Skattedeklarationerna – det årliga bekymret

02.06.2014 kl. 09:16
Jag är säkert inte den enda som drar en stor suck då kuvertet från skatteverket kommer. Med åren har ju skattedeklarationen förenklats, information från arbetsgivare och banker förmedlas direkt och man behöver bara kolla att siffrorna stämmer. Många behöver inte ens göra några ändringar utan det är bara att kolla att siffrorna verkar rätt och saken är ur världen.

Jag är säkert inte den enda som drar en stor suck då kuvertet från skatteverket kommer. Med åren har ju skattedeklarationen förenklats, information från arbetsgivare och banker förmedlas direkt och man behöver bara kolla att siffrorna stämmer. Många behöver inte ens göra några ändringar utan det är bara att kolla att siffrorna verkar rätt och saken är ur världen.

 

För mig verkar det ändå alltid finnas något som skall kompletteras eller justeras. I något skede blev det möjligt att från skattebyråns nätsidor skriva ut blanketter. Sedan gavs man möjligheten att fylla i bilagorna via nätsidan och skriva ut dem färdiga att lämnas in med deklarationen. Nu senast, ja det är väl nog flera år sen redan, har det blivit möjligt att komplettera sin skattedeklaration via nätet, utan att fylla i eller bifoga något per post.

 

Identifieringen

För att kunna komma åt sina egna skatteuppgifter via nätet måste man först logga in och identifiera sig. Skattebyråns webbsidor är tydliga och fungerar bra på svenska. Inloggningen gör man med hjälp av nätbankens koder. Någon kanske oroar sig och undrar vad fasen skatteverket skall med dina bankkoder? Men riktigt så illa är det inte. Skatteverket skickar dig till nätbanken med en förfrågan i stil med ”vem är denna person?”, du loggar in med dina bankkoder och banken kollar att det faktiskt är du (utan att gå in i dina verkliga bankuppgifter). Banken svarar till skatteverket ”jo, detta är NN med personsignum …”. Nätbankens koder räknas alltså som ett säkert sätt att bekräfta din identitet, ingen annan har tillgång till dina koder! Någon annan ”kontakt” med banken sker inte. Det samma gäller andra tjänster som identifierar dig via nätbankskoderna, tex telefonoperatörernas webbsidor för dit eget abonnemang.

 

Deklarationen på nätet

Då du väl är inloggad på skatteverkets sidor ser du ungefär samma uppgifter som på förhandsblanketten som kommit på posten. Men nu finns all information under varandra på en webbsida, inga stora krångliga pappersblad att vända på. Om du vill se mera detaljerad information om någon rad så finns det en ”Öppna” länk i högra kanten. Samma ”Öppna” använder du för att göra ändringar eller tillägg. Fälten du kan skriva in i fungerar på precis samma sätt som pappersversionen eller bilagorna. Förutom att systemet automatiskt räknar ihop vinster, förluster och liknande. Du behöver inte heller föra över information från bilagorna till själva deklarationen utan de delarna sköts automatiskt.

Under hela processen finns det information och exempel vid högra sidan därifrån du kan läsa och kontrollera vilken information som skall matas in i vilket fält. Dessutom kan du enkelt klicka fram ännu mer omfattande information för respektive del och läsa vid sidan om deklarationen.

 

Du måste inte heller göra hela deklarationen på en gång, utan du kan klicka ”spara” och återkomma en annan dag. Lämnar du deklarationen orörd i en halv timme så kommer din kontakt också att brytas och du får logga in på nytt!

 

Till sist, då du är nöjd med din deklaration, ja då är det bara att klicka ”skicka in deklarationen”. Informationen lämnas in digitalt och du behöver inte stressa för att få blanketterna postade i tid! Men OBS! det räcker inte att fylla i den på nätet utan du måste faktiskt klicka den där ”skicka in”. Annars går informationen inte till behandling!

 

Den som inte helt litar på det digitala kan också från nästan varje fönster välja ”utskrift”, då öppnas ett förenklat fönster med all viktig information som du kan skriva ut. Också efter att du skickat in deklarationen erbjuds du en utskriftsmöjlighet där alla detaljer är preciserade. Vill du inte skriva ut informationen kan du ju också välja att bara spara informationen som en PDF på din egen dator.

 

För i år är det ju nu för sent att göra deklarationerna, men förhoppningsvis har du lite lättare att göra deklarationerna nästa år!

 

Eric Jansson

Frilansskribent

 

PS.

Har du önskemål eller tips på något som denna kolumn kunde behandla? Fyll då i här: http://bit.ly/fragaitbiten (du kan lämna tips anonymt)

 

Eric Jansson

ANNONSER