I decembernumret föreslog jag ett nyårslöfte om att pröva på nya tekniska grejer under det nya året. Det förslaget på vardagsutmaning var att pröva snabbkassorna där man själv sköter apparaten.
Nästa utmaning som jag föreslår gäller parkering och parkeringsappar. Nu i värsta slaskvädret är det kanske inte högaktuellt och alla bor inte heller på områden där man måste betala för parkeringen. Och alla har kanske inte ens bil så då är parkering inte ett problem.
För er som denna utmaning inte passar in på kan ju hitta på någon egen teknisk utmaning för vintern.
Parkeringen är nästan alltid ett gissel, man skall hitta en ledig ruta, få bilen inpetad i rutan och sen ska man ha småpengar tillräckligt för att betala parkeringen. Nya bilar har kommit med avancerade lösningar där bilen kan fickparkera sig själv. För betalningen har det också kommit smidiga lösningar som inte kostar lika mycket som en ny bil. Du kan ladda ner en app till din smarttelefon (eller pekdator) och sköta parkeringen via appen.
Hur funkar det?
Att betala parkeringen med en app är ganska smidigt. Då du väl fått bilen in i parkeringsrutan öppnar du upp appen i telefonen/pekdatorn. Appen lokaliserar dig automatiskt med hjälp av GPS och har koll på vad parkeringen kostar på denna plats, appen vet också tiderna när det är gratis att parkera och när det inte är det.
Du ställer in hur länge du tänkt parkera och startar parkeringen i appen. Klappat och klart, råkar du bli klar och vill åka iväg tidigare än tänkt är det bara att avsluta parkeringen och du betalar bara för tiden du varit där, även om du hade tre timmar kvar på parkeringstiden.
Som en bonus så kan du sedan förlänga parkeringstiden utan att återvända till bilen och appen kan också guida dig tillbaka till den parkerade bilen om du glömt var du lämnade bilen.
Men betalningen då?
Jo, före du kan parkera med appen första gången måste du förstås göra vissa saker. Du behöver mata in dina kortuppgifter i appen. Ingen fara, uppgifterna är trygga i appen, ingen kan sno kortuppgifterna, får någon tag på din telefon så kan de på sin höjd parkera en bil på din bekostnad.
Här också ett bonus tips, på baksidan av ditt bankkort finns ett annat kortnummer, ofta med lite mindre storlek skrivet. Detta är ditt debit kortnummer, så vill du inte betala på kredit kan du använda detta nummer. Beroende på vilken app du har så kan du i bästa fall betala samma som parkeringsavgiften är, andra tar en liten procent extra så det blir kanske någon euro mer.
Då parkeringen är klar, antingen så att tiden gått ut eller du stängt av parkeringen så dras kostnaden från ditt kort och du får ett kvitto till din e-post (antingen direkt eller vid månadsskiftet). I appen måste du också mata in din bils registernummer, detta så att granskarna skall kunna verifiera att du har betalt parkeringen.
Vilken app behövs?
Tyvärr finns det ingen direkt standard. I Finland finns, så vitt jag vet, två företag med bred spridning på sin app. Det är EasyPark och Parkman, båda erbjuder parkeringar i så gott som alla större städer i Finland och du kan parkera både på privata parkeringsområden, i parkeringshus och på städernas områden längsmed gator.
Sedan finns det en del mer begränsade appar som bara gäller på något specifikt bolags parkeringsområden, till exempel Taskuparkki som gäller för Q-park ägda parkeringar. Apparna finansieras via parkeringsavgifterna och har lite olika priser, så vill du vara noga så kolla prissättningen och välj vilken app du vill använda.
Inget hindrar dig heller från att använda flera av apparna. Du kan ha samma bil registrerad i flera appar och du kan också ha många bilar registrerade i samma app. Ofta får du också en rabatt på första parkeringen.
Så nästa gång du skall parkera i storstaden, varför inte pröva på att betala via en app? Men förbered dig så mycket att du laddar ner appen och lägger in kort- och biluppgifter på förhand, så du inte behöver sitta på parkeringen och lära dig appen.
Erik Jansson