarna.

Föreningens styrelse utser medlemsregisteransvarig och de får inloggningsuppgifter genom att kontakta förbundet. Föreningens medlemsregisteransvariga kan också lägga till fler användare 

Innehållet är gemensamt för alla föreningar och är gjord av Webbhuset. Instruktioner hittar du på sidan längre ner.

De föreningar som inte använder sig av förbundets medlemsregister upprätthåller ett eget medlemsregister och meddelar förbundets verksamhetssekreterare om ändringar.

Om du har frågor, önskemål eller stöter på problem med medlemsregistret kan ni kontakta förbundets verksamhetssektreterare.

Information och aktuellt om medlemsregistret

It-biten: Håll kontakten!

Det att vi bör hålla fysiskt avstånd från varandra betyder inte att vi måste tappa kontaktenLäs mera »
22.04.2020 kl. 13:46

It-biten: kortkurs i att använda smarttelefon

En smarttelefonen styrs med olika fingerrörelser som pekningar på symboler på skärmen. Grunden till att förstå sin smarttelefon är att känna till symbolerna och vad de står för, samt veta vilka fingerrörelser som finns och våga pröva på dem i olika sammanhang.Läs mera »
31.03.2020 kl. 11:53

Spela på mobilen med ungdomarna

För ungefär ett år sedan utmanade jag er, ja de som kände sig sugna, att ta emot utmaningen att pröva på nya tekniska saker under detta år.Läs mera »
12.12.2019 kl. 10:35

Några tips som hjälper dig att ta bra bilder med smarttelefon

När du skaffat dig en smarttelefon får du en dator som du i princip kan sköta alla ärenden med, men på köpet får också en bra ”pocket-kamera”. För många har smarttelefonens kamera helt ersatt andra kameror eftersom den ändå alltid är med. Om det här också gäller dig har jag här samlat några knep för att ta så bra bilder som möjligt med telefonen.Läs mera »
07.06.2019 kl. 15:23

Pröva kontaktlös betalning

Om du nappade på min utmaning att pröva på någon ny teknisk grej varje månad är det nu dags för nästa.Läs mera »
09.05.2019 kl. 10:20

Parkera bilen med mobilen

I serien vardagsutmaningar förklarar Erik Jansson hur man använder mobilapplikationer för att parkera bilen. Man slipper hålla reda på mynt och appen minns också var man parkerat.Läs mera »
28.02.2019 kl. 11:00

Tips om hur du söker billiga resor på nätet

En bra orsak att köpa resor och biljetter på nätet är att man kan man spara pengar. Men för att hitta de billigaste priserna måste man veta några saker om prissättningen.Läs mera »
25.01.2019 kl. 15:36

Nyår – en tid för nya vardagsutmaningar

Här följer ett förslag till nyårslöfte: pröva på en ny teknisk lösning per månad! Varje månad väljer du en teknisk grej, en app, en pryl eller egenskap som du prövar på i en månad.Läs mera »
07.12.2018 kl. 13:14

Koppartråden klipps av, dags att vänja sig vid mobiltelefon

På många håll i landet har det redan i flera år varit på gång att installera fiberanslutningar. Med fibern kommer snabba internetanslutningar, nya möjligheter att se tv, men också förändringar med trådtelefonerna.Läs mera »
26.09.2018 kl. 13:07

Lägg undan datorn och läs en bok i sommar!

Under sommaren är det skönt att få lägga undan tekniken, det är för varmt och soligt för att sitta med en dator. Eller om det är regnigt så är det skönare att sätta sig bekvämt och läsa en bok istället.Läs mera »
08.06.2018 kl. 12:55

Pröva att handla på nätet

Det är inte speciellt riskfyllt eller svårt att handla på internet och fördelarna är många.Läs mera »
27.04.2018 kl. 13:02

EU:s dataskyddsförordning kommer, är du redo?

GDPR – General Data Protection Act, ännu en bestämmelse från EU som påverkar oss alla.Läs mera »
29.03.2018 kl. 13:07

Nätbankerna och kodapparna

It-biten #2 Trots att nätbankerna funnits sedan mitten av 1990-talet, har de alltid fungerat i stort sett på samma sätt. Man har använt så kallade nyckeltalskort med engångskoder för att garantera att bara man själv kommer åt sina uppgifter och konton. Nu håller det här på att förändras som följd av ett EU-direktiv om att de här engångskoderna inte får vara möjliga att kopiera.Läs mera »
23.02.2018 kl. 09:16

Betala med mobilen – snabbt och säkert

IT-biten #1 För ungefär ett år sedan skrev jag om kontaktlös betalning, en egenskap i de nyare bankkorten som gör att man bara behöver föra kortet nära kortläsaren. Enligt mig är detta ett av de smidigaste sätten att betala mindre uppköp, snabbt säkert och behändigt. Läs mera »
26.01.2018 kl. 09:51

Några tips om hur du avslöjar falska nyheter

It-biten #9 I senaste it-biten kunde ni läsa Erics råd gällande lurendrejare och virus på sociala medier. Jag spinner vidare på temat men med inriktning på falska nyheter och källkritik. Läs mera »
15.12.2017 kl. 08:49

Sociala medier - ficktjuvarnas Mecka

IT-biten # 8 I takt med att fler och fler har hittat till sociala medier har förstås också mindre skrupellösa  personer sett sin chans. Facebook är ett av de sociala medier där det finns flest användare idag. Därför har det också börjat dyka upp lurendrejare och olika sorters virus på Facebook.Läs mera »
08.11.2017 kl. 14:44

Nu är det dags att börja använda nätbanken

It-biten # 7 Arbetet med att digitalisera de offentliga tjänsterna har framskridit och den antagligen mest synliga produkten, suomi.fi webbtjänsten lanserades under sommaren. Under den tjänsten lanserar i slutet av året också den elektroniska medborgarposten, dvs. brevlådan dit myndighetsposten kommer att droppa in elektroniskt till var och en av oss. Läs mera »
06.10.2017 kl. 08:02

Siri, hurdant väder blir det i morgon?

It-biten #6 Många av oss har säkert i något skede sett någon futuristisk film där datorerna pratar. Eller huvudrollsinnehavaren bara talar ut i rummet och datorn lyder och gör det som ombeds. Visste du att vi redan är där?Läs mera »
30.08.2017 kl. 13:57

Sommaren som laddar långsamt

It-biten #5 Utomhus är himlen klarblå. Solen skiner, fåglarna sjunger, och det hörs en gräsklippare i fjärran. Träden har försiktigt börjat grönska, och kvicksilvret visar 12° C. Maj månad är inne på sina sista dagar, och den österbottniska våren har känts ovanligt trögstartad. Lite som den där gamla skrivbordsdatorn som står i arbetsrummet och bara används sporadiskt sedan man skaffade en snabb och modern surfplatta istället.Läs mera »
09.06.2017 kl. 08:18

Bankkorten utvecklas – kontaktlös betalning 

It-biten # 4 Det var inte länge sedan som bankkorten förnyades och fick ett litet chip i ena ändan, som används istället för magnetbandet. En del kanske tycker att det inte var länge sedan bankböckerna ersattes av bankkort.Läs mera »
05.05.2017 kl. 08:31

Tips om hur du väljer säkrare lösenord

IT-BITEN # 3 De flesta som använder dator har säkert funderat på hur man hittar på ett lösenord som är tillräckligt svårt för att ingen annan ska kunna lista ut det men ändå möjligt för en själv att komma ihåg. Läs mera »
10.04.2017 kl. 11:13

Gräsrotsfinansiering fick ett nytt liv på internet

IT-BITEN # 2 Crowdfunding, på svenska gräsrotsfinansiering, folkfinansiering eller massfinansiering, är inget nytt begrepp i sig. Redan på 1700- och 1800-talet användes metoden för att finansiera bland annat författares böcker och även av stater för att rädda situationer i kris. Men sedan internets inträde i världen har crowdfunding (som nuförtiden är ett låneord i svenska språket) fått ny fart.Läs mera »
03.03.2017 kl. 13:24

Söka nummer utan katalog

IT-biten # 1. I de områden där telefonkataloger ännu tryckts och delats ut blir årets telefonkataloger de sista, i många områden har de tryckta katalogerna försvunnit redan tidigare. I fortsättningen hänvisas man till att använda dator eller smarttelefon för att hitta telefonnummer gratis. Hur ska man då gå till väga för att söka efter ett telefonnummer på datorn?Läs mera »
27.01.2017 kl. 11:31

Dags att sortera bilder

IT-biten # 9 Senaste gång var det bildhantering och hur man sorterar och uppbevarar bilder på datorn. Jag lovade fortsätta med vad man kan göra med bilderna och hur man kan visa upp dem. Alternativen är förstås många, med olika svårighetsgrad och olika fördelar.Läs mera »
16.12.2016 kl. 09:20

”IT och kultur”?

IT-BITEN #8 Vad tänker du på när jag säger ”IT”? Sug på den karamellen några minuter. Om du är som jag så ser du säkert visioner i ditt inre av toppmoderna datorer, iPhones i borstat aluminium, komplicerade inställningar som ingen begriper sig på, kilometervis med kablar, och kanske en och annan Facebook-logo.Läs mera »
14.11.2016 kl. 11:57

Dags att sortera sommarens bilder

IT-BITEN #7 Sommaren är över. De mörka kvällarna lockar igen till att sitta mera framför datorn för att fördriva tiden. Kanske en regnig eftermiddag, eller två, kunde användas för att samla ihop alla bilder från sommaren och få ordning på dem?Läs mera »
07.10.2016 kl. 08:08

Att tänka på när du reser med smarttelefon och platta

It-biten # 6 Användning av mobiltelefon utanför det egna landets gränser innebär i allmänhet extra avgifter. Läs mera »
01.09.2016 kl. 07:36

TV:n är död! ??

Sättet vi ser på TV och målgruppen för vanligt TV tittande har ändrat. Utöver de vanliga TV sändningarna och programmen, som vi är vana vid, har det kommit nya lösningar och sätt att se på program.Läs mera »
08.04.2016 kl. 00:00

IT-BITEN Vårdtjänster på internet

Som ni märkt då ni läst den här kolumnen, kan man använda datorer och internet till det mesta. Det gäller även hälsa och sjukvård, man kan bl.a. granska sina sjukvårdsuppgifter på internet och hitta information om hälsa och sjukdomar och följa med sitt hälsotillstånd med en app på telefonen.Läs mera »
04.03.2016 kl. 09:15

De nya trenderna inom sociala medier

I februari fyller Facebook redan 11 år, olika sociala medier har kommit för att stanna och har spridit sig till alla delar av vår vardag. Ungdomarna har redan börjat röra sig vidare bort från Facebook, Twitter etc som var de som körde igång det hela med sociala media.Läs mera »
02.02.2016 kl. 12:19

Du kan ha nytta av datorn i juletider

På datorn kan du se på tv-program eller lyssna på radio-program direkt via webbläsaren på adressen arenan.yle.fi, medan du på en pekdator eller smarttelefon gör det genom att ladda ner Yle Areena-appen. Det är naturligtvis inte bara julfredsutlysningen som finns tillgänglig där, utan nästan alla program som sänts de senaste veckorna.Läs mera »
01.12.2015 kl. 12:23

Nätbankerna version 2.0?

Precis när de flesta börjar känna sig med nätbankerna så börja de förnya sig. Så vad har Nordea nu kommit med? Det är inloggningsprocessen med olika lösen och engångskoder som de nu försöker förenkla för kunderna, utan att tumma på säkerheten.Läs mera »
29.10.2015 kl. 12:26

Att skaffa dator, pekplatta eller smart-telefon

Då du börjar använda dator eller då du köper en ny dator, kommer du säkert fort till frågan hurdan dator du borde välja. För tillfället kan man säga att de viktigaste datortyperna är smarttelefoner, pekplattor och bärbara datorer.Läs mera »
11.09.2015 kl. 12:29

När lösenordet inte räcker till – två-faktor verifiering

Var man än rör sig, i den digitala världen, idag så skall man logga in och identifiera sig till höger och vänster. På de flesta ställen fungerar inloggningen på ungefär samma sätt, genom att identifiera sig och sedan berättar en ”hemlighet” som oftast kallas lösenord. För att öka säkerheten har fler och fler tjänster börjat använda inloggning i flera olika steg. Utöver din ”hemlighet”, lösenordet krävs nu också att du har något i din besittning, något som bara du kan ha.Läs mera »
24.04.2015 kl. 12:32

Mobiltelefoner och nödsituationer

Den 11 februari uppmärksammas årligen den internationella 112 dagen. Om inte annat så borde alla den dagen kontrollera att brandvarnarna och annan nödutrustning där hemma är i skick. Visst har du också kollat upp att allting är i sin ordning hemma?Läs mera »
12.02.2015 kl. 12:31

Hur hittar Google din sida?

Förra gången skrev jag om tips för att effektivare använda Google för att hitta information. Då lovade jag också att till näst ta upp om hur man kan förbättra sin egen webbsida så att den dyker upp i sökresultaten. Läs mera »
12.12.2014 kl. 12:33

Google – fortfarande vår bästa vän för sökningar

En av de första IT-bitarna handlade om ungefär samma sak, men eftersom tiden har gått tänkte jag att jag skulle återkomma till ett ämne som fortfarande är lika aktuellt. Att hitta information på nätet.Läs mera »
02.10.2014 kl. 12:35

Skattedeklarationerna – det årliga bekymret

Jag är säkert inte den enda som drar en stor suck då kuvertet från skatteverket kommer. Med åren har ju skattedeklarationen förenklats, information från arbetsgivare och banker förmedlas direkt och man behöver bara kolla att siffrorna stämmer. Många behöver inte ens göra några ändringar utan det är bara att kolla att siffrorna verkar rätt och saken är ur världen. Läs mera »
02.06.2014 kl. 09:16

Konton till höger, konton till vänster, konton överallt!

Många av er som rör er på internet har säkert märkt att man nästan överallt blir uppmanad att registrera sig. Man skall skapa ett konto på respektive webbsida, nästan alltid med påpekandet att det är gratis! Läs mera »
11.04.2014 kl. 09:17

E-post – lika säkert som att skicka vykort?

Under hösten har det varit väldigt mycket medieuppmärksamhet gällande säkerhet på internet och myndigheternas ”spionage”. Av den orsaken tänkte jag denna gång ta upp framförallt e-posten och dess säkerhet. Eller kanske rättare sagt avsaknaden av säkerhet. Detta är enligt mig inte alls något farligt eller något skäl att avråda från användning av e-post, men det är viktigt att vi är medvetna om hur e-posten fungerar.Läs mera »
11.11.2013 kl. 12:36

Pekdatorn – smultronställen

Innan sommaren skrev jag om pekdatorn och då lovade jag att återkomma med ”smultronställen”. Att berätta vad man kan göra med en pekdator är kanske inte så lätt. Det är många, jag själv inklusive, som upplever att de nog inte alls behöver en ”platta”, men sedan då man väl skaffat en så vill man nog inte bli av med den, ”den är ju så bra att ha!”Läs mera »
09.09.2013 kl. 12:55

Pekdator - ett återbesök

För ungefär ett år sedan skrev jag en kolumn om pekdatorer, dvs de små datorerna som är i storlek av ett A4:ans papper (eller mindre) som man kan styra med att klicka på skärmen och som var och varannan sitter med på bussen idag. Nu, på allmänhetens begäran gör jag ett återbesök till ”paddornas” värld. Läs mera »
27.05.2013 kl. 12:56

Mörker ute, mörker i hemmabiosalongen

Vintermörkret tränger sig på igen, de ljusa timmarna är få och vädret är inte heller sådant att det lockar en att gå ut varje dag. Då blir det också lätt att man spenderar mera tid framför TV-apparaten eller datorn. De senaste åren har det blivit mer och mer vanligt med att nya TV-apparater marknadsförs med inbyggd internetanslutning. Till vilken nytta frågar sig många. Läs mera »
04.01.2013 kl. 12:57

Statistik kan vara intressant!

Under april och maj månad har förbundets IKT projekt gjort en undersökning om pensionärers datoranvändning. Resultaten från undersökningen är ännu inte helt klara men såhär inför sommarpausen tänkte jag ändå komma med några intressanta plock från enkäten.Läs mera »
08.06.2012 kl. 08:55

På allmänhetens begäran (God Tid 4 / 2012)

Denna gång bjuder IT-biten på lite matnyttig information för alla mobiltelefonanvändare samt lite repetition om kontaktuppgifter och roller som berör förbundets IT.Läs mera »
04.05.2012 kl. 08:56

QR koder - en ny reklamtrend (God Tid 3 / 2012)

För de flesta är säkert uttrycket QR-kod något helt nytt och främmande, det var det också för mig ännu förra sommaren. Men om ni ser på den svartvit prickiga bilden bredvid denna kolumn kanske det ringer någon klocka? Eller i alla fall att ni sett en liknande någonstans någon gång.Läs mera »
23.03.2012 kl. 09:11

Ett - Två, Tsä, Tsä

Denna gång tänkte jag aktualisera ett lite annorlunda ämne, något som inte direkt berör datorer. Det blir mer och mer vanligt med ljudanläggningar (högtalarsystem) vid samlingar med lite flera människor. Nyligen var jag på en scoutkurs med 13 deltagare, föreläsaren hade en liten mikrofon som stack fram från örat och en batteridriven dosa vid bältet. På det här sättet behövde hon inte anstränga sin röst fast vi inte var så många och rummet var måttligt stort.Läs mera »
28.02.2012 kl. 09:13

Det gångna årets stora tekniktrend – pekdatorn

Vid årsskiftet brukar det höra till att man blickar bakåt på det gångna året och vad som hänt. Alternativt ser man framåt på vad man tror skall hända under inkommande år. Då det gäller teknologi är utvecklingen så snabb att blickar framåt endast är gissningar som kan visa sig felaktiga redan före denna tidning går i tryck. Därför tänkte jag istället ta fasta på den, åtminstone till synes, största tekniktrenden som slog igenom 2011, nämligen pekdatorn!Läs mera »
20.01.2012 kl. 09:14

Molntjänster - nätet försvinner upp i molnen!

Då jag redan i föregående nummer av God Tid behandlade julklappstips tänkte jag denna gång ta upp ett av höstens trendord inom IT, molntjänster. Som med så många andra trendord är själva konceptet bakom molntjänster inte alls något nytt, men nu har begreppet blivit något som alla företag skall använda och lyfta fram för kunderna.Läs mera »
09.12.2011 kl. 12:54

Julklappstips – till någon bekant eller dig själv

Sakta börjar det närma sig jul och då gäller det att fundera på julklappar. För alla teknikintresserade finns det ju förstås en massa nya prylar som säkert är intressanta. Men denna gång tänkte jag lyfta fram två, nära besläktade julklappstips. Den ena kanske mera för den teknikintresserade, den andra passar bra till vem som helst.Läs mera »
09.11.2011 kl. 12:51

Höststädning (God Tid 7/20011)

Nu när hösten börjar vara här är det många som håller storstädning hemma. Sommaren städas bort och det regniga vädret ute motiverar en att ta fram dammsugaren. När de regniga dagarna blir många kan jag också rekommendera en städdag vid datorn.Läs mera »
30.09.2011 kl. 12:51

Åska – ett problem för elektronikägare (God Tid 6/2011)

I sommar – som så många andra somrar – har det varit en hel del åskväder runt om i landet. De flesta har lärt sig att elektronik (televisioner, datorer, telefoner, mm.) är ganska känsliga för blixtnedslag. Det här är något vi får leva med, men man kan i alla fall försöka skydda sin elektronik, annars kan ett åskväder bli dyrt!Läs mera »
26.08.2011 kl. 12:50

Bilutfärder, karttjänster, navigatorer (God Tid 5/2011)

På sommaren rör sig många ute i vår vackra natur. Det är bilresor – med eller utan husvagn/husbil – båtutfärder i skärgården, vandringar i skogen eller kanske resor utomlands med hyrbil. Tidigare satt man hemma långt på förhand, köpte de nyaste kartorna man hittade och planerade färden så gott det gick.Läs mera »
10.06.2011 kl. 12:49

En lans för IT-handledare (God Tid 4/2011)

Jag tänkte denna gång slå en lans för IKT-projektets käpphäst IT-handledarna. Våren börjar vara här, sakta varvar föreningarna ner sin verksamhet inför sommaren och trädgårdslanden och sommarstugorna lockar fler och fler. Intresset att sitta framför datorn svalnar också då vädret är vackert ute.Läs mera »
06.05.2011 kl. 12:48

Lösenord – vår hemnyckel i datorvärlden (God Tid 3/2011)

Att vara säker och att ha sina saker i säkert förvar är viktigt! Inte minst i datavärlden där lösenord ofta fungerar som våra ”hemnycklar”. Parallellen mellan nyckelknippan och lösenord till datorn är en verkligt bra jämförelse. Båda är nödvändiga, håller oss säkra från illvilliga som eventuellt vill åt våra saker och alla har vi tappat bort dem i något skede! Som tur finns det knep för att skapa säkra lösenord som man ändå kommer ihåg lätt.Läs mera »
08.04.2011 kl. 12:48

Epidemier även på internet (God Tid 2/2011)

Som bäst är vi mitt inne i den årligen återkommande influensaperioden där var och varannan går om kring och hostar och snörvlar. Detta syns också på internet! Nu kanske ni tänker att flera sitter hemma vid sin dator för att de är sjuka och det på så sätt syns på internet, det kan hända men det var inte det jag tänkte på! Google, den stora sökmotorn som gör så mycket mer än bara söker fram information åt dig, vet förvånansvärt bra vad som händer.Läs mera »
11.02.2011 kl. 12:47

Nyår – tillfälle att blicka bakåt och framåt (God Tid 1/2011)

Vi har just återgått till vardagen efter jul- och nyårsfirandet och man får börja lära sig att skriva 2011 istället för 2010. Vid årsskiftet är det ofta aktuellt att blicka tillbaka på det gånga året och även framåt, vad som komma skall detta nya år. Likaså tänkte jag göra med förbundets IKT-projekt.Läs mera »
21.01.2011 kl. 12:46

Juletid i cyberrymden (God Tid 9/2010)

Det är ungefär såhär års som de flesta börjar plocka fram pennan, först för att göra upp listor på vem alla som skall få julkort och sedan för att skriva alla julkort som skall postas.Läs mera »
10.12.2010 kl. 12:45

Var nyfiken, datorn bits inte! (God Tid 8/2010)

En av de vanligaste orsakerna varför folk skaffar sig en dator och internetuppkoppling är för att kunna sköta sina bankärenden. Idag har bankerna väldigt effektivt lyckats skuffa över sina tjänster nästan helt och hållet till nätbanken.Läs mera »
05.11.2010 kl. 12:44

IT-handledare efterlyses (God Tid 7/2010)

Från mina senaste års arbete som bl.a. matematiklärare i ett högstadium har jag konstaterat att det är några saker som ofta upprepar sig. Dels är det elevernas motivation som saknas, frågor som ”Varför ska vi lära oss det här?” och ”Till vad behöver jag det här i verkliga livet?” hörde man nästan varje veckaLäs mera »
01.10.2010 kl. 12:43

ANNONSER