Bankkorten utvecklas – kontaktlös betalning 

05.05.2017 kl. 08:31
It-biten # 4 Det var inte länge sedan som bankkorten förnyades och fick ett litet chip i ena ändan, som används istället för magnetbandet. En del kanske tycker att det inte var länge sedan bankböckerna ersattes av bankkort.

För några år sedan började bankkorten få ännu en ny funktion, kontaktlös betalning (lähimaksu på finska). 
Kontaktlös betalning är en fysisk egenskap som byggs in i nya bankkort och tas i bruk  när kortet förnyas. Alla kort har inte nödvändigtvis denna funktion. Då man får ett förnyat kort med denna egenskap skickar banken också information om hur det fungerar och hur kortets nya egenskap kan användas. Kontaktlös betalning känns igen genom att kortet har en ”fjäder” av parenteser som växer som en sektorbåge, liknar mycket på den symbol som trådlösa nätverk brukar ha. För att kunna ta i bruk den kontaktlösa betalningen på ett nytt kort så måste man först göra en betalning där man matar in PIN-koden för att aktivera kortet.

Hur fungerar det?
Utan att gå in på allt för tekniska detaljer hur betalningen fungerar, betalningen sker genom att bara föra bankkortet nära betalterminalen, apparaten piper för att bekräfta att betalningen har skett. Oftast har bankerna lagt en övre gräns kring 25€ på kontaktlös betalning.
Tekniskt så sänder betalterminalen ut en radiosignal som fungerar endast några centimeter. Då kortet är tillräckligt nära fungerar kortet som antenn, tar emot radiosignalen och med hjälp av energin från signalen ger den behövliga kortuppgifter.

Varför en sådan här egenskap?
Fast det kanske känns lite för ”lätt” att göra en betalning så är detta faktiskt en säkerhetsförbättring. Genom att inte använda sin PIN-kod för alla små inköp blir kortanvändningen säkrare, det är en mindre risk att nån avläser din kod över din axel och stjäl kortet. Samtidigt blir själva betalningstransaktionen snabbare i butiken, vilket framförallt butikerna tycker om, snabbare transaktioner ger nöjdare kunder. Eftersom kontaktlös betalning endast gäller små betalningar minskar det också behovet av småpengar och växelmynt.

Är det säkert?
Enligt bankerna så är detta ett säkert sätt att betala och inget missbruk har ännu rapporterats. Eftersom den kontaktlösa betalningen endast fungerar på några centimeters avstånd så skulle det krävas att tjuven kommer väldigt nära dig för att kunna göra falska transaktioner. Dessutom skulle han inte kunna komma över större summor än 25€. Banken står också som säkerhet och missbruk täcks av banken, så länge du inte varit vårdslös med ditt kort.
Risken finns förstås ändå, precis som med bankkortets PIN-kod kan bli stulen. På platser med mycket folk kan en illasinnad rigga upp en betalterminal i sin ficka eller rent av via sin telefon och i smyg göra transaktioner. Eller ännu riskablare är kanske att de får tag på kortuppgifterna och säljer dem vidare på internet. Lyckligtvis är det också enkelt att skydda sig, nyare plånböcker har inbyggt skydd för kontaktlös betalning, så att ingen kan komma åt kortets uppgifter. Man kan också själv lägga in metallfolie på vardera sidan om kortet och du är skyddad. Också nyare kortfodral har en tunn metallyta som skyddar korten. Viktigast är förstås igen sunt bondförnuft och att hålla reda på sitt kort.

Som att detta inte skulle vara nog inom bankkortsvärlden, det finns planer på att också införa fingeravtrycksläsare på kortet, så istället för PIN-kod (eller tillsammans med?) så skulle ditt bankkort kunna läsa av ditt fingeravtryck och på så sätt försäkra att ingen stulit kortet. Exakt när vi ser detta är oklart, kanske redan detta år!

Eric Jansson
Frilansskribent 
 

Eric Jansson

ANNONSER