Molntjänster - nätet försvinner upp i molnen!

09.12.2011 kl. 12:54
Då jag redan i föregående nummer av God Tid behandlade julklappstips tänkte jag denna gång ta upp ett av höstens trendord inom IT, molntjänster. Som med så många andra trendord är själva konceptet bakom molntjänster inte alls något nytt, men nu har begreppet blivit något som alla företag skall använda och lyfta fram för kunderna.

Då jag redan i föregående nummer av God Tid behandlade julklappstips tänkte jag denna gång ta upp ett av höstens trendord inom IT, molntjänster. Som med så många andra trendord är själva konceptet bakom molntjänster inte alls något nytt, men nu har begreppet blivit något som alla företag skall använda och lyfta fram för kunderna.

I själva verket så kunde man jämföra molntjänsterna med de stora datorer som företagen hade på 60–70-talet. Då hade stora företag en stor dator som var stor som ett rum. På kontoren fanns det sedan ”terminaler” som var användarnas sätt att skicka kommandon och uppdrag till stordatorn, servern. Resultaten kunde man sedan avhämta följande dag på papper.
Vad molntjänsterna innebär är ett steg längre än stordatorerna i företagen. Internationella IT företag – så som Google, Microsoft, Apple, etc – har stora serverhallar utspridda i världen. Dessa är kopplade till internet så att de är nåbara från jordens alla hörn. Tidigare har dessa servrar främst varit till för att lagra information och förse allmänheten med detta. Nu har också en del program flyttat in, likaså användarnas privata filer.

Det som erbjuds kan vara allt från säkerhetskopior av dina dokument, extra utrymme då hårdskivan börjar bli full, kompletta program som kan köras via nätet eller möjligheten att ladda ner program, musik, filmer du köpt över nätet. Du behöver inte mera fysiska media som CD/DVD-skivor utan allting sparas på nätet och är tillgängligt där du når internet, enkelt!

Begreppet molntjänst kommer sedan från en jämförelse som ofta görs. Internet är så stort och diffust så att man enklast beskriver det som ett moln vid namn internet och in/ut ur molnet går sedan kontakten till enskilda datorer, hur informationen där emellan går vet ingen. Informationen för ett e-post meddelande kan studsa via ett otal servrar runt om i världen. Dessutom låter ju ”molntjänst” ganska fint och inte allt för tekniskt, dvs det går lätt att sälja.

Vad har vi användare då för nytta av detta? För en del är det kanske bara ännu en nymodighet som man utan vidare klarar sig utan. Andra kanske inte ens är medveten om att de använder molntjänster, den är så smidigt inbyggd i datorns funktioner att det inte märks. Är man rörlig och ofta använder lite olika datorer så är det verkligt smidigt med molntjänster. Så länge du har tillgång till internet kan du arbeta med dina egna dokument, rent av skriva ut materialet så det ligger vid din skrivare då du kommer hem!

Till exempel med DropBox kan du ha dina viktigaste dokument säkerhetskopierade på internet, oåtkomligt för andra så länge de inte har lösenordet. Skulle något hända med din dator hemma så finns dokumenten kvar. Eller med Google Documents kan du öppna, läsa, skriva och dela med dig dina dokument oberoende av vilken dator du använder och oberoende av vilka program datorn har installerat. Du använder ett program som finns på nätet. Nyaste versionen av Microsoft Word kan du köpa via nätet medan du sitter ute på stugan, sedan laddar du ner den till din bordsdator hemma några dagar senare.

Jag önskar er alla läsare en riktigt God Jul och Gott Nytt År 2012, vi ses i cyberrymden!

IKT projektets julhälsning hittar ni på: it.spfpension.fi/godjul

Eric Jansson

ANNONSER