Fatorskärm som visar produkter du kan köpa på nätet

Pröva att handla på nätet

27.04.2018 kl. 13:02
Det är inte speciellt riskfyllt eller svårt att handla på internet och fördelarna är många.

Det är inte speciellt riskfyllt eller svårt att handla på internet och fördelarna är att man ofta kan hitta ett lägre pris, att man kan hitta ovanliga produkter och förstås att man inte behöver åka runt i butiker. Typiska saker som man kan köpa på nätet är kläder, elektronik, hushållsmaskiner, resor, biljetter osv.

Om du vill pröva på det rekommenderas att börja med mindre summor och beakta vissa försiktighetsåtgärder.

Det första att ta reda på då du handlar från en nätbutik för första gången är vem som står bakom butiken och hur du kan kontakta dem. Om du inte hittar informationen på nätbutikens egna sidor skall du inte köpa därifrån. Du kan också ringa eller skriva för att vara säker på att uppgifterna stämmer.

Före du köper något kan det också vara bra att göra en sökning med tex. Google på butikens namn. Om någon har blivit lurad av butiken eller har dåliga erfarenheter brukar man kunna hitta information om det bland sökresultaten.

Om du handlar på nätet för första gången lönar det sig att fråga någon nära person vad den tror om att göra en beställning från butiken i fråga. Första gången du handlar på nätet är det överlag bra att ha en hjälpreda på plats för att hjälpa dig om du stöter på svårigheter.

Före du gör en beställning lönar det sig att kolla totalpriset, postkostnader, leveranstid och villkor för  returnering. I alla inhemska nätbutiker har du enligt lag minst 14 dagars ångerrätt utan att behöva ange skäl. Du har alltså rätt att returnera varan, men det är inte alltid gratis att göra det. Nästan samma regler gäller hela EU, men om du köper utanför EU gäller inte samma konsumentskydd och dessutom kanske du måste betala tull och andra kostnader.

Om allt verkar bra och du bestämmer dig för att göra en beställning, lönar det sig att spara lite information om beställningen. Spara alla bekräftelser, kvitton och e-postbrev men lär dig också gärna att ta skärmbilder på din egen dator. Skärmbild betyder att du tar en bild av det du själv ser på skärmen just då (går även att göra på pekdatorer och smarttelefoner) och är bra att ta av de saker som nämndes i föregående stycke (pris, postkostnader osv.). De här bilderna dokumenterar köpevillkoren som gällde just då du gjorde beställningen och är användbara ifall problem uppstår.

När du betalar för inköpen är det dessutom bra att betala med kreditkort, det ger dig större möjlighet att få tillbaka pengarna t.ex. ifall varan inte levereras. Att betala per faktura efter att du fått varan är också bra. Däremot rekommenderas inte att betala med nätbanken i samband med beställningen, då betalar du före du fått varan och det kan vara svårt eller omöjligt att få tillbaka pengarna.

Då du som privatperson köper från butiker har du mycket större rättigheter och skydd än om du köper av privatpersoner. Du kan köpa varor av privatpersoner på nätet via marknadsplatser och nätauktioner och ofta går också inköp på den typens handelsplatser bra, men där finns även mycket stulna varor och varor som inte alls finns i verkligheten. Därför rekommenderas att du träffar försäljaren eller använder någon form av postförskott så att du får se varan innan du betalar. Om du har betalat för en vara som du inte får, har du i regel ingen möjlighet att få tillbaks pengarna av en privatperson. Om det är små slantar som du är beredd att förlora kan du ta risken.

Om du stöter på problem eller vill läsa mera om att handla på nätet, rekommenderas Konkurrens- och konsumentverkets webbsajt på adressen https://www.kkv.fi/sv
Robert Riska

ANNONSER