Åska – ett problem för elektronikägare (God Tid 6/2011)

26.08.2011 kl. 12:50
I sommar – som så många andra somrar – har det varit en hel del åskväder runt om i landet. De flesta har lärt sig att elektronik (televisioner, datorer, telefoner, mm.) är ganska känsliga för blixtnedslag. Det här är något vi får leva med, men man kan i alla fall försöka skydda sin elektronik, annars kan ett åskväder bli dyrt!

I sommar – som så många andra somrar – har det varit en hel del åskväder runt om i landet. De flesta har lärt sig att elektronik (televisioner, datorer, telefoner, mm.) är ganska känsliga för blixtnedslag. Det här är något vi får leva med, men man kan i alla fall försöka skydda sin elektronik, annars kan ett åskväder bli dyrt!

Om man bor på landsbygden är risken större för trasiga apparater efter ett åskväder, orsaken är att el-ledningarna är dragna i luften och blir lättare påverkade av blixten. I större städer är kablarna dragna under jorden där blixten har svårare att slå till. I storstäder är el-nätverket också mycket större och ett eventuellt blixtnedslag sprids över ett större område där också flera säkringar finns inkopplade.

Var eller hur man än bor lönar det sig nog att vara mån om sina apparater och försöka skydda dem mot blixten. Vad som kan hända är att ett blixtnedslag i eller nära el-kablarna orsakar en kraftig ström ”spik” som är mångfaldigt högre än vad våra apparater är byggda för. Detta kan söndra komponenter i apparaten så att den inte mera startar. Har man tur är det bara en säkring som går (säkringarna är ju gjorda för att skydda apparaten), men är spiken kraftig kan mycket mera gå sönder.

Det enklaste sättet att skydda elektroniska apparater är att dra ur strömsladden från vägguttaget före åskvädret dyker upp. Kom också ihåg att dra ur telefonsladden och antennkabeln till teven, också dessa kan föra med sig blixtar och de är inte skyddade med säkringar! Trådlösa apparater (radio, mobiltelefon) torde inte vara riktigt lika utsatta då de inte är fysiskt kopplade till elnätet. Men kom ihåg också datorns kringutrustning som ADSL-modem och printer. Det knepiga är förstås att det gäller att få sladdarna utdragna före åskan bryter ut och hur gör man om man inte är hemma?

Från butikerna (elektronikbutiker, varuhus och till och med välutrustade matvarubutiker) kan man köpa så kallade överspänningsskydd (ylijännitesuoja). Prisen rör sig kring ca 10-60€ beroende på modell. Dessa är gjorda just för att skydda elektronik från strömspikarna orsakade av blixtar. De dyrare modellerna har ofta lite flera mekanismer inbyggda och skyddar oftast också telefon- och kabelteve uttagen. Det man skall komma ihåg är att dessa bör anslutas till ett jordat eluttag, annars är deras effekt mycket begränsad! I nya hus är alla eluttag jordade, men i äldre hus är kanske bara uttagen i köket och badrummet jordade, då är det enklast att gå tillbaka till ”dra ur kontakten” metoden.

Den som använder sin dator mycket och kanske vill/måste använda den trots åskväder kan fundera på att köpa en UPS (Uninterruptable Power Source), avbrottsfri strömförsörjare på svenska. Prisen rör sig från ca 60€ uppåt. I praktiken är det en klumpigare skarvsladd som har en inbyggd acku och elektronik som ser till att förse datorn (och skärmen eller modemet) med ström från ackun då det blir strömavbrott. Reservströmmen räcker förstås bara några minuter, men så länge så man hinner spara det man håller på med och sedan stänger datorn kontrollerat. Om datorn stängs av pga strömavbrott går arbetet förlorat och risken för andra skador i datorn är stor. En UPS innehåller också motsvarande teknik som överspänningsskyddet, så man är samtidigt skyddad mot blixten.

Med hopp om en åskfri höst!
Eric Jansson
IKT-projektkoordinator

Eric Jansson

ANNONSER